Gündem Hukuk

2022 Hukukun Üstünlüğü Endeksi: Fransa 21. Sırada Yer Aldı

Hukukun üstünlüğü endeksinde İskandinav ülkeleri zirvedeki yerini bırakmazken, bunları Avrupa devletleri takip etti.

Dünya Adalet Projesi (World Justice Project) tarafından her yıl düzenli olarak yayımlanan 2022 hukukun üstünlüğü endeksi sıralaması geçtiğimiz günlerde duyuruldu.

2022 Hukukun Üstünlüğü Endeksi ve Fransa

Hukukun üstünlüğü endeksi listesinde yer alan 140 ülke arasında Fransa, Amerika’nın hemen önünde; Almanya, Kanada ve Belçika gibi ülkelerin ise hemen gerisinde kendisine 21. sırada yer buldu.

Bilindiği üzere Fransa’da temel hak ve hürriyetlerin korunmasına bağımsız idari otoriteler eliyle de destek sağlanmaktadır. CNIL tarafından “biyometrik verilerin izinsiz işlenmesi” sebebiyle verilen 20 milyon euroluk para cezasına ilişkin yazımıza şimdi göz atabilirsiniz.

Hukukun Üstünlüğü Endeksi Nedir?

Bu endeks, ülkedeki kurumların işleyişi, yozlaşmadan uzak oluşu, hukuki güvenilirlik, toplum güvenliği, temel hak ve hürriyetlerin korunması gibi pek çok kriter baz alınarak hazırlanmaktadır.

Bu veriler, ülkedeki “yetkin” kişilere yöneltilen bir anket sonucu ortaya çıkan cevaplar baz alınarak değerlendirilmektedir. Özellikle hukuk sektöründe faaliyet yürüten profesyoneller ve akademisyenler, özel hukuk ve kamu hukuku alanlarındaki yetkinlikleri göz önünde bulundurularak sorulara yanıt vermektedirler. 1000 kişiye yöneltilen bu sorular, daha sonra genele uyarlanıp yüzdelik sisteme vurularak veri haline getirilmektedir.

Türkiye Kaçıncı Sırada Yer Aldı?

Ortalama puan esas alındığında Türkiye, Doğu Avrupa ve Orta Asya grubunda Rusya ve Belarus’un gerisinde yer aldı. Dünya geneli sıralamada 140 ülke arasında Türkiye, Angola ve Mali’den sonra, Kongo Cumhuriyeti ve İran’dan ise önce gelerek 116. sıraya yerleşti.

Listenin tamamına bu linke tıklayarak erişebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala