#İyiBilgi Yaşam

Fransız Öpücüğü: Efsane Mi, Gerçek Mi?

Fransa’ya dair merak edilenlerin en başında yer alan “French kiss (Fransız öpücüğü)” hakkında tüm bilmeniz gerekenleri yazdık.

Kruvasanın Avusturyalılara, patates kızartmasının (French fries) Belçikalılara ait olduğunu öğrenince şaşırmıştık. Haliyle “French kiss” olarak anılan Fransız öpücüğü de bir soru işaretini gerektirdi. Tahmin edebileceğiniz gibi sonuç pek şaşırtmadı. Görünen o ki, tarihi milattan önceye dayanan bu öpücük, Amerikalıların reklamını yapması ile ün kazanmış. Kulaktan kulağa yayılarak efsane halini alan öpücük, en nihayetinde de Fransa’ya mâl edilmiş. Nasıl mı?

Amerikalı antropolog anlatıyor: Fransa’ya giden Amerikalılar, kendilerini öpmekten çekinmeyen “sıcak huylu” Fransız kadınlarından etkilenmiş. Kendi ülkelerinin “püriten“, muhafazakar kadınları ile karşılaştırınca da “neden olmasın” diye gözleri açılmış. Amerika’ya geri dönen erkekler, ‘Fransa’dayken kızların sizi öpmesini sağlayın‘ diye dört bir yana haber salmış. Ardından bu söylem kulaktan kulağa ‘mutlaka Fransız öpücüğü alın‘a dönüşmüş.

Şimdi gelin tüm detaylarıyla Fransız öpücüğüne göz atalım!

Unutmadan, “French kiss”, Chilly Gonzales isimli Frankofon bir şarkıcının hazırladığı kolaj videonun da etkisiyle, son aylarda Google’da en çok aratılan kelimeler arasında yer almıştır : “Je vous French kiss

Fransız Öpücüğü Nasıl Doğdu?

Fransız öpücüğü, aşkın ve tutkunun bir ifadesi olarak yüzyıllardır var olan romantik bir öpüşme şeklidir. Kökenleri Hint kültüründe bulunan bu öpücükten, M.Ö. 5. yüzyılda Kamasutra kitabında bile bahsedilmiştir. Daha sonra Büyük İskender’in Hindistan’dan getirdiği düşünülerek Roma İmparatorluğu’nda popülerleşmiştir.

Fransız öpücüğü, kamasutra kitabında yer alır.

Amerikalı Erkeklerin “French Kiss” Hayranlığı ve Öpücüğün Popülerlik Kazanması

Bugünkü kullanımıyla “French kiss”in kökenleri, 19. ve 20. yüzyıllarda Amerikalıların Fransa’yı ziyaret etmesine dayanır. Bu dönemde, Amerika toplumu daha katı ahlaki kurallarla şekillenmişti. Haliyle Fransa’nın şehvetli imajı da, Fransız öpücüğüne ilgiyi artırmıştı. Birinci Dünya Savaşı’ndaki Amerikan askerlerinin Fransız öpücüğü deneyimlerini ülkelerine döndüklerinde anlatmaları, terimin yayılmasına katkıda bulunmuştur. Ardından, Amerikalı gezginler de bu öpücük türünün yaygınlaşmasını hızlandırmıştır.

Peki French kiss efsane mi, gerçek mi?

Fransızca Öpüşme Kültürü

Fransızca öpüşme kültürü aslında, “la bise” adı verilen yanakların yanakla temas ettirilmesiyle yapılan selamlaşma pratiğini içerir. Kuzeybatıda 1 olan öpücük sayısı, Paris’te 2’ye çıkar ve güneye inildikçe artarak 3 olur. Hatta Fransızlar, “nerede kaç öpücük verilir” üzerine bir harita çalışması dahi yapmışlardır.

Görüldüğü üzere İngilizceki “kiss” kelimesi, Fransızcada “faire une bise” şeklinde kullanılır ve “öpmek, öpücük vermek” anlamına gelir. Dolayısıyla Fransa’da öpücük kültürü, insanlar arasındaki sosyal etkileşimlerde yaygın bir uygulamadır ve selamlaşma şekli olarak kullanılır.

Öpüşmek ise, Fransızlar arasında yaygın olan öpücük türlerinden birisidir. Fransızcada öpüşmek, “s’embrasser” ile ifade edilirken, bu fiil aynı zamanda “sarılmak” (kollarını birbirine sarmak) anlamına da gelmektedir. Yani karşınızdaki kişi bu fiili kullandığında size sarılmak mı istiyor, yoksa sizi öpmek mi istiyor, bunu doğru yorumlamanız gerekir.

Gerçek anlamıyla öpüşmek, arkadaşlar arasında yaygın bir eylem değildir. Bu öpücük türü daha çok flört, sevgili ve çift olan kimseler arasında gerçekleşir. Cinsel bir eylem kabul edildiği için de dikkatli olunmalıdır.

Fransız Öpücüğünün Anlamı ve Önemi

Fransız öpücüğü, romantik ilişkilerde önemli bir adımdır ve iki kişi arasındaki duygusal bağı pekiştirir. Bilindiği üzere öpüşmek, karşılıklı rıza ve samimiyet temelinde gerçekleştirilen özel bir jesttir. Bu noktada partnerinizle yakınlığı artırmak, tutkunuzu ifade etmek ve duygusal bir bağ kurmak için Fransız öpücüğü kullanabilirsiniz.

Fransa’da dahi olsanız, unutmamak gerekir ki herkesin öpüşme tarzı farklıdır ve en önemli şey, partnerinizle güven ve anlayış içinde bir bağ kurmaktır. Elbette Fransız öpücüğü, romantizmi ve tutkuyu bir araya getiren unutulmaz bir romantik an yaratmanıza yardımcı olabilir. Ancak karşısındaki insanla fazla yakınlık hissetmeyen ve belirli sınırlar koyan kimseler tarafından tepki de görebilmektedir. Dikkatli olun uyarımız, tam da bu nedenleydi.

Tüm bunları göz önünde bulundurarak, romantizm ve tutkunuzu sergilemek için “French kiss” yapmaya karar verdiyseniz son başlığa geçebiliriz.

Fransız Öpücüğü Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kısaca French kiss, dilinizin yardımıyla öpüşmektir. Normal öpüşmeden de en önemli farkı budur. Öncelikle, partnerinizin hazır olduğundan emin olursunuz ve uygun bir anı seçersiniz. Yavaşça yaklaşarak zamandan ve mekandan soyutlanır, yalnızca karşınızdaki insanın dudaklarına odaklanırsınız. Dudaklarınız birbirine temas ettiğinde, dilinizi hafifçe ve nazikçe partnerinizin ağzına sokarsınız. İşte partnerlerin dillerinin birbirine temas etmesi olayı da, French kiss kabul edilmektedir. Bu jest sırasında partnerinizin tepkilerini mutlaka hissedin, takip edin ve romantizminizi birlikte yaşayın.

Kamu Spotu: Unutmayın ki aşk ve cinsellik, karşılıklı rızanın bir ürünüdür. Bu nedenle de her türlü cinsel eylemin karşılıklı saygı çerçevesinde yaşanması önem arz eder. Partnerinizin isteklerine saygılı olmayı ve ortak arzularınız doğrultusunda hareket etmeyi unutmayın!

Bu romantik jest, ilişkilerinizde unutulmaz bir an yaratmaya yardımcı olabilir ve karşılıklı bağları kuvvetlendirebilir. Sonuç olarak doğru zamanda, doğru şekilde ve doğru kişiyle yapılan Fransız öpücüğü, bir ilişkideki özel anları daha da özel kılabilecek güçlü bir jesttir.

Midenizde uçuşan kelebekleri özgür bırakmak ve aşkınızı Fransızca ifade etmek isterseniz, “Fransızca Aşk Sözleri” başlıklı yazımız size yardımcı olacaktır. Ayrıca Fransızların kullandığı aşk hitaplarını da “Fransızca Aşk: Sevgi Sözcükleri” yazımızda derledik.

Fransa kültürüne, tarihine ve sosyal hayatına dair merak ettiğiniz diğer konuları da bize yorumda sorabilirsiniz.

Keyifli okumalar!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala