#İyiBilgi Kültür Sanat Tarih Yaşam

XIV. Louis Dönemi ve “Kırmızı Topuk” Modası

Kırmızı topuk modası hakkında pek çok dedikodu ortaya çıkmış ve nedenleri her zaman merak konusu olmuştur. Bu hikayede merakınızı gideriyoruz!

Kral Louis XIV’in kardeşi “Mösyö” tarafından başlatılan bu moda günümüze kadar gelmiştir. Versailles’ın tüm saray mensupları ve bizzat XIV. Louis’nin kendisi tarafından benimsenen kırmızı topuk ayakkabılar bir yaşam tarzı haline gelmiştir.

Philippe I, Orléans Dükü (1640-1701) Fransa Tarihi Müzesi Koleksiyonu, Versay Sarayı. © Güzel Sanatlar Resimleri/Miras Resimleri/Getty Images

Kırmızı Topuk Modası’nın sahibi Louis XIV’in kardeşi Philippe d’Orléans kimdir?

Louis XIV’in küçük erkek kardeşi Philippe de France, 21 Eylül 1643’te doğdu. Henüz 3 yaşındayken ölen babası Kral XIII. Louis hakkında çok az şey biliyorlardı. Kralın erkek kardeşine ithafen “Monsieur” olarak bilinen Philippe, doğuştan Anjou Dükü unvanına sahipti. Daha sonra Orléans Dükü unvanını alacaktı. Krallığın siyasetinden çok çabuk uzaklaşmış, gözdeleri ve tatlıları eşliğinde ihtişamlı bir hayat sürmekteydi. Sırasıyla İngiltere’den Henrietta ile, ardından Prenses Palatine ile evlendi. Fakat özel hayatı hakkında farklı söylemler de mevcuttu.

Eksantrik bir kişiliğe sahip bir avangard olan “Mösyö”, Philippe d’Orléans, ayrıca renkli bir karakterdi. Abartılı kıyafet ve şıklığa olan düşkünlüğü, tüm Versay Sarayı’nın havasını değiştirmekteydi. Kralın küçük erkek kardeşinin çok genç yaşta zarif ve dantelli elbiselere alıştığı söylenmektedir. Annesi Regent Anne, onu kardeşi Kral’a karşı isyan edemeyecek, uyumlu biri yapmak istemekteydi.

Philippe ise zaten saltanat iddiasında filan değildi ve tek gayesi, eğlenerek hayatın tüm zevklerini tatmaktı.

Philippe d’Orléans ve kırmızı topuk ayakkabıları

Mösyö, 1662’nin sonunda arkadaşları ve Chevalier de Lorraine ile Paris’e gitmişti. Kış Karnavalı ise o sene başkentin kalbindeki (bugünkü Les Halles bölgesi) Masumlar Mezarlığı yakınında düzenlenmekteydi. Kralın kardeşini, karnaval balolarına sıklıkla gittiği ve dikkat çeken giyimi sebebiyle eğlenmeye gelen saraylılar çok çabuk tanırlardı. Rütbesine yaraşır görgü kurallarını göz ardı ederek eğlenmeyi severdi.

Dük planlarını değiştirir ve arkadaşlarını meyhaneden meyhaneye götürür, bu da onu Grand Châtelet yakınlarındaki Grande Boucherie’ye sürüklerdi. O yıllarda başkenti besleyen sığırlar burada kesilip satılıyordu. Bu durum ise asil bir kandan gelen bir prens için pek de hoş karşılanmazdır. Ancak partiler Philippe, Chevalier de Lorraine ve Dük’ün diğer yardakçıları için tüm hızıyla devam ediyordu. Eğlenirler, tavernadan meyhaneye dolaşırlar ve ne pahasına olursa olsun hayatlarını yaşarlardı. Bu esnada ise kesimler sebebiyle yerler tamamen hayvan kanlarıyla kaplı olurdu. Bu nedenle de Kral XIV. Louis’in küçük erkek kardeşinin topukları hep lekelenirdi.

Truschet ve Hoyau planı olarak bilinen Paris planının detayı, Henri II hükümdarlığı döneminde hazırlanmıştı.

Louis XIV tarafından kırmızı topukların keşfi

Akşam, Mösyö ve arkadaşları için sabahın erken saatlerinde sona ererdi. Gün doğarken araba ile Versay Sarayı’na dönerler, kalenin kapısını geçtikten sonra Philippe yeniden Orleans Dükü olur, kısacası krallığa karşı yükümlülükleri devralırdı. Bir sabah dairesine döndüğünde bir icra memuru ile karşı karşıya geldi. Kralın habercisi onu sabırsızlıkla bekliyordu. Kardeşi XIV. Louis, onu hemen Konsey’e gönderdi. Philippe’in tuvaletinin (kıyafetinin) temizliğine dikkat etmeden yeni bir ceket giymek için yeterli zamanı vardı.

Cabinet du Conseil’e girdiğinde kralın tüm danışmanları dönüp şaşkınlıkla ona bakmışlardı. Bu ısrarlı bakışları anlamayan Mösyö’nün büyük şaşkınlığı ise saklanamazdı. Konsey’deki yerini aldıktan sonra Dük, Kış Karnavalı’nın bu çılgın gecesinden bitkin düşerek dairesinde dinlenmeye gitti. Uyandığında, Versay Sarayı’nın koridorlarında gezinirken şaşkınlığı katlandı. Saraylıların hepsi kırmızı topuk ayakkabılar giymeye başlamışlardı.

Versay Mahkemesi çalışanları, moda fenomeni Güneş Kralı ve saray mensupları tarafından kırmızı topukların benimsenmesine yol açtı. Bir saray mensubuna yaklaşıp ona bu yeni modanın nereden geldiğini sordu. Saray mensubu bu modanın kendisinden ve o sabah Kral Konseyi’nde giydiği topuklardan geldiğini söyledi.

Dauphin, Louis XIV, Burgundy Dükü, Nicolas de Larguillière’nin bir tablosundan detay

“Kırmızı topuk ayakkabıya sahip olmak” her şeyden önce sosyal bir ayrımdı.

Kardeşinin kırmızı topuk ayakkabılarını gören XIV. Louis şaşırmıştı. Monark, erkek kardeşinde gördüğü topukların kırmızısı ile kraliyet mavisinin bu kontrastını beğendi. Aynı şeyi, XIV. Louis karısının zevkine göre de uyarlamak istedi.

Ayakkabıcılarından kırmızı deri topuklarını süslemelerini büyük bir hevesle istedikten sonra bu moda çok hızlı bir şekilde tüm Versay Sarayı’na yayıldı. Aynı akşam, tüm saray mensupları, tıpkı Fransa Kralı gibi topuklarını kırmızı deriyle kapladı. Böylece bu moda mahmuzların ve mavi lysed çiçekli bilekte botların yerini almış oldu.

D’Orléans istemeden çok özel bir stil başlatmıştı. Sonraki haftalarda, Mahkeme’nin kırmızı topuk ayakkabıları bir hevesten çok daha fazlası haline geldi. Kırmızı topuk ayakkabı giymek sosyeteye bir gönderme haline gelmişti.

17. yüzyılda genç bir soylunun ayakkabısı. ©Ron Wood (Toronto, Kanada)

Kırmızı topuk ayakkabılar, bir beyefendinin rütbesini tanımlıyordu. Yalnızca Versay Mahkemesi’ne kabul edilen kaliteli kişiler bunları giymeye yetkiliydi. Böylece, bir soylu saray mensubunun statüsünü ve ayrıcalıklarını bir bakışta bilebilirlerdi.

19. yüzyılda bu moda ifadeye dönüştü. “Kırmızı topuklu olmak“, görgülü ama iddialı bir kişiliğe sahip olduğunuz anlamına geliyordu. Asaleti tanımlamanın biraz dolambaçlı bir yolu olduğuna şüphe yoktu.

Taç giyme töreni kostümü ve kırmızı topuk ayakkabılarıyla XIV. Louis’nin portresi

Hyacinthe Rigaud’nun taç giyme töreni kostümünü, XIV. Masumlar Mezarlığı yakınlarındaki bu ünlü geceden neredeyse 40 yıl sonra ikinci torunu İspanya Kralı Philippe d’Anjou için de yaptırmıştı. Bu resim, kısa sürede Güneş Kral’ın “resmi” portresi haline geldi. Kraliyet gücünün imajını temsil ediyordu.

Hyacinthe Rigaud tarafından Louis XIV’in portresi

Bu görselde Kraliyeti ve mutlak gücü anımsatan tüm unsurlar mevcuttur. Mavi kadifeden ve altın iplikle fleur-de-lys işlemeli taç giyme mantosunu görüyoruz. Güneş Kralı, Kutsal Ruh Tarikatının eşyasını üzerinde taşıyor. Hükümdarın güç ve kudretinin simgesi olan asa ve adalet eli de bu tabloda yer almaktadır. Ve tabii ki yel değirmeni düğümleriyle süslenmiş ünlü kırmızı topuk ayakkabıları da göze çarpıyor.

Hyacinthe Rigaud bu tabloyu iki kez boyamıştır. Yapılan işin mükemmel benzerliğini ve kalitesini takdir eden XIV. Louis, ressamdan bir kopya yapmasını istemiştir. Kral, orijinalini Versay Sarayı’nda saklamış ve kopyayı torunu İspanya Kralı V. Philippe’e göndermiştir.

Louis XIV neden yüksek topuk ayakkabı giydi?

Monark, topuklu ayakkabıların büyük bir hayranıdır. Çünkü çok uzun değildir. Sadece 1 metre 63 santimetre boyundadır. Uzun olmak ve güneşe olabildiğince yaklaşmak için her şey mubahtır onun için. Daha uzun görünmek adına yüksek peruklar ve neredeyse 12 cm topuklu ayakkabılar kullanırdı. Sonuç olarak Kral XIV. Louis bu topuklar sayesinde boyunu 30 santimetreye kadar uzatıyordu.

Louis XIV döneminde ayakkabılar gerçek sanat eserleriydi ve ayakkabıcılar sanatçı kabul edilmekteydi. Ahşap topuklar çeşitli minyatür sahnelerle süslenmişti. Bu sözde “gel ve gör” modası saray mensupları arasında çok hızlı yayıldı. Ayakkabılar dantelli, kurdeleli ve kare burunluydu.

Topuklu ayakkabı nasıl icat edildi?

Topuklu ayakkabılar giyen sanatçının bedenini büyütmesinin yanı sıra zarif bir görünüm verirdi. O zamanlar baştan çıkarmanın gerçek bir özelliği olan baldırların eğrisini vurgulamayı mümkün kılardı. Bu nedenle erkekler tayt giyerler ve ayakkabıları öne çıkarırlardı. Aynı şey Kral için de geçerliydi. Hyacinthe Rigaud tarafından yapılan portresinde bacakları için bir “astar” kullanmışlardır.

Louis XV

Louis XV, rahmetli büyük büyükbabası gibi kırmızı topuk ayakkabılar için aynı modayı benimseyecektir. 18. yüzyılın sonunda devrim sırasında kırmızı topuk ayakkabılar ortadan kaybolmuştur. Louis XV; Pudralı peruklar, süslü ayakkabılar ve sosyal ayrımı yansıtan tüm moda aksesuarlarını yasaklamıştı.

Gerçek bir moda kültü olan kırmızı topuk ayakkabılar, 1992’de nihayet küllerinden yeniden doğdu. Tasarımcı Christian Louboutin, kırmızı deri tabanı bir ticari marka ve gerçek bir amblem olarak kullandı. Bir modadan daha fazlası, en zenginlere kendilerini ayırt etme ve sosyal konumlarını herkese gösterme fırsatı sunuyordu.

17. yüzyıldan kalma eksantrik bir karakter olan Mösyö’nün 300 yıl sonra moda üzerinde bu kadar önemli bir etkiye sahip olacağı kimin aklına gelirdi?


Carnet d’Histoire’dan derlenmiştir.

Yazar Hakkında

Aydan Bayar

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala