Gündem

Fransa’da Endişe Verici Rekor Sıcaklar

Fransa’da rekor sıcaklar endişe veriyor. Şimdiye kadar ölçülen en sıcak eylül ayı geride kaldı ancak sıcaklar bir süre daha devam edecek.

Dökülen kahverengi yapraklar sonbaharın gelişinin bir işareti olsa da eylül ve ekim ayında Fransa’da rekor sıcaklıklar oldukça endişe verici bir tablo ortaya koyuyor. Fransa’da şimdiye kadar ölçülen en sıcak eylül ayını geride bıraktıktan sonra ekim ayında Fransa, çarşamba gününe kadar ikinci bir sıcak hava dalgası yaşayacak.

Fransa’da kaydedilmiş en sıcak eylül ayı

Météo France, Fransa’da eylül ayında ortalama sıcaklığın 21,1°C olduğunu kaydetti. Böylece Météo France, ölçümlerin başladığı 1900 yılından beri en sıcak eylül ayı olduğunu söyledi.

Kaynakça : Météo France’ın raporu, https://meteofrance.com/actualites-et-dossiers/actualites/le-mois-de-septembre-le-plus-chaud-jamais-observe-en-metropole

Fransa’da eylül ayında kaydedilen sıcaklıklar 1991-2020 normallerinin 3,6°C fazla üzerinde

Fransa’nın ulusal meteoroloji ajansında iklim bilimci olan Christine Berne, şimdiye kadar hiçbir eylül ayının 3°C anomaliyi aşmadığını söylüyor.

Öte yandan bazı bölgelerde ise anomaliler 1991-2020 normallerinin 4 derece üzerine çıktı. Bu bölgelerin arasında Centre-Val-de-Loire, Île-de-France, Bourgogne-Franche-Comté ve Auvergne-Rhône-Alpes yer alıyor.

Sadece Fransa’da değil, dünyada rekor sıcaklıklar

AB’nin Dünya gözlem ve izleme programı Copernicus’un İklim Değişikliği Servisi 5 Ekim’de raporunu paylaştı. Rapora göre Eylül 2023 küresel ölçekte de kayıtlara geçen en sıcak eylül ayı oldu.

Rapor, dünya çapında eylül ayı sıcaklıklarında 1991-2020 dönemine kıyasla 0,93°C artış yaşandığını gösteriyor.

https://climate.copernicus.eu/copernicus-september-2023-unprecedented-temperature-anomalies

Küresel ısınmanın rolü ve iklim değişikliğinin etkileri

Bir yandan iklim değişikliği sıcak hava dalgalarının yaz mevsiminin ötesine uzamasını desteklediğinden bu seviyede yüksek sıcaklıkları mümkün kılıyor. Öte yandan ise Güney Avrupa üzerinde hareket eden Sahra hava kütleleri küresel ısınmayla birlikte daha da fazla ısınıyor.

Christine Berne Libération gazetesine verdiği röportajda, yaşanan geç sıcaklıkların küresel ısınmayla bağlantısına dikkat çekiyor.

Her şeyin küresel ısınmadan kaynaklanmadığını da dile getiriyor. Ancak küresel ısınma olmasaydı sıcaklıkların bir kademe daha düşük olacağını söylüyor.

Geç yaşanan sıcaklıklıkların, 2010 yılından beri arttığına ve yaz mevsimini uzatan iklim değişikliğinin bir özelliği olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle de uzun süreli kuraklık riski hakkında bizi uyarıyor.

İklim değişikliği geleceğimizi nasıl etkileyecek?

Sonuç olarak Berne, her şeyin nasıl tepki vereceğimize bağlı olduğunu söylüyor. Eğer sera gazlarını aynı oranda salmaya devam edersek;

  • 2030’dan sonra işlerin daha da kötüye gitmesini,
  • sıcak hava dalgalarının mevsimlere yayılmasını,
  • kuraklık ve yangınlar üzerinde büyük etkiler yaratmasını bekleyebiliriz.

Bununla birlikte, COP28 (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı) 30 Kasım12 Aralık arasında yer alacak.

Böylece Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktör Yardımcısı Burgess, konferansa az süre kalmışken iklim krizi için eyleme geçilmesinin öneminin altını çiziyor.

Rekor bir yazın ardından eylül ayında gözlemlenen ve yılın bu dönemi için eşi benzeri görülmemiş sıcaklıklar, rekorları olağanüstü bir miktarda kırdı. Bu ekstrem ay, 2023’ü en sıcak yıl olma yolunda ilerleyen ve sanayi öncesi ortalama sıcaklıkların yaklaşık 1.4°C üzerinde olan şüpheli bir birincilik onuruna itti. COP28’e iki ay kala, iddialı iklim eylemi için aciliyet duygusu hiç bu kadar kritik olmamıştı.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Direktör Yardımcısı Samantha Burgess

Kaynakça:

  1. https://meteofrance.com/actualites-et-dossiers/actualites/le-mois-de-septembre-le-plus-chaud-jamais-observe-en-metropole
  2. https://www.liberation.fr/environnement/climat/episode-de-chaleur-cette-annee-en-france-on-nest-pas-encore-sortis-de-lete-20231005_QVEM4I7HFNC57HBVY22YKRGVLI/
  3. https://climate.copernicus.eu/copernicus-september-2023-unprecedented-temperature-anomalies
  4. https://www.lemonde.fr/planete/article/2023/10/02/meteo-france-annonce-des-niveaux-de-chaleur-inedits-en-france-jusqu-a-35-7-degres-enregistres-dans-les-pyrenees-atlantiques_6191959_3245.html
  5. https://www.liberation.fr/environnement/climat/la-france-connait-son-mois-de-septembre-le-plus-chaud-jamais-enregistre-selon-meteo-france-20230929_ARKFDLON5JBVBE23TE2OYSSACQ/?redirected=1

Yazar Hakkında

Aslı Tamay

Saint-Joseph Fransız Lisesi'nden mezun, üniversite hayatına Panthéon-Sorbonne’da başladı. Halen Paris’te felsefe lisansı öğrenciliğine devam etmektedir. Politik felsefe, gazetecilik, edebiyat ve kültür alanlarına ilgi duyuyor.

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala