#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (30 Ekim-6 Kasım)

Yazar Sıla

Fransa’da bu hafta hangi önemli gelişmeler yaşandı?

Mecliste Neler Oluyor?

  • Fransız meclisinde siyahi bir vekil, meclis kürsüsünde konuşma yaptığı esnada aşırı sağcı bir diğer vekilin ırkçı saldırısına uğradı: “Afrika’ya dön!

    Saldırının faili Grégoire de Fournas, iç tüzüğe göre en ağır cezaya çarptırıldı. Sonuç olarak, Marine Le Pen’in partisi RN milletvekili Fournas, 15 meclis birleşiminden yasaklanırken iki ay boyunca da maaşının yalnızca yarısına hak kazanacak.
Aşırı sağcı parti RN milletvekili Fournas
  • Ulusal Birlik (RN) Partisi’nin yeni başkanı Louis Aliot karşısında oyların %85’ini alarak başkan seçilen Jordan Bardella (27) oldu.

    Böylelikle partide baba Jean-Marie ile başlayıp kızı Marine ile devam “Le Pen” dönemi sona erdi. Bardella, parti genel kurulunda Marine Le Pen’e olan sadakati ile tanınıyor.
Aşırı sağcı RN’nin yeni başkanı Bardella, Marine Le Pen ile yan yana.

Hükümet Kanadından Gelişmeler

  • İçişleri Bakanı Gérald Darmanin yeni göç yasa tasarısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Darmanin, “Ciddi suç işleyen tüm yabancılar sınırdışı edilecek” ve “Yabancıların oturum kartını yenileyebilmeleri için Fransızca sınavında başarılı olmaları gerekecek” dedi. Hatırlatalım, Fransa, göç yasa tasarısını belirli sektörlerde yabancı işçi alımını kolaylaştırmak üzere konuşmaya başlamıştı.
  • Fransa’da hükümet, dördüncü defa Anayasa 49/3 hükümleri uyarınca bütçe kanunu geçiriyor. Bu hükümlere göre hükümet, bütçeyi meclis önünde görüşmeden ve oylamadan yürürlüğe koyabiliyor.
  • Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’nın sivil direnişine destek amacıyla 13 Aralık tarihinde Paris’te bir konferans gerçekleştirileceğini açıkladı.
  • Fransız hükümetinin uyguladığı yeni tarifeler sonrası pompaya yansıyan yakıt fiyatları düşüşünü sürdürdü. Nihayetinde, mazotun litresi bugün itibariyle 1,90€’nun altına indi.

Hukuki Gelişmeler

  • AİHM başkanlığına seçilen Síofra O’Leary, 1 Kasım itibariyle görevine resmen başladı. İrlandalı yargıcı tarihe geçiren sebep ise, mahkeme tarihinde görev yapan ilk kadın başkan olması.
Síofra O’Leary
  • 2022 yılına ait hukukun üstünlüğü endeksi listesinde Fransa, dünya üzerindeki 140 ülke arasında 21. sırada yer aldı. Sıralamanın tamamına bu yazımızdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ekoloji ve Çevre Alanındaki Gelişmeler

  • Fransa, 1945 yılından bu yana kaydedilmiş en sıcak Ekim ayını geride bıraktı. 2022 yılında sıcaklıklar mevsim normallerinin 3-4 derece üzerinde seyretti.
  • Hayvan hakları derneği aktivistleri, Burger King firmasının tavuk yetiştirme yöntemlerini protesto amacıyla Paris’te bir şubeyi işgal etti.
  • Fransa’da yapılan bir araştırma; çocukça konuşulan kedilerin, söylenen şeyleri anladığını bilimsel olarak ortaya koydu. Konuşan kişi sahibi değil de bir yabancı olduğunda ise kedilerin anlama oranı düşüyor. 

Özgün İçerikler

  • Fransız hükümeti tarafından verilen “Eyfel Bursu”na dair tüm merak ettiklerinizi yanıtladık! Eyfel Bursu’na kimler başvurabilir? Başvuru sürecinde hangi aşamalardan geçerim? Gerekli evraklar neler? Ekibimizden Selin Bal, bu haftaki yazısında Eyfel bursiyerlerinden Semih’le bütün ayrıntıları konuştu!
  • Ayrıca Fransa’da Ekim ayında en çok dinlenen şarkıları sizler için derledik! Keyifli dinlemeler!

Haftanın Kitap Önerisi

Katılaşmış yüreklerin mi yoksa içi boşalmış kafataslarının mı daha korkunç olduğuna kim karar verebilir?

Balzac / Goriot Baba

Balzac’ın “İnsanlık Komedyası”nın unutulmaz bir parçası: Goriot Baba

Her hafta olduğu gibi bu haftanın da kitap önerisi ekibimizin kıymetli edebiyatçısı Beyza Özdemir’den geldi:

Kızları için elinden geleni yaparken yitip giden bir babanın ve sınıf atlama hırsının ele geçirdiği geç ve dürüst Rastignac’ın hikayesi. Balzac’ın eşsiz üslubu ile 1800’lü yıların Paris’ini sokak sokak gezecek, bir burjuva trajedisine tanıklık edeceksiniz.


Yeri gelmişken dünyaca ünlü Goncourt ödülünün sahibini bulduğunu belirtelim. Ödülü “Vivre vite” kitabı ile Fransız roman yazarı Brigitte Giraud kazandı.

Keyifli okumalar, iyi Pazarlar!

Yazar Hakkında

Sıla

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala