#İyiBilgi Gündem

Eiffel Mükemmellik Bursu Nedir?

Yazar Selin Bal

Fransız hükümeti tarafından verilen Eiffel Mükemmellik Bursu’na dair merak ettiğiniz tüm sorulara cevap alacağınız bir röportaj gerçekleştirdik!

Eiffel Mükemmellik Bursu başvuruları geçtiğimiz günlerde başladı! Fransa’da yüksek lisans veya doktora seviyesinde eğitim almak isteyenlerin başvurabileceği burs başvuruları, en geç 10 Ocak 2023 tarihine kadar tamamlanmış olmalıdır. Okullara başvurmanın tam zamanı olan bugünlerde, 2020 Eiffel bursiyeri Semih Aşık’a burs hakkında merak ettiklerimizi sorduk. Semih’in tecrübe ve tavsiyelerini sizlerle paylaşıyoruz!


Merhaba Semih, seni tanıyarak giriş yapalım.

Semih: Tabii ki ! Kısaca eğitim parkurumdan bahsedecek olursam, 2020 yılında Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Bölümü 3,85 ortalama ile birincilikle bitirdim ve aynı yıl Eiffel bursuna başvurdum.

Sciences Po Grenoble, Akdeniz ve Ortadoğu Çalışmaları bölümüne kabul edildim. Bu bölümün başkanlığını yapan Jean Marcou’nun kuruluşundan itibaren Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi bölümünün 20 yıl boyunca koordinatörlüğünü yaptığını hatırlatmış olayım.

Zorunlu stajımı TÜSİAD Brüksel temsilciğinde gerçekleştirdim. Geçtiğimiz Eylül ayında “Türk Dış Politikasında Akdeniz’in Yeri” konulu bir tez yazarak okulumdan mezun oldum.

Eiffel Mükemmellik Bursu diyerek başlayalım. Nedir bu burs?

Semih: Fransız hükümetinin yüksek lisans ve doktora programı öğrencilerine sunduğu bir burstur. Master 1 ve 2 süresince eğitim alan öğrenciler 24 ay, yalnızca Master 2 seviyesinde eğitim alanlar ise 12 ay burs alırlar. Türkiye’de lisans eğitimi 4 yıl sürdüğü için, ilgili bölümlerin doğrudan ikinci senesine başvurmak mümkündür. Başarısız olan öğrencilerin bursu kesiliyor fakat kendilerinden geriye dönük hiçbir ödeme istenmiyor.

Başvuru alanlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Fen ve Teknik Alanlar: Biyoloji ve Sağlık, Ekolojik Dönüşüm, Matematik ve Dijitalleşme, Mühendislik Bilimleri ve Mühendislik
  • Beşerî ve Sosyal Bilimler: Fransız Tarihi, Dili ve Medeniyeti, Hukuk ve Siyaset Bilimi, Ekonomi – İşletme

Eiffel Mükemmellik Bursu şartlarından bahseder misin?

Semih: Yüksek lisans için en fazla 25 yaşında olmak gerekiyor. Örneğin; 2022-23 akademik yılı için 31 Mart 1997 tarihinden sonra yani 1 Nisan ve sonrasında doğmuş olmak gerekiyor. 

Fransız vatandaşı olmamak gerekiyor. Hatta, çifte vatandaşlık sahiplerinin vatandaşlıklarından birisi Fransız ise de başvuru yapamıyorsunuz.

Fransızca bilme şartı yoktur. İngilizce eğitim veren programlara da İngilizce üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

Bununla birlikte, hâlihazırda eğitimine Fransa’da devam edenler başvuramaz.

Son olarak, adaylar yalnızca bir kurum ve bir program üstünden başvurabilir. Hatta bir örnek duymuştum; daha önce iki kurumdan aday gösterilen biri burs kazanıyor. Fakat daha sonra başka bir kurumdan daha aday gösterildiği anlaşılınca burs hakkını kaybediyor. Bu yüzden çok iyi düşünüp karar vermek gerekmektedir. Başvurduğunuz kurumla iletişim ağı çok sıkı olmalı. Size dönüş yapmıyorlarsa mutlaka adaylığınıza dair bilgi isteyin. 

Kurum başvurumuzu kabul etti, Eiffel Mükemmellik bursu kazanamasak dahi bölümde okumaya hak kazanır mıyız?

Elbette, Eiffel bursuna başvuranlar aslında bölümün o yıl ilk kabul edilen öğrencileri olurlar. Bir kurumdan burs başvurunuza dair kabul aldığınız an, o bölümde okumaya hak kazanırsınız. Eiffel bursu alsanız da almasanız da bölümün öğrencisi oluyorsunuz.

Eiffel Mükemmellik Bursu neleri kapsar?

Semih: Aylık burs ödemesi 1181 avro. İlk ayın ödemesi, Fransız banka hesabı henüz açılmadığı için Western Union aracılığıyla yapılıyor. İlk ay için postaneden para çekmeye gitmiştim. Daha sonra açılan banka hesabına her ay burs yatırılıyor.

Fransa’ya varış ve Fransa’dan dönüş uçak biletleri ve Fransa içi tren gibi ulaşım biletleri karşılanır. Örneğin benim İstanbul –  Lyon uçak biletim ve Lyon – Grenoble tren biletim karşılandı.  

Öğrenciler sigortalarını kendisi yaptırır, sonrasında bu ücretin geri ödemesi yapılır. 

Okul kayıt ücreti ve eğitim masraflarından muafiyet var.

CROUS öğrenci yurtlarında Eiffel bursiyerlerine özel kontenjan vardır. Bir defalığına mahsus olmak üzere burstan 60 avro rezervasyon ücreti kesilir. Birkaç gün içinde çıkar zaten yurt da. Tabii eğer bursiyer CROUS yurdu dışında bir konaklama istiyorsa bu süreci kendisi yürütür. 

Bursiyerlerin aynı zamanda CAF ile kira yardımı alma hakkı da vardır. İyi miktarda bir bursunuzun olmaz sosyal haklara engel değil yani.

Eğer öğrencinin zorunlu stajı bulunuyorsa; ücretli staj yapabilir ve aynı anda burs hakkından da faydalanmaya devam edebilir. 

Eiffel bursiyerlerine özel düzenlenen etkinlikler de oluyor. Tabii benim bursiyerlik dönemim pandemiye denk geldiği için her şey online yapılmıştı.

Eiffel bursiyerinin sorumlulukları nelerdir?

Semih: Bursiyerler her dönem sonunda program başkanının dolduracağı formla birlikte not dökümünü ibraz etmelidir. Fransa dışına çıkışlarda bilgilendirmek gerekmektedir. Örneğin, benim yüksek lisans programımda hem zorunlu staj hem zorunlu uluslararası değişim programı vardı. Bu yüzden çok öncesinde bunları bildirmiştim.

Tabii ki devamlılık ve başarılı olma şartı da bulunmaktadır. Bursiyerler tüm sınavlara katılmalı ve kurum disiplinine uymalıdır.

Eiffel Mükemmellik Bursu

Başvuru şartlarında not ortalaması bulunmuyor. Fakat yine de not ortalamasının da önemli olduğunu söyleyebiliriz, değil mi?

Semih: Yalnızca not ortalamasını önemseseler binlerce insan bulurlar ama aradıkları aslında tam anlamıyla çok yönlü bireyler. Programın sloganına bakarsak: “Recruter & former l’élite mondiale de demain”. Yani buradan da anlayabileceğimiz gibi yarının elitini, seçkinini arıyorlar. Öğrenciliği boyunca notlarını iyi tutmasının yanı sıra başka neler yapmış buna bakıyorlar. 

Not ortalaması için de şunu düşünebiliriz. Örneğin; Türkiye’de YÖK’e göre bir öğrencinin 4,00 üzerinden 3,00 ortalaması varsa onur öğrencisi sayılıyor. Buna göre bir çıkarım yapabiliriz.

Başvuru dosyasından bahseder misin?

Semih: Aslında öğrenci tarafından doldurulan tek kısım “Aday Hakkında Genel Bilgiler” formu.

Daha sonra kurum tarafından aday tanıtılıp sunuluyor. Program sorumlusu hoca adayı neden beğendiğini açıklıyor. Kurumun uluslararası politikası ve spesifik olarak öğrencinin vatandaşı olduğu ülkeye yönelik politikası da önemli tabii. Aynı zamanda adayın profilinin tüm uluslararası politika unsurlarıyla uyumunu da içeren bir yazı yazılıyor.

Başvuru dosyasının eklerini de şöyle sıralayabiliriz: 

  • Kimlik belgesi 
  • Özgeçmiş (en fazla 2 sayfa) 
  • Diplomalar ve sıralama belgesi
  • Dil diploması veya sertifikası (duruma göre) 
  • Not dökümleri (Transkript) 
  • Motivasyon mektubu/mesleki proje (en fazla iki sayfa, kurum dışı kişiler tarafından tavsiye mektubuyla desteklenebilir) 
  • Duruma göre çift anadal veya yandal belgesi 
  • Formasyon müfredatı ve akademik takvim

Vize başvurusu için süreç yine VFS ile ilerliyor (bkz. Fransa Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?) ve onların talep ettiği belgeler veriliyor. Fakat uçak bileti gösterme, banka hesabında para veya kalacak yer gösterme gibi yükümlülükler olmuyor. Zaten konsolosluğa bursiyerlerin bilgisi verildiği için çok hızlı şekilde vize edinilmiş oluyor.

Özgeçmiş ve motivasyon mektubu yazımına dair tavsiyelerini paylaşır mısın?

Semih: Ben kendi özgeçmişimde eğitim ve profesyonel tecrübeleri ayırdıktan sonra profesyonel tecrübeleri de stajlar ve diğer işler şeklinde alt başlıklara ayırdım. Yapılan işlerin içeriğinden, kısaca görevlerden bahsetmek de faydalı olacaktır. Garsonluktan dahi bahsetmekten çekinmemek gerek sonuçta hepsi öğrencinin deneyimine dahil oluyor ve olumlu izlenim verecektir diye düşünüyorum. 

Bunlar dışında bölümü kaç ortayla bitirdiğiniz, bildiğiniz diller gibi klasik bölümlere yer verilebilir.

Hem özgeçmiş hem motivasyon mektubu 2 sayfayı geçmemelidir.

Genel Şekil Şartları

Motivasyon mektubunda öncelikle şekil şartlarına çok dikkat edilmelidir. Kişinin ad, soyad ve adres bilgileri sola hizalanmış, kurum bilgileri sağa hizalanmış olmalıdır. Yer, tarih, konu gibi bilgiler de muhakkak uygun yerlere yazılmalıdır. 

Buradan sonra kişisel tavsiyelerimi paylaşacağım. Sonuçta şekil şartları dışında her şey öznel ve herkesin farklı düşüncesi veya yaratıcılığı olabilir.

Eğitim Durumu

Benim motivasyon mektubumun ilk bölümü kısa bir tanıtımdan oluşuyor. Şu okulun, şu bölümünün öğrencisiyim ve sizin şu programınıza başvurmak ve aynı zamanda Eiffel bursuna adaylığımı koymak istiyorum gibi bir ilk paragraf.

İkinci kısımda ne üzerine eğitim aldığım, nerelerde okuduğum gibi bilgiler. Örneğin; Afrika çalışmalarına dair bir programa başvuran biri bununla alakalı deneyimlerine yer verebilir. Erasmus gibi bir akademik hareketlilik olmuşsa bundan bahsedilebilir. 

Mesleki Deneyim

Üçüncü paragrafta profesyonel deneyimlerden bahsettim. Staj veya öğrenciyken yapılan işler de dahil edilebilir. Sonuçta deneyimler iletişim kabiliyetleri, organizasyon yetenekleri gibi çeşitli alanlarda gelişime katkı sağlar.

Sonraki paragrafta ise gönüllülük gibi ekstra faaliyetlere değindim. Bu bölümde spor veya sanat gibi ilgi alanlarından da bahsedilebilir. Bunlar çok önemli çünkü sonuçta çok yönlü profiller arıyorlar ve öğrencinin okumak dışında neler yaptığı onları çok ilgilendiriyor. 

Son paragrafta da “projet professionnel” adı verilen mesleki hedeflerden bahsettim. Başvurulan programın, öğrenciyi hedeflerine götüren doğru yol olduğuna ikna etmek gerek diyebiliriz.

Ayrıca, bölümün detaylıca incelendiğini belli etmek gerek. Adaylar, mesleki hedeflerinden sonra özel olarak programın sunduğu imkanların ve derslerin neden parkurları veya hedefleriyle uyumlu olduğunu açıklayabilir.

Kapanış paragrafı da klasik şekilde ek bilgi veya belge istenmesi halinde müsait olacağımızı belirtip teşekkür ettiğimiz bir bölüm zaten.

Son olarak kişisel bir tavsiyeden bahsetmek isterim. Bir devlet, en prestijli bursunu Fransa’da kalma hedefi olan birine vermez diye düşünüyorum. Çünkü Fransa’da eğitim alıp Fransa’yı tanıyan ama başka ülkelerde yaşayan gönül elçileri edinmek istiyorlar. Temelde ülkeler arası ilişkilere katkı sağlamak istedikleri için adayların motivasyon mektuplarında Fransa’da kalma gibi hedeflerden bahsetmemeleri gerektiğini düşünüyorum. Devletin iki ülkenin ilişkisine katkı sağlayacak profiller aradığını unutmamakta fayda var.

Eklemek istediğin herhangi başka bir şey var mı?

Semih: Riskli de olsa bir stratejiden bahsedebiliriz. Burs inceleme komitesi başvuran adayları puanlayıp bir sıralama oluşturuyor. Kontenjanın %70’i bu sıralamadan seçiliyor. Geriye kalan %30’luk kontenjan, hiçbir adayı burs alamamış kurumlara ayrılıyor. Örneğin; daha önce bursiyeri olmamış, küçük bir Fransa şehrinden bir aday varsa ona öncelik verilebiliyor. Eğer adayın vakti varsa, kurumlardan bilgi edinerek böyle bir strateji de izleyebilir. Tabii ki bu titiz bir araştırma gerektirir. 

Bu değerli bilgi ve tavsiyeler için çok teşekkür ederiz Semih!


Şu anda kurumlarla iletişime geçerek adaylığınızı sunmanın tam zamanı! Aralık ayının neredeyse yarısının Noel tatili olduğunu da düşünürsek tatilden önce başvurunuzu tamamlamaya bakın deriz. Sonuçta sizin adınıza burs başvurusu yapacak olan kurumların da zamana ihtiyacı olacaktır.

Sürece dair daha fazla bilgi edinmek için campusfrance.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Henüz hangi şehri seçeceğinize karar veremiyorsanız Fransa’nın En İyi Öğrenci Şehirleri konulu yazımıza göz atabilirsiniz!

Sorularınız varsa yorumlarda buluşalım! 

Yazar Hakkında

Selin Bal

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala