Gündem Kültür Sanat

Fransa Eurovision Serüveni

2024 Eurovision’a az kaldı! Biz de Fransa Eurovision serüveni ile karşınızdayız. Gelin Fransa’nın geçmiş 11 Eurovision şarkısına bakalım.

Eurovision sezonu geldi! 7-11 Mayıs arasında düzenlenecek 2024 Eurovision şarkı yarışmasına az kaldı. Bu yıl Malmö’de düzenlenecek yarışmada Sertab Erener de sahne alacak. Heyecanla beklediğimiz bu etkinlikten önce Fransa Eurovision şarkılarına bir göz atalım dedik. İşte 2024’ten 2013’e, Fransa’nın son 11 Eurovision şarkısı!

2024 – Slimane – Mon Amour

Bu yıl yarışmada Fransa’yı Mon Amour şarkısı ile Slimane temsil edecek. Siz bu yılın Eurovision şarkısını nasıl buldunuz? Yorumlarda değerlendirmeyi unutmayın.

2023 – La Zarra – Évidemment

Geçen yıl Fransa’yı Évidemment şarkısı ile La Zarra temsil etmişti. Fransa bu şarkı ile finalde 16.sıraya yerleşti. Sonuçların açıklanmasının ardından Kanadalı sanatçı La Zarra’nın yaptığı el hareketi çok konuşulmuştu.

https://www.youtube.com/watch?v=GWfbEFH9NvQ&pp=ygUTZXZpZGVtbWVudCBsYSB6YXJyYQ%3D%3D

2022 – Alvan & Ahez – Fulenn

2022 yılında Fransa’yı Fulenn isimli şarkı ile Alvan ve Ahez temsil etmişti. Fulenn, özellikle Bretonca oluşuyla dikkat çekmişti. Ancak bu, Fransa’yı temsil eden ilk Bretonca şarkı değil. Daha önce 1996 yılında “Diwanit Bugale” Fransa’nın ilk Bretonca Eurovision şarkısı olmuştu. Fulenn ile Fransa, 2022 yılında Eurovision’u 24 sırada tamamladı.

2021 – Barbara Pravi – Voilà

2021 Fransa Eurovision şarkısı Barbara Pravi’den Voilà’ydı. Barbara Pravi’nin kendi yazıp seslendirdiği bu şarkı büyük beğeni topladı. Fransa, bu minimalist olduğu kadar güçlü ve eşsiz performans ile finalde ikinci sıraya yerleşti. Bu ikincilik, 1977’deki birinciliğin ardınan 1990 ve 1991 yıllarındaki ikinciliklerden bu yana Fransa’nın aldığı en iyi derece oldu.

2019 – Bilal Hassani – Roi

Bilal Hassani, 2019 yılında kendi yazıp seslendirdiği Roi şarkısıyla Fransa’yı temsil etti. Yarışmayı 16. sırada tamamlamasına rağmen performans oldukça sevildi.

2018 – Madame Monsieur – Mercy

2018 yılında Fransa Eurovision şarkısı Madame Monsieur’den Mercy olmuştu. Fransa’da yaşayan mülteci bir kızın hikayesini anlatan şarkı, yarışmadan on üçüncülükle döndü.

2017 – Alma – Requiem

Fransa, 2017 yılında Requiem adlı şarkı ile Alma tarafından temsil edildi. Şarkı, on ikincilik ile eve döndü.

2016 – Amir – J’ai cherché

Amir, İngilizce ve Fransızca olan “J’ai cherché” adlı şarkısıyla 2016’da Fransa’yı temsil etti. Şarkı, 257 puan alarak altıncı oldu. Önceki birkaç yılın hüsran dolu sonuçlarından sonra bu sıralama Fransa için büyük bir başarı oldu.

2015 – Lisa Angell – N’oubliez pas

Lisa Angell’in seslendirdiği N’oubliez pas, 2015’te Fransa’yı temsil etmişti. Ancak ne yazık ki toplamda aldığı 4 puan ile 25 sıraya yerleşmişti.

2014 – Twin Twin – Moustache

2014’te Eurovision’da Fransa’yı Twin Twin grubu Moustache şarkısıyla temsil etmişti. Bu şarkı 2 puanla yarışmayı sonuncu tamamlamıştı. Yine de son derece dile takılan bu yüksek enerjili şarkının daha iyisini hak ettiğini düşünenlerin sayısı az değil.

2013 – Amandine Bourgeois – L’enfer et moi

Fransa 2013’te Eurovision’da Amandine Bourgeois ve L’enfer et moi adlı şarkısıyla yarıştı. Ancak bu şarkı da kendinden sonraki birkaç yılın kaderini paylaşarak yarışmayı 23. sırada tamamladı.

Son olarak, son 10 yılın şarkılarının yanı sıra, Fransa’nın daha eski Eurovision şarkılarını da dinlemek isteyenler için bir Spotify listesi hazırladık! Günümüzden 2006’ya dek Fransa’yı temsil eden şarkılara bu çalma listesinden ulaşabilirsiniz.

Ayrıca bu yılın şarkısını nasıl bulduğunuzu ve sonuç tahminizi yorum bırakmayı unutmayın!

Keyifli dinlemeler!

Fransız müziğinin divası Dalida‘yı anlattığımız içeriğimize bakmadan geçmeyin!

Yazar Hakkında

Beyza Özdemir

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala