Gündem

Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne Silahlı Saldırı!

Paris’in 10. bölgesindeki Ahmet Kaya Kültür Merkezi ve aynı sokakta bulunan 2 diğer mekana silahlı saldırı gerçekleşti, 3 kişi hayatını kaybetti.

23 Aralık Cuma günü Paris’te bulunan Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne silahlı saldırı gerçekleştirildi. Silahlı saldırı, Paris’te özellikle Türk ve Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı 10. bölgedeki Rue d’Enghien’da gerçekleşti. Emniyet müdürlüğünden yapılan ilk açıklamada sokaktan ve bölgeden uzak durulması çağrısı yapıldı. Silahlı saldırının detayları ise ilerleyen saatlerde ortaya çıktı.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin Olay Yerinde

Trajik olayın vuku bulmasından yalnızca 15 dakika sonra güvenlik güçleri olay yerine intikal etti ve bölgenin mutlak güvenliği sağlandı. Bunun yanısıra bölgeye makam araçları akın etti. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin geniş güvenlik önlemleri eşliğinde olay yerine geldi. Darmanin, Paris Ahmet Kaya Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Olayın derhal savcılığa intikal ettiğini belirten Darmanin, soğukkanlılıkları ve hızlı müdahaleleri sebebiyle Fransız güvenlik güçlerine teşekkür etti.

Darmanin, Ahmet Kaya Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması yaptı.

“Saldırgan 69 yaşında, sabıkalı bir Fransız vatandaşı”

Paris’teki silahlı saldırıya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında savcılıktan yapılan ilk açıklamada saldırganın 69 yaşında bir Fransız vatandaşı olduğu bilgisine yer verildi. Daha önce 2016 yılında bir hırsızlık ve cinayete teşebbüs suçlarına karışan saldırganın 2021 yılında ise kılıç benzeri bir silahla göçmen kampına saldırdığı ortaya çıktı. Saldırgan, yalnızca 10 gün önce, 12 Aralık tarihinde tutukluluk süresi sona erdiği için adli kontrolle serbest bırakılmıştı.

Paris’te Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne Silahlı Saldırı Nasıl Gerçekleşti?

Silahlı saldırgan, öğlen saatlerinde bölgeye bir araçla getiriliyor. Şahıs, Faubourg Saint-Denis sokağından Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yönelen Enghien Sokağı’na giriyor ve araçtan iniyor. İlk olarak kültür merkezine ateş açan şahıs, akabinde aynı sokakta bulunan restorana ateş ediyor. Nihayet bir kuaförü hedef alan saldırgan, silahı tutukluk yapınca kuaför çalışanları tarafından etkisiz hale getiriliyor. Silahlı saldırganın yakalandığı ana ilişkin görüntüler kuaför salonunun güvenlik kameralarına da yansıdı.

Paris emniyetine götürülen saldırgan ilk ifadesinde saldırıyı “ırkçı olduğu için gerçekleştirdiğini” söyledi. Ahmet Kaya Kültür Merkezi’nde aynı gün yapılması planlanan bir anma toplantısının ertelenmiş olması büyük bir facianın önüne geçilmesini sağladı.

Silahlı Saldırının Ağır Bilançosu!

23 Aralık Cuma günü Paris’te gerçekleşen saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, 1’i ağır 3 kişi ise yaralandı. Saldırıda hayatını kaybedenlerden birisinin Kürt sanatçı Mîr Perwer olduğu öğrenildi.

Başta Emmanuel Macron olmak üzere Başbakan Elisabeth Borne, İçişleri Bakanı Darmanin, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo gibi pek çok siyasetçi saldırının Paris’teki Kürt toplumunu hedef aldığını açıklayarak başsağlığı mesajı yayımladı. Muhalefetin lideri Jean-Luc Melenchon ise Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne giderek Kürt halkına destek açıklaması yaptı.

Paris’te Kürtler Sokaklara İndi!

Yetkililerin açıklamaları ve olayın bir terör saldırısı olarak ele alınmaması, Paris’teki Kürtlerin protestolarına yol açtı. Saldırganın ırkçı bir Fransız vatandaşı olduğunun açıklanması ve saldırının basit bir ırkçı saldırıya indirgenmesi, acılı Kürt toplumunu çileden çıkardı. Zira Paris’teki Ahmet Kaya Kültür Derneği başta olmak üzere Kürt otoriteleri saldırının doğrudan Kürt toplumunu hedef aldığını ve planlanmış bir şekilde yapıldığını ifade etmekteydi. Gerçekten de Fransa cephesinden yapılan tüm açıklamalarda Kürt toplumu vurgusu yapılması bunu doğrular nitelikteydi. Türkiye cephesinden ise olaya ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

Olay yerine yakın sokaklarda polis ile göstericiler arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Polis, sokaklara dökülen Kürtlere biber gazı ile müdahale etti. İşte o anlar!

Halkların Demokratik Partisi’nden Paris Saldırısına Tepki!

Türkiye’den Paris’teki saldırıya en güçlü tepki HDP cephesinden geldi. Parti eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar saldırıyı “katliam” olarak nitelendirerek “Fransız yetkililer olayı aydınlatmalı” diyerek hem Fransızca hem Türkçe bir açıklama metni yayınladı.

Paris’teki Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne saldırı üzerine HDP tarafından yapılan açıklama metninin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Soruşturma Devam Ediyor!

3 kişinin hayatını kaybettiği olaya ilişkin soruşturma devam ediyor. Silahla, planlanarak ve doğrudan belirli yerleri hedef alarak gerçekleştirilmiş olmasına rağmen saldırıya ilişkin soruşturma dosyası henüz terör savcılığına intikal etmedi.

Bilinenleri ve bilinmeyenleri ile ortaya koyduğumuz bu saldırıyı Gasteniz ekibi olarak gün boyu yerinde takip ettik. Saldırıya ilişkin resmi açıklamamıza ve aktardığımız diğer tüm detaylara Twitter hesabımız üzerinden erişebilirsiniz!

Ayrıca tüm son dakika gelişmelerinden haberdar olmak için uygulamamızı indirerek bildirimlerinizi aktif edebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala