Fransızca Yaşam

Fransa’da İngilizce Yüksek Lisans Yapmak

Yazar Sıla

Fransa’da eğitim konusunda herkesin aklına takılan o soruya yanıt aradık: Fransızca bilmeden Fransa’da eğitim alınabilir mi?

Fransa’da yüksek lisans yapmak birçok öğrencinin hayalini süslüyor. Fransız üniversitelerinin dünya çapında tanınması ve okul ücretlerinin diğer ülkelere göre uygun olması gibi kriterler ise Fransa’yı uluslararası öğrenciler için çekici kılıyor. Peki Fransızca bilmeden Fransa’ya gelinir mi? Fransa’da İngilizce yüksek lisans yapılır mı? Bu sorunun cevabını kendi tecrübelerimizden yola çıkarak sizlerle paylaşmak istedik.

Fransa’da İngilizce Eğitim

Yüksek lisansınızı yurt dışında yapmaya karar verdiniz ve kendinize uygun bir okul arıyorsunuz. Eğitim geçmişiniz, kariyer planınız ve elbetteki ki bütçenizi göz önüne alarak okulları sıralıyorsunuz. Yabancı diliniz İngilizce. Peki Fransa’da İngilizce master yapmak ne kadar mantıklı? 

Öncelikle bu yazıyı hukuk programları bazında hazırladığımızı belirtelim. Dolayısıyla yazının bu bağlamda yorumlar barındırmasının kaçınılmaz olduğunu hatırlatalım. Ne var ki, birçok açıdan genel tabloyu yansıttığını da söyleyebiliriz.

Fransa’da hangi yüksek lisans programını seçmelisiniz?

Sorbonne’da bir amfi

Fransa’da birçok prestijli hukuk fakültesinin bulunduğu su götürmez bir gerçek. Bu okulların her biri hakkında yorum yapmak neredeyse imkansız. Bu okulların bir listesine buradan erişebilirsiniz.

Bize göre “Fransa’da İngilizce okunmaz” diye direkt kestirip atmadan önce her bir bileşene bakarak karar vermek gerekiyor. O yüzden ilk önce bu bileşenler neler gelin dilerseniz onlara göz atalım.

Fransa’da okulunuzu nasıl seçmelisiniz?

Öncelikle beklentilerinizi sıralayın. Gelecekte ne yapmak istediğiniz üzerinde esaslıca vakit geçirin. Zira daha önce iş tecrübeniz yoksa, iş görüşmelerinde dikkat çeken ilk şey masterınız ve aldığınız dersler olur. Eğer iş tecrübeniz varsa, bu biraz daha arka planda kalabilir.

Daha sonra bütçenizi belirleyin. Fransa’da eğitim dili İngilizce olan yüksek lisans programları çoğunlukla ücretli programlar. Queen Mary gibi prestijli okullara gitmek isterseniz yıllık 20.000 euroyu gözden çıkarmanız gerekebilir. Sorbonne’da yabancı avukatlara yönelik bir program seçerseniz 7.500 euro civarında bir bedel ödeyebilirsiniz.

Mezunlarla iletişime geçin. Parkuru farklı olsa da daha önce benzer yollardan yürümüş birisinden fikir edinmek her zaman aydınlatıcıdır. Üstelik, olabildiğince çok mezunla iletişime geçmeye çalışın. Örneğin, çok genel bir program daha önce iş tecrübesi olan bir adayı tatmin etmeyebilir. Siz kendinize yakın olan mezunu bulmaya çalışın.

Queen Mary

Fransız eğitim sistemini tanıyın. LLM denilen programların Fransız eğitim sisteminde bir karşılığı bulunmuyor. LLM adı altında sunulan şeyler, diplome universitaire, Master 1 ve Master 2 denilen üç farklı dereceden biri olabilir. Yalnızca Master 2 derecesi eğitiminizden sonra bir sene Fransa’da iş arama hakkı tanıyor. İş arama vizesi olan APS’ye nasıl başvuracağınızı bu yazımızdan öğrenebilirsiniz. 

Okulları eğrisiyle doğrusuyla tarttıktan sonra hala dil bariyerinin sizin için sorun olup olmadığı konusunda emin değilsiniz, gelin son olarak buna beraber bakalım.

Fransızca bilmeden Fransa’da yaşanır mı?

Bu sorunun cevabı günlük hayatınızı ne kadar kolaylaştırmak istediğinize veya mezuniyetten sonra Fransa’da ne kadar kalmak istediğinize göre değişir. Eğer niyetiniz mezuniyetten hemen sonra Türkiye’ye dönmek ise evet sadece İngilizce ile yaşayabilirsiniz. Ancak, özellikle iş aramak istiyorsanız Fransızca bilmeniz neredeyse şart.

Genel kanımız, işin içeriği yüzde yüz İngilizce olsa dahi, işverenlerin çalışanlarının Fransızca bilmesini arzu ettiği yönünde. Özellikle profesyonel hayatının başında yabancı bir çalışan adayı iseniz, işverenin sizi tercih etmesi için diğer yönlerinizin Fransızca bilmemenizi telafi edecek kadar güçlü olması gerekiyor. Sadece İngilizce ile çalışmanız elbette ki mümkün olabilir, ancak Fransızca öğrendikten sonra hayatınızın çok daha kolaylaştığını göreceksiniz.

Başarılar!

Yazar Hakkında

Sıla

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala