#İyiBilgi

“Neden Fransızlar…” Google’a Fransızlar Hakkında En Çok Sorulan 9 Soru

Google’a en çok sorulan “Neden Fransızlar” sorularına göz attık. Kahvenizi alın, koltuğunuza oturun ve yazımıza buyrun!

“Cliché”… Belki Fransız denilince akla gelebilecek ilk kelimelerden biri. Dünyada Fransızlar hakkında çok fazla klişe mevcut. Google’a “Neden Fransızlar…” yazınca çıkan dokuz arama sonucunu sizler için derledik.

Neden Fransızlar Fransa’yı Terk Ediyor?

Yurtdışında yaşayan Fransızlar nerede yaşıyor? Kaynak: https://fr.statista.com/infographie/11152/ou-vivent-les-expatries-francais/ Erişim Tarihi: 4 Haziran 2023

İlginç bir soru olduğu kesin. Google’a baktığımızda göze çarpan ilk madde profesyonel sebepler. Yani Fransızlar en çok iş nedeniyle yurtdışında yaşıyorlar. Diğer gerekçeler ise artan yaşam masrafları, sıcak ülkelere göç vs şeklinde sıralanıyor.

Neden Fransızlar Süveyş Kanalını Terk Etti?

Kaynak: https://lanticapitaliste.org/opinions/histoire/1956-la-crise-de-suez Erişim Tarihi: 4 Haziran 2023

İkinci sırada tarihi bir soruyla karşılaşıyoruz. Bu sorunun cevabı için 1956 yılına seyahat edeceğiz. Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdünnasır, Süveyş Kanalı’nı 1956 yılında millileştirdi. Bu süreç literatürde “Süveyş Krizi” olarak da anılıyor. Bu kamulaştırma sonrasında İsrail, Mısır’a saldırdı. Ardından Fransız ve İngiliz koalisyonu savaşa müdahale etti. Yıl bitmeden de Fransız ve İngiliz koalisyonu Mısır’ı terk etti.

Neden Fransızlar Emeklilik Reformuna Karşı Duruyorlar?

Kaynak: https://actu.fr/grand-est/strasbourg_67482/reforme-des-retraites-a-strasbourg-suivez-la-manifestation-du-13-avril-2023-en-direct_58906603.html Erişim Tarihi: 4 Haziran 2023

2023 yılı Fransızlar için grevlerin yoğun olduğu bir dönemdi. Cumhurbaşkanı Macron’un emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkartma girişimi ülke çapında protesto edildi. Aylarca süren grevler sonucunda Fransız Parlamentosu yasayı onayladı. Anayasa Mahkemesi onayından sonra Cumhurbaşkanı Macron yasayı yürürlülüğe koydu. Halkın büyük bir kısmı ise çalışma şartlarının zorluğundan şikayetçi. Protestocular emeklilik yaşının iki yıl daha uzatılmasının hayat kalitesini düşüreceğini savunuyor.

Prostestoların ülke genelinde durmak bilmediği dönemde tabii ki üniversiteler de bu gösterilerden nasibini almıştı. Grevin üniversitelere nasıl sıçradığını ele aldığımız yazımıza göz atmayı unutmayın.

Neden Fransızlar Cezayir’i Sömürdü?

Kaynak: https://www.monde-diplomatique.fr/publications/manuel_d_histoire_critique/a53270 Erişim Tarihi: 4 Haziran 2023

Fransız ordusu 1830 yılında Cezayir’i işgal etti. 1848 yılına kadar Fransız kolonisi olan bölge, o yıldan itibaren Fransa’nın illeri ve bölgeleri arasında yer aldı. 1962 yılında Cezayir, Fransa’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Fransa, Cezayir topraklarında sürdürdüğü 132 yıllık hükmü süresince gerçekleşen birden çok katliam ve eziyetle anılıyor.

Neden Fransızlar Sürekli Şikayet Ediyor?

Kaynak: https://www.pinterest.fr/pin/793900240540150863/ Erişim Tarihi: 4 Haziran 2023

Bu da en büyük klişelerden biri. Belki de Fransızların grev sevgisinin altında yatan temel şey de budur. Fransızların sürekli şikayet ettiğini kesin olarak söyleyebilmek doğru değildir. Ancak gördüğümüz kadarıyla bu klişe pek de yalan değil.

Neden Fransızlar Vietnam’da Savaştı?

Kaynak: https://www.retronews.fr/colonies/echo-de-presse/2019/09/10/la-vie-saigon Erişim Tarihi: 4 Haziran 2023

Vietnam, Fransız Sömürge İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. Bu bölge Fransız Hindiçini olarak anılmaktaydı. Ancak İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Fransa burada güç kaybetti. 1946 yılında başlayan direniş, 1954 yılında Fransa’nın yenilgisiyle sonuçlandı.

Neden Fransızlar Artık Devlet Memuru Olmak İstemiyorlar?

Kaynak: https://www.metier.org/salaire-attache-de-prefecture/ Erişim Tarihi: 4 Haziran 2023

Belki de tüm dünyada durum bu. Eskiden çok rağbet gören devlet memurluğu artık Fransızların ilgisini çekmiyor. Bu nedenle devlet memuru olmak için gerekli sınavlara olan ilgi her geçen gün azalıyor. Fransızlar özel sektöre daha fazla ilgi duyuyorlar. Meşhur Fransız bürokrasisi bunun temel sebebi olabilir. Bürokrasinin yavaşlığı ve işlev sorunu, insanları kamu sektöründen uzaklaştırıyor. Aynı zamanda maaşlar ve sosyal imkanların özel sektörde daha çekici olması da bunun diğer bir sebebi.

Neden Fransızlar Belçikalılarla Dalga Geçiyorlar?

Kaynak: https://www.linternaute.fr/voyage/guides-de-voyage/1455380-bruxelles-lieux-a-voir-et-a-visiter-bons-plans-frites-gaufres-meteo-le-guide/ Erişim Tarihi: 4 Haziran 2023

Belçika çok özel bir devlet. Birden çok eyalete, birden çok hükümete ve üstelik bir krala sahip. Ülkenin güneydoğu bölgesindeki Wallonie eyaletinde ve Brüksel’de Fransızca konuşuluyor. Ancak Belçika’da konuşulan Fransızca ile Fransa Fransızcası arasında bazı farklar var. Örneğin Fransa’da 99 sayısı 4*20+19 olarak formüle ediliyor. Ancak Belçika’da 90+9 şeklinde ifade ediliyor. Hangisi daha mantıklı, yorum sizlerin…

Neden Fransızlar Protesto Ediyorlar?

Kaynak: https://pokaa.fr/2023/01/18/ce-jeudi-strasbourg-se-met-en-greve-et-manifeste-contre-la-reforme-des-retraites/ Erişim Tarihi: 4 Haziran 2023

Protesto ve Fransızlar… Klişelerin belki de en büyüğü. Fransız İhtilali’nin gerçekleştiği bir ülkede protestonun olmaması muhtemelen mantıksız olurdu. Ama her gün evden çıkıp işe gitmek yerine protestoya gitmek çok da söz konusu değil.

Şimdi sıra sizde. Meşhur soruyu aşağıda yorumlarda tamamlamayı unutmayın. İyi haftalar!

Yazar Hakkında

İkbal Baş

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala