Yaşam

Toulouse: Ville Rose

Öğrencilerin gözdesi ve Fransa’nın en kalabalık şehirlerinden biri olan Toulouse hakkında bilmedikleriniz!

Toulouse, Fransa’nın güneybatısında bulunan bir şehirdir ve Haute-Garonne departmanı ve Midi-Pyrénées bölgesinin merkezidir.

2022 yılı kayıtlarına göre nüfusu 509 946’ya ulaşmıştır. Böylece Toulouse; Paris, Marsilya ve Lyon’dan sonra Fransa’nın en kalabalık dördüncü belediyesi unvanına kavuşmuştur. Şehir sakinlerine “Toulousains” ve “Toulousaines” denmektedir.

Güney Fransa şehirlerinin karakteristik mimarisine sahip olan şehir, yerel geleneksel yapı malzemesi olan pişmiş toprak tuğlanın rengi nedeniyle “ville rose” yani pembe şehir olarak da anılmaktadır.

19.yüzyılda Toulouse’da menekşe yetiştiriciliği oldukça gelişmiştir. Bu nedenle menekşe, şehrin amblemi haline gelmiştir. Toulouse için zaman zaman “menekşe şehri” takma adı da kullanılır. Bunun dışında nadiren de olsa şehir, “Cité Mondine” olarak da adlandırılır.

Toulouse’u Sète’ye bağlayan Canal du Midi, 1996’dan beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Avrupa’nın en büyük Romanesk binası olan Saint-Sernin Bazilikası da 1998’den beri burada Saint-Jacques de Compostelle’in bir parçası olarak listelenmektedir.

Toulouse Arması

Ayrıca Toulouse, Fransa’nın üçüncü en yüksek gayrisafi millî hasılasına sahip olması ile önem kazanmıştır. Airbus Commercial Aircraft ve ana şirketi Airbus’un tesisleriyle havacılık ve uzay endüstrisinin Avrupa başkentidir.

Toulouse’un sembolik sporu ragbi birliğidir. Stade Toulousain kulübü, 21 Fransız şampiyonluğu ve 5 Avrupa şampiyonluğu ile hem ulusal hem de kıtasal olarak rekoru elinde tutmaktadır.

Cassoulet ve Toulouse sosisi, Toulouse mutfağının dikkat çeken yemeklerindendir. Bunun yanı sıra şehrin sembolü olan menekşe de baharat olarak birçok yemekte kullanılır.

Toulouse ayrıca üniversiteleri sayesinde hem yerli hem de yabancı genç nüfusu kendine çekmektedir. 2020 yılında 122.159 öğrenci ile Paris, Lyon ve Lille’in ardından Fransa’nın en çok öğrenciye ev sahipliği yapan dördüncü şehri olmuştur. Bu sebeple de öğrenci şehri olarak tanımlanabilir.

Peki Toulouse’da Nereler Gezilmelidir?

Toulouse, uzay araştırmalarına adanmış “Cité de L’espace”a ve havacılığa adanmış Aeroscopia’ya ev sahipliği yapmaktadır. Dolayısıyla Toulouse’a gitmişken bu yerleri ziyaret etmenizi öneririz.

Ayrıca tarihi birçok dini yapıya ve esere ev sahipliği yapan Toulouse’dan, aşağıda hazırladığımız küçük listedeki eserleri görmeden ayrılmayın!

  • Basilique Saint-Sernin / Saint-Sernin Bazilikası
  • Le Capitole de Toulouse / Hükümet Konağı
  • Couvent des Jacobins / Jakobenler Kilisesi
  • Jardin Japonais / Japon Bahçesi
  • Théâtre du Capitole
  • Musée d’histoire Naturelle / Doğa Tarihi Müzesi
  • Fondation Bemberg
  • Musée des Agustins
  • Pont Neuf
  • Garonne Nehri
  • Jardin des Plantes / Botanik Bahçesi

Son olarak, Fransa’nın diğer öğrenci şehirleri hakkında bilgi edinmek isterseniz Fransa’nın En İyi Öğrenci Şehirleri yazımıza göz atabilirsiniz!

Fotoğraflar: Sıla

Yazar Hakkında

Elif Ayça Mert

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala