Tarih

İngiliz ve Fransız Ortak Yapımı Efsane Uçak: Concorde

İngiliz-Fransız ortak yapımı sesten hızlı lüks yolcu uçağı Concorde neden seferlerine son vermiştir?

Sesten hızlı olma özelliği ve orijinal tasarımı ile tarihe geçen Concorde yolcu uçaklarının test uçuşları ilk defa 1969 yılında Toulouse kentinde yapıldı.

Concorde neden bu kadar beğenilmiştir?

Lüks iç dizaynı ve yolcularına sunduğu konfor ile Concorde kısa zamanda büyük başarı elde etmiş, adından söz ettirmiştir.

1977 yılında Air France firmasının Paris-New York seferlerine başlayan Concorde, saatte 2100 km hızla 18000 metre yükseklikten uçabiliyordu.

Concorde’un kalkış kazası ve kaybolan itibar

Yıllarca başarı ve gururla uçuşlarını tamamlayan Concorde için talihsizlikler milenyumda, ilk uçuşunu yaptıktan yaklaşık 30 yıl sonra başlayacaktır.

2000 yılında Paris kalkışı esnasında gerçekleşen feci kaza sonrası Concorde kötü bir şöhret kazanmış ve uçuşları durdurulmuştur.

Kazadan sonra 3 yıl daha seferlerine devam eden Concorde, hem ilginin azalması hem de güvenin kaybolması sebebiyle tercih edilmez hale gelecektir.

Son uçuşunu ise 2003 yılında Londra-New York arasında gerçekleştirilen Concorde, bu tarihten sonra herhangi bir uçuş gerçekleştirmedi. 9 mürettebatı, 90 ila 120 kişi arasında değişen yolcu kapasitesi ile Concorde, havacılık tarihine hız ve lüksün sembolü olarak kazınacaktır.

Bugün ilk üretilen Concorde ve prototipi, Le Bourget’deki Musée de l’Air et de l’Espace’ta sergilenmektedir.

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

1 Yorum

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala