Kültür Sanat Tarih

Molière 401 Yaşında!

Doğumunun 401. yılında Fransız oyun yazarı Molière’in hayatına dair önemli bilgileri kısaca gözden geçirelim.

Geçtiğimiz yıl Fransa’da ve dünyanın diğer pek çok ülkesinde Molière’in doğumunun 400. yılı büyük bir coşkuyla kutlanmıştır. Yüzlerce tiyatro sahnesinde Molière’in oyunları sahnelenmiş ve onlarca sergide Molière hatırası yaşatılmıştır.

Molière Paris’te dünyaya geldi!

15 Ocak 1622’de Rue Saint Honoré’deki bir apartman dairesinde dünyaya gelmiştir. Kralın halıcılığını yapan bir ailenin çocuğu olan Molière’in asıl adı Jean-Baptiste Poquelin’dır.

Fransa’nın Orléans şehrinde hukuk eğitimini tamamlayan Molière’in asıl mesleği ise avukatlıktır. Daha sonraları edebiyata duyduğu ilgi Molière’i oyun yazarlığına başlatacak ve bu alanda adını duyurmasını sağlayacaktır.

CHT221476 Portrait of Moliere (1622-73) (oil on canvas) by Mignard, Pierre (1612-95); Comedie Francaise, Paris, France; Archives Charmet; French, out of copyright

Paris’ten uzakta sürdürülen bir hayat

Hayatının büyük bir kısmını Paris dışında geçiren Molière “Gülünç Kibarlar” isimli oyunuyla adından söz ettirmiştir. 36 yaşında yolu yeniden başkente düşer ve kısa denebilecek hayatının sonuna kadar burada yaşayacaktır.

Kendisi oyunlarında toplumun aksayan pek çok yönünü iğneleyici ve sert bir dille eleştirir. Molière’in eleştirilerinden burjuva kesimi, kilise ve hatta saray da nasibini alacaktır.

Molière sahnede mi öldü?

Cimri, Tartüf ve Hastalık Hastası ile tanıdığımız Molière, tüberküloz sebebiyle hayatının büyük kısmını hasta geçirmiştir. İddiaların aksine ünlü Fransız oyun yazarı, hayatını bir tiyatro sahnesinde kaybetmemiştir. Son olarak Hastalık Hastası (Malade imaginaire) oyununun bugünkü Palais-Royal sahnesindeki 4. gösterimi esnasında fenalaşır ve oyunun tamamını seyredemeden salonu terk eder. Richelieu sokağındaki evine götürülen Molière, birkaç saat sonra burada 17 Şubat 1673 tarihinde hayatını kaybetmiştir. Evet, tiyatronun en büyük isimlerinden olan Molière’in hayatın yalnızca 51 yıl sürecektir.

O dönem sanatçıların toplumdan dışlanmış kişiler olması dolayısıyla kendisi için cenaze töreni dahi yapılmaz. Cenazesi yalnızca birkaç arkadaşının katılımıyla gerçekleşen Molière’in 400. yıldönümünde naaşının Pantheon’a taşınması gündeme gelmiştir ancak gerçekleşmemiştir.

Yazımıza Molière’den bir alıntı ile son verelim:

Vivre sans aimer, n’est pas proprement vivre.

Molière

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala