#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (5-12 Mart)

Emeklilik reformu sebebiyle ülkede baş gösteren grevlerle sarsılan Fransa’da haftanın öne çıkan gelişmelerini sizin için derledik!

Ülkenin en büyük gündemi elbette emeklilik reformu! Ancak haftanın öne çıkanları bununla sınırlı kalmıyor. Birkaç dakikada göz atabileceğiniz Fransa’nın gündeminden öne çıkan gelilmeleri sizin için derledik!

Fransa’da Enflasyon

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, enflasyon karşıtı mücadele kapsamında market reyonlarında seçilecek ürünlerin Haziran ayına kadar mümkün olan en düşük fiyattan satışa sunulacağını açıkladı.

Fransa’da Emeklilik Reformu Karşıtı Grevler Devam Ediyor!

Fransa’da hükümetin emeklilik reformuna karşı tepkiler devam ediyor. Grev kararı alınan 7 Mart Salı günü ülkede, bilhassa Paris’te hayat durdu! Ekibimizden Öykü Ataytür toplu taşımalardaki aksamaları bu yazısında sizin için kaleme aldı.

Fransa’da son yılların en büyük grevi 7 Mart Salı günü yaşandı. Rafineriler iş bıraktı, okullar bloke edildi, toplu taşıma araçları kontak kapattı, kısacası Fransa’da hayat durdu! Ülke genelindeki 550 noktada 3 milyondan fazla insan hükümetin emeklilik reformuna karşı sokaklara indi.

SNCF ve RATP, ulaşımda Salı günü yaşanacak aksamaların Çarşamba günü de yoğun bir şekilde devam edeceğini açıkladı. Fransa’da sendikaların aldığı grev kararının ne zaman sona ereceği bilinmiyor.

Emeklilik Reformu Konusunda Fransız Hükümetinin Tavrı Sertleşiyor!

Fransa’da hükümetin meclis grubunda yer alan vekillerden, yapılacak emeklilik reformu oylamasında karşı oy atanların veya oylamaya katılmayanların gruptan ihraç edilecekleri açıklandı.

Fransa’da Kürtaj Hakkı Anayasaya Ekleniyor!

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’da kürtaj hakkının Anayasa metnine ekleneceği müjdesini verdi. Amerika’da kürtajı yasaklayan yüksek mahkeme kararının ardından dünya genelinde büyük tepkiler yükselmişti.

Fransız Senatosu Emeklilik Reformu Tasarısını Oyladı!

Fransız Senatosu, aylardır ülkede milyonlarca kişi tarafından protesto edilen ve emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını öngören kanun tasarısını kabul etti.

Fransa’da Kadın Cinayetleri

2023 yılında Fransa’da 26 kadın halen veya eskiden birlikte oldukları kişiler tarafından öldürüldü. Dolayısıyla yalnızca 2 ayda, 26 kadın cinayeti işlendi.

Fransa’da Oy Kullanacakların Adres Bildirimi Yapmaları Gerekiyor!

Türkiye’de genel seçim havasına tamamen girilirken, yurtdışında oy kullanma sürecine ilişkin bilinmesi gereken tüm detayları bu yazımızda anlattık: “Fransa’da İkâmetgah Değişikliği Nasıl Yapılır?”

Ekibimizden Öykü Ataytür tüm detaylarıyla sizler için kaleme aldı!

Fransa Adalet Bakanı’nın El Hareketi Ülkede Gündem Oldu!

Adalet Bakanı’nın mecliste el hareketi çektiği görüntülerin medyaya sızmasının ardından; meclis başkanı, Başbakan Borne’a “bakanlara çeki düzen verin” çağrısı yaptı.

emeklilik reformu görüşmeleri

Mister France 2023 yarışmasının kazananı belli oldu!

Mister France 2023 ödülünü Korsikalı Lisandre Van Muylders kazandı.

Paris’te Maraton Koşusu

40.000 Parisli 6 Mart Pazar sabahı 21 kilometrelik maraton koşusu için başkent sokaklarına döküldü.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun!

Bu yıl kadınlar gününü Aktivist Avukat Gisèle Halimi’nin kadınlara hitaben dile getirdiği şu sözlerle kutlamak istedik:

“Kadınlara üç şey söylüyorum: Ekonomik bağımsızlığınız, özgürlüğünüzün anahtarıdır. Haysiyetinize yönelen jest, tutum, söz ve durumlara hiçbir zaman müsaade etmeyin. Ve asla vazgeçmeyin!”

Gisèle Halimi, Avukat

Paris Saint Germain Elendi!

Bayern Münih’e 2-0 kaybeden Paris Saint Germain, Şampiyonlar Ligi’ne veda etti.

Fransız Sahra Hastanesi Türkiye’ye Veda Etti!

Depremin yaralarını sarmak amacıyla Fransa’nın Adıyaman’da kurduğu sahra hastanesi Türkiye’ye veda etti. Sayın Büyükelçi Herve Magro, yaklaşık 3 hafta boyunca görev yapan ve toplam 2000’den fazla depremzedeyi tedavi eden 90 kişilik görevli ekibe teşekkür ziyaretinde bulundu.

Avrupa Kültür Başkenti Adayları Arasında 4 Fransız Şehri Yer Aldı!

Son olarak Fransa, tam dört şehri ile 2028 Avrupa Kültür Başkenti seçmelerinde yer aldı. 2010’da İstanbul’un da elde ettiği unvan için Bourges, Montpellier, Clermont-Ferrand ve Rouen birbirleriyle yarışacak. Ekibimizden Beyza Özdemir sizler için bu yazısında kaleme aldı!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala