Gündem Yaşam

Michelin Rehberi, İstanbul Seçkisini Açıkladı

Aylardır tadımlarını sürdüren Michelin rehberi şefleri, İstanbul’da Michelin yıldızı almaya hak kazanan restoranları 11 Ekim’deki törenle duyurdu.

Michelin rehberi seçkisinde yer alan ülkelerin arasına Türkiye de eklendi. Listedeki 38 ülke arasında kendisine yer bulan Türkiye, İstanbul şehri ile temsil edilecek.

Sonucu aylardır merakla beklenen Michelin Guide Istanbul 2023, Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde Oylum Talu’nun sunumuyla gerçekleşen özel bir ödül töreni ile açıklandı.

Bu tarihi gecenin özel davetlileri arasında Fransız diplomatlar da yer aldı. Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro Beyefendi ile Fransa’nın İstanbul nezdinde Başkonsolosu Olivier Gauvin Beyefendi törene iştirak ettiler.

Fotoğraf: Ambassade de France en Turquie (Michelin rehberi sonuç açıklama gecesi)

Listeye seçilen 53 restoran, bu gece gerçekleşen ödül töreniyle açıklandı. Yerel mutfakları ve yetenekli şefleri ön plana çıkarması ile bilinen ve dünya çapında tanınırlığa sahip olan Michelin Rehberi, İstanbul’a dair seçkisi ile şehri tüm dünyaya tanıtmaya da şüphesiz büyük katkı sağlayacak.

İstanbul’un Michelin Yıldızlı Restoranları

Gecenin sonunda toplam 5 restorana Michelin yıldızı verildi. Mikla, Nicole, Araka ve Neolokal 1 kırmızı yıldız elde ederken, Türk Fatih Tutak 2 kırmızı yıldızla ödüllendirildi.

Yıldız kazanan tek kadın şef ise Araka’nın sahibi Zeynep Pınar Taşdemir oldu.

Uygun fiyata kaliteli hizmet (big gourmand) ödülünü toplamda 10 restoran kazanırken, Neolokal isimli restoran sürdürülebilir gastronomi alanındaki öncü tutumları dolayısıyla yeşil yıldız elde etti. Böylelikle listedeki hem kırmızı hem yeşil yıldız alan tek restoran oldu.

Gecenin sonunda ise İstanbul’daki toplam 53 restoran Michelin rehberi seçkisinde tavsiye edilen restoranlar arasında kendisine yer buldu.

İstanbul’un Michelin Rehberi Tarafından Tavsiye Edilen Restoranları

Michelin Yıldızlı Restoranlar

Türk Fatih Tutak (2 kırmızı yıldız)
Neolokal (1 kırmızı yıldız ve 1 yeşil yıldız)
Mikla (1 kırmızı yıldız)
Nicole (1 kırmızı yıldız)
Araka (1 kırmızı yıldız)

Big Gourmand Restoranlar

SADE Beş Denizler Mutfağı (big gourmand)
Cuma (big gourmand)
Aheste (big gourmand)
Karaköy Lokantası (big gourmand)
Tershane (big gourmand)
Pandeli (big gourmand)
Giritli (big gourmand)
Aman da Bravo (big gourmand)
Alaf (big gourmand)
Calipso (big gourmand)

Tavsiye Edilen Diğer Restoranlar

Tatbak
1924 İstanbul
Atölye
Nobu
Çok Çok Thai
Topaz
Spago
Glens
St. Regis Brasserie
Kubbeli Lounge
Yeni Lokanta
Eleos Beyoğlu
Sofyalı 9
Mürver
Octo
Aila
AQUA
Tugra
OCAK
Feriye
Banyan
Lokanta 1741
Matbah 
Deraliye
Khorasani
Şans
Park Fora
29
Sunset Grill & Bar
İnari Omakase Kuruçeşme
Kiss the frog
Rumelihisarı İskele
Zuma
Azur
Kıyı
Seraf
Beyti
Balıkçı Kahraman

Ömer Yılmaz tarafından hazırlanan ve İstanbul haritası üzerine yerleştirilen restoranların tamamına bu linke tıklayarak erişebilirsiniz!

Michelin Rehberi Nedir?

Dünya yemek sektörünün en prestijli listelerinden biri olan Michelin yıldızı, uzman bir jüri tarafından en iyi restoranları belirlemek için kullanılan kriterlerin en ünlüsüdür. Yalnızca saygın restoran ve şeflerin sahip olabildiği Michelin yıldızı, 100 yıldan uzun bir süredir Avrupa’daki ve dünyadaki en başarılı yemek servislerini ölçümlemek için kullanılıyor.

Michelin Rehberi Nasıl ve Nerede Doğdu?

Michelin Rehberi ilk olarak 1900 yılında Fransa’da yayınlandı. Andre ve Edouard Michelin kardeşler esas olarak Fransa’da sadece 2200 tane olan araba sayısını artırmak ve arabanın hayatı kolaylaştıran bir ulaşım aracı olduğunu daha fazla insana duyurmak için böyle bir projeyi hayata geçirdiler

İlk rehberin uzunluğu yaklaşık 400 sayfa idi. Fransız kasabaları ve şehirleri arasında araba ile gezinti için gereken tüm bilgileri içeriyordu. Oldukça detaylı hazırlanan rehberde ilk olarak 33 sayfa sırf lastikler hakkında bilgi vardı. İkinci olarak ise rehberin geri kalanında otellere bağlı restoranlar ile kasabalar hakkında bilgi ve haritalar mevcuttu.

Lastik şirketi büyüdükçe rehber de büyüdü. Bunun doğal bir sonucu olarak 1920 yılında rehber ücretli satılmaya başlandı. Rehber iyice popüler hale gelince kardeşler, restoranları gizlice ziyaret eden gıda müfettişlerini maaşa bağladı ve derecelendirme sistemine geçmeye karar verdi. 1926’da tek yıldız sistemine, 1931’de ise bugün hala devam eden üç yıldız sistemine geçildi. İlk 3 yıldız 1933 yılında verildi. Rehberin popülaritesinin artmasıyla restoranlar kendilerini birbirleriyle rekabet ederken buldular.

Michelin rehberi tanıtım videosu

Yıldızlar Ne Anlama Geliyor?

1 Yıldız: Alanında çok iyi bir restoran
2 Yıldız: Öyle mükemmel bir yemek ki kesinlikle rotanızı değiştirmenize değecek
3 Yıldız: Fevkalade bir mutfak, özel bir yolculuğa değer

Hatırlatmakta yarar var ki yıldız değerlendirmesi şefler değil, mekanlar kıstas alınarak yapılıyor. Üstelik yalnızca yemekler değil servisten temizlik kurallarına kadar her detay puanlamayı etkiliyor.

Son olarak Michelin yıldızına sahip olmak, yemek sektöründeki en büyük başarılardan biri olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla Michelin yıldızı dünyanın dört bir yanında prestij anlamına geliyor.

Michelin Rehberine Nasıl Giriliyor?

Michelin Rehberi’ne girmeye hak kazanan restoranlar, kimliği gizli tutulan müfettişler tarafından belirleniyor. Müfettişler, kimsenin haberi olmadan tıpkı bir müşteri gibi restoranlara ziyarette buluyor. Michelin’in üst düzey yöneticileri bile bu müfettişlerin kimliği hakkında bilgi sahibi değil. Müfettişler bağımsız olarak şehrin en iyi restoranlarını 5 kritere göre değerlendiriyor. Bunlar ürünlerin kalitesi, pişirme tekniklerine hakimiyet, lezzetlerin uyumu, şefin mutfağındaki karakteri ile menü ve müfettişlerin ziyareti arasındaki tutarlılık olarak sıralanıyor.

Sizin İstanbul’da favori mekanınız hangisi? Yorumla bize belirtebilirsiniz!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

1 Yorum

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala