#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (4-11 Aralık)

Fransa’da bu hafta hangi önemli gelişmeler yaşandı?

Gündem

  • Fransa’da hükümetin maske propagandası yoğun bir hal aldı. Sağlık ve ulaşım bakanlarının çağrılarının ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da “sorumluluk bilinci” vurgusu yaparak maske takma çağrısında bulundu.
  • Ocak ayında başlayacak anlık ve bölgesel elektrik kesintilerini takip etmeyi sağlayan “écowatt” uygulaması kısa sürede 700.000’den fazla indirildi. Sabah 08.00-13.00 veya akşam 18.00-20.00 saat aralıklarında gerçekleşecek olan kesintiler, 2 saatten fazla sürmeyecek. Kesinti yapılacak bölgelerdeki okullar sabah saatlerinde tamamen kapatılarak öğleden sonra eğitime dönecek.
  • Fransa’nın en ünlü üçüncü Youtuberı Norman Thavaud, çocuk istismarı gerekçesiyle gün içerisinde göz altına alındı. Paris savcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında sorguya çekilen Norman’ın 12 milyon abonesi bulunuyor.
  • Paris başta olmak üzere, Fransa genelinde yapılan grev sebebiyle TGV ve TER tren hatlarında aksamalar meydana geldi. Ülkedeki yüksek enflasyon sebebiyle %5 oranında zam talep eden sendikalar, bu talepleri doğrultusunda tüm çalışanları greve davet etmişti.
  • İle-de-France bölgesi toplu taşıma araçlarında tek kullanımlık bilet ücreti 1,90 avrodan 2,10’a yükseldi. Aylık abonman ücreti ise 75,20’den 84,10’a yükseldi.
  • Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, gelir düzeyi düşük toplam 10 milyon çalışana bir defaya mahsus 100 avroluk bir yakıt gideri yardımı yapılacağını açıkladı.
  • Fransız elektrik dağıtım şirketi RTE, geçtiğimiz yıllara oranla Fransa’da elektrik tüketiminin %8,3 oranında azaldığını açıkladı.
  • Forbes verilerine göre Fransız Bernard Arnault, Elon Musk’ı geride bırakarak yeniden dünyanın en zengin insanı konumuna yükseldi.
  • Strazburg’da radikal eylem hazırlığında oldukları tespit edilen 7 genç ifadeleri alındıktan sonra tutuklandı. Rus ve Tacik asıllı şahısların kimisinin ise sabıka kaydı olduğu ortaya çıktı.
  • Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 18-25 yaş arası gençlerin 2023 yılı itibariyle eczanelerden tamamen ücretsiz olarak kondom temin edebileceklerini açıkladı.
  • 2022 Dünya Kupası çeyrek final müsabakasında İngiltere’yi 2-1’le geçen son şampiyon Fransa adını yarı finale yazdırdı.

Etkinlikler

Paris’teki Anadolu Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ve Frankofon şair Ataol Behramoğlu’nun katıldığı etkinlikte Gasteniz ekibi olarak bizler de davetliydik.

Tarih

9 Aralık 1905. Kilise ve Devlet işlerini birbirinden ayıran yasa Meclis huzurunda oylanarak kabul edildi. 9 Aralık, Fransa’da “Laiklik Günü” olarak kabul edilmektedir.

Haftanın Kitap İncelemesi

« Aujourd’hui, maman est morte. Ou peut-être hier, je ne sais pas »
“Bugün annem öldü. Belki de dün, bilmiyorum.”

Bu unutulmaz ilk cümlesiyle aklımıza kazınan önemli Fransız edebiyatı klasik eseri: “Yabancı” (Etranger)

Toplumun kalıplarının dışında kalmış, norm dışı gerçek düşüncelerini ve hislerini açıkça dile getiren ve işlediği suçtan çok topluma “yabancı” olmaktan yargılanan Meursault’nun hikayesi.

Toplumun ve normlarının absürtlüğünü yüzümüze tokat gibi çarpan Nobel Ödüllü Albert Camus’nün ilk romanından:

“Fakat herkes bilir ki hayat, yaşanmak zahmetine değmeyen bir şeydir.”

Albert Camus

Özgün İçerikler

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala