#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (8-15 Ocak)

Fransa’da bu hafta hangi önemli gelişmeler yaşandı?

Fransa’dan haberler derlemeye devam ettiğimiz Gaste Küpürü içeriğimiz bu Pazar günü 31. sayısıyla şimdi yayında! Gelin Fransa’da geçtiğimiz haftanın öne çıkanlarına birkaç dakikada göz atalım.

Fransa’dan Haberler

Fransa Emeklilik Reformu: Fransız hükümetinin emeklilik yaşının 64’e çıkarılacağını duyurduğu tasarının ardından sendikalar grev kararı aldı. Fransa’da 19 Ocak’tan itibaren işçiler sokaklara dökülüyor.

Fransa’da enflasyon: Fransa’da 2022 yılı enflasyon ortalaması %5,2 olarak açıklandı. Geçtiğimiz Cumartesi binlerce sarı yelekli ülkedeki yüksek enflasyon sebebiyle sokaklara inmişti.

Fransa’dan haberler : Sarı yelekliler sokaklara indi!

Brezilya’da darbe girişimi: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, meclisi karşı girişilen kalkışmaya sert tepki gösterdi:

“Brezilya, halkının iradesine ve demokratik kurumlara saygı gösterilmelidir. Başkan Lula, Fransa’nın sonsuz desteğine güvenebilir.”

Fransa Futbol Federasyonu başkanı görevden alındı:

Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Noël Le Graët, görevinden geçici süreyle el çektirildi. Cinsiyetçi davranışlardan suçlanan Le Graët, son olarak efsane Zidane hakkında tepki çeken sözler sarf etmişti. Noël Le Graet, Zidane hakkında sarf ettiği sözlerin yanlış anlaşıldığını ifade ederek efsaneden özür dilemişti. Fransız futbolcu Kylian Mbappé’nin “Zidane Fransa’dır, efsaneye saygısızlık yapmayın” twiti ise ülkede hayli ses getirmişti.

Fransa’dan haberler : Fransa Futbol Federasyonu başkanı görevden alındı. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)

Fransa’da alkollü iken avlanma yasaklanıyor: Fransız hükümeti, son zamanlarda artan ölümleri azaltmak amacıyla alkol veya uyarıcı madde etkisinde iken avlanmayı yasaklayan bir yasal düzenleme üzerine çalışıyor.

Fransa’da aranan imam sınırdışı edildi: Avrupa genelinde kırmızı bültenle aranan ve Belçika’da yakalanan İmam Hassan Iquioussen, ülkesi Fas’a iade edildi.

Titanik yeniden gösterime giriyor: Titanic, beyaz perdeye aktarılışının 25. yılı vesilesiyle 8 Şubat’tan itibaren Fransa’da tekrar gösterime giriyor.

Paris’te bıçaklı saldırı: Gare du Nord’da gerçekleşen bıçaklı saldırıda birden fazla kişi yaralandı. Saldırgan polis ateşiyle etkisiz hale getirilerek sorguya çekildi. Gare du Nord’da bıçakla tam 6 kişiyi yaralayan şahsın, hakkında sınırdışı kararı bulunan yirmili yaşlarda bir Libya vatandaşı olduğu ortaya çıktı. Polis ateşiyle etkisiz hale getirilen şahıs şu an yoğun bakımda müşahade altında tutuluyor. Olaya ilişkin detayları bu yazımızda kaleme aldık.

Paris, elektronik scooterları yasaklıyor: Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo sokaklardaki kiralık elektronik scooterları yasaklamak istiyor. Karar belediye meclisinde 2 Nisan’da oylanacak. Habere ilişkin detaylar için tıklayınız!

Fransa Mobil Operatör: Fiyatlara zam geliyor!

Fransız mobil operatörleri Bouygues, Orange ve SFR enflasyon sebebiyle tarifelerine 1-2€ zam yapacak. Hizmet ücretini artırmayacak olan tek operatör, Free.

Fransa’da TikTok’a Para Cezası: 5 Milyon Euro!

TikTok, Fransa’da kullanıcılarına sunduğu “çerezleri reddet” seçeneğinin yönetmeliklere aykırılığı gerekçesiyle CNIL tarafından 5 milyon avroluk para cezasına çarptırıldı. Cezaya ilişkin detaylara bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Fransa’dan haberler bu şekildeydi. Gelin şimdi de Fransa tarihi ve Fransa’ya dair özgün içeriklerle devam edelim!

Fransa Tarihi

Simone de Beauvoir Dünyaya Geldi: 9 Ocak 1908

Feminizmin öncü isimlerinden olan ve aktivist faaliyetleri ile Fransa’da kürtaj hakkının elde edilmesine büyük katkı sağlayan Fransız filozof ve yazar Simone de Beauvoir 115 yaşında!

“J’accepte la grande aventure d’être moi”

Simone de Beauvoir
L’ecrivain Simone de Beauvoir (1908-1986) c. 1946 a Paris, sans doute a St Germain des Pres — French writer Simone de Beauvoir (1908-1986) c. 1946 in Paris

Simone de Beauvoir tarafından kaleme alınan ve Marguerite Duras, Gisèle Halimi, Françoise Sagan, Catherine Deneuve, Agnès Varda, Jeanne Moreau gibi önemli isimlerin imzasını taşıyan bildirinin hikayesi: “343 Kaltağın Manifestosu”

Dreyfus Davası: 13 Ocak 1898

Émile Zola, Yüzbaşı Alfred Dreyfus’un haksız yere hapsedilmesine dikkat çekmek ister. Zola, kendi özgürlüğünü hiçe sayarak “J’accuse” başlıklı yazıyı kaleme alır. Ekibimizden Beyza Özdemir bu yazının hikayesini sizler için yazdı: “Dreyfus Davası ve Emile Zola: J’accuse!”

Fransa’dan Özgün İçerikler

Galette des rois

Galette des rois mevsimi geldi! Ocak ayının ilk Pazar gününden itibaren satışa çıkan, milföy hamurunun içindeki badem kreması ile nefis bir lezzete sahip bu özel çöreğin hikayesini ekibimizden Selin Şanlı sizler için kaleme aldı: “Kralların Çöreği”

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala