Gündem

Fransa Sahra Hastanesi Desteği Veriyor

Fransa, Türkiye’ye sağladığı desteği artırıyor ve bu kapsamda Sivil Güvenlik’ten bir Sahra Hastanesi kuruyor.

6 Şubat’ta Türkiye ve Suriye’de meydana gelen iki depremin ardından Fransa, Cumhurbaşkanı’nın talebi üzerine, depremden etkilenen halka yardım seferberliğini daha da artırıyor. Fransa, sahra hastanesi kurmak için çalışmalara başladı. Avrupa Birliği’nin Sivil Koruma Mekanizması kapsamında, Pazar günü Adıyaman bölgesinde kurulacak sahra hastanesi, yüksek kapasiteli EMT2 (Emergency Medical Team de niveau 2 – 2. Seviye Acil Sağlık Ekibi) tipi olacak.

Sahra Hastanesi (ESCRIM – Tıbbi Müdahale için Hızlı Sivil Güvenlik Unsuru), yerel kurtarma görevlileriyle birlikte, depremlerde yaralanan insanların tedavi edilmelerine katkı sağlayacak ve hasar gören hastanelerin güçlendirilme çalışmalarına iştirak edecek. 1.000 m2 yüzölçümüne sahip olan ESCRIM bünyesinde 2 adet ameliyathane bulunuyor. Ayrıca Sahra Hastanesi, günde 100 hasta tedavi etme kapasitesine sahip.

Sahada Çalışacak Görevli Desteği

Otonom bir yapıya sahip sahra hastanesinin kurulumu için, Sivil Güvenlik Askeri Eğitim’den 45 arama kurtarma görevlisi ve (Bouches-du-Rhône, Gard, Isère, Landes, Lozère, Hautes-Pyrénées ve Bas-Rhin bölgeleri Yangın ve Kurtarma Hizmetleri’ne, Marsilya Deniz İtfaiyesi Taburu’na ve Paris İtfaiye Birliği’ne bağlı) 42 itfaiye ve deniz itfaiye erinden oluşan 87 görevli seferber edilecektir. Bu personele dahil kadın ve erkekler arasında cerrahlar, doktorlar, anestezistler, hemşireler, ebeler, radyologlar, biyologlar, fizik tedavi uzmanı, eczacılar, sağlık yardımcıları vb. bulunmaktadır. Bu sağlık personeline, hastanenin işleyişini sağlamak için bir lojistik ekip eşlik edecektir.

Ankara’daki Büyükelçiliğimiz ve hafta başında sahaya gönderilen Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Kriz ve Destek Merkezi’nden (CDCS) ekiple eşgüdüm içinde, hastanenin kurulumuna ilişkin lojistik çalışmaları düzenlemek amacıyla Sivil Güvenlik’ten bir öncü heyet bugün Türkiye’nin Güney bölgesine gitmek üzere yola çıkmıştır. Fransa Sahra Hastanesi, CMA CGM Vakfı tarafından ücretsiz olarak sağlanan A330-200 F tipi CMA CGM AIR CARGO uçağı ile taşınacaktır. Hastaneyi işletecek sağlık ve lojistik personeli ise Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Kriz ve Destek Merkezi tarafından kiralanan ikinci bir uçakla sevk edilecektir.

Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Kriz ve Destek Merkezi ile İçişleri ve Denizaşırı Topraklar Bakanlığı Sivil Güvenlik ve Kriz Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından koordinasyonu sağlanan bu operasyon, Pazartesi akşamı bölgeye sevk edilen ve 136 arama kurtarma personeli ile özel eğitimli 10 köpekten oluşan Sivil Güvenlik Birimi’nin iki enkaz altı arama kurtarma ekibiyle Fransa’nın sağladığı geniş kapsamlı yardımı tamamlamaktadır.

Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı ile İçişleri ve Denizaşırı Bakanlığı tarafından yapılan ortak açıklamadır.

Kaynak: Ambassade de France en Turquie

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

1 Yorum

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala