#İyiBilgi Yaşam

Mutlaka Denemeniz Gereken 5 Fransız İçkisi

Yazar Sıla

Fransa’da şarap haricinde deneyebileceğiniz birçok alkollü içki çeşidi bulunuyor. Mutlaka denemeniz gereken 5 Fransız içkisini keşfediyoruz!

Fransız içkisi diyince hepimizin aklına ilk olarak şarabın gelmesi çok doğal. Ancak, Fransız içkileri sadece şaraptan ibaret değil. İşte şarap haricinde denemeniz gereken 5 Fransız içkisi:

1. Pastis

Güney Fransa’nın gururu “pastis” anason bazlı, suyla karıştırılarak servis edilen bir içecektir. Anason aroması sebebiyle tadı rakıyı andırsa da, esasen tüketiliş biçimi onu rakıdan ayırt eder. Örneğin, pastis yemek sırasında tüketilmez. İdeal tüketimi mi dediniz? Bir yaz akşamında terasta otururken pastis sipariş etmekten daha ferahlatıcı ne olabilir!

Alkol oranı: %40-45

Bilinen markalar: Henri Bardouin, Ricard, Pastis 51

2. Kir

Kir, crème de cassis (siyah frenk üzümünden elde edilen likör) ile Burgonya bölgesine has aligoté beyaz şarabının karışımından doğar. Şampanya veya “crémant de bourgogne” gibi köpüklü şarapla karıştırılan versiyonlarını menülerde kir royal adıyla görürüz.

Gerçek bir Fransız deneyimi için, kiri -biz daha çok kir royali tavsiye ediyoruz- yemekten önce aperitif olarak tüketmenizi öneriyoruz.

Alkol oranı: Crème de cassis %20, şampanya %10-12, Burgonya aligoté şarabı %12-13

3. Chartreuse

Tarifini yalnızca Büyük Chartreuse Manastırı keşişlerinin bildiği bu içki hakkında öğrenebildiğiniz tek şey içeriğinde 130 bitkinin kullanılması… Onu bu kadar vazgeçilmez yapan şey ise büyüleyici zümrüt yeşili rengi ve bitki aromalarının hissedildiği hafif şekerli tadı.

Soğuk kış günlerinde ufak bir şişe Chartreuse Alplerin vazgeçilmezi desek abartmış sayılmayız! Hatta öyle ki, chartreuse‘ün sıcak çikolatayla karışımından elde edilen Green Chaud Alplerde oldukça popüler bir içecek!

Alkol oranı: %55

Piyasada bulabileceğiniz tek bir marka var: Chartreuse!

4. Mirabelle

Mirabelle, Lorraine bölgesine has sarı mirabelle eriklerinden yapılan bir likör çeşididir. Yapımı nispeten basit olduğundan zaman zaman ev yapımı mirabele denk gelebilirsiniz. Yemeklerden sonra sindirime yardımcı olması için ya da beyaz şarapla karıştırarak aperitif olarak tüketebilirsiniz.

Alkol oranı: %45

5. Calvados

Calvados, elma ve armutlardan yapılan bir elma brendisi türüdür. Normandiya bölgesinin geleneksel içkisi olarak bilinir.

Calvados oda sıcaklığında, aperatif olarak veya sindirimi kolaylaştırıcı içki olarak servise uygundur. Peynirlerle, çikolata ve dondurmalarla uyum sağlar.

Alkol oranı: Genellikle %40-45, bazen %55

Biz burada sadece beş tanesine yer verebilsek de deneyebileceğiniz içki çeşitleri bunlarla sınırlı değil! Diğer bir dikkat çekici Fransız içkisi olan Absinthe hakkındaki yazımızı aşağıda bulabilirsiniz!

Yazar Hakkında

Sıla

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala