Gündem Kültür Sanat Misafir Odası

Paris’te Ağustos: Süreli Sanat Sergileri

Paris’te ağustos bir başka! Gelin kalıcı koleksiyonlarıyla büyüleyen müzelerin ağustos ayı boyunca sundukları süreli sergilere bakalım.

Paris, kültür ve sanat faaliyetlerinin yılın her dönemi oldukça yoğun olduğu bir şehir. Yine de şehirde müzeleri ziyaret etmenin en keyifli olduğu aylardan biri ağustos diyebiliriz. Azalan kalabalık ile yazın son ayında kendimize bir sanat molası vermek hepimize iyi gelebilir. Gelin beraber, Paris’te ağustos ayında açılan sergileri keşfedelim. Elinizi çabuk tutun, bu süreli sergileri gezmek için fazla vaktiniz yok!

Centre Pompidou

Modern ve çağdaş sanata ilgi duyuyorsanız ve daha önce fırsat bulamadıysanız şimdi tam zamanı! Centre Pompidou’yu kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Müzenin hem kalıcı koleksiyonu hem de düzenli olarak yenilenen süreli sergileri, ziyaretçilerine oldukça etkileyici bir sanat deneyimi sunuyor. Özellikle mimarlık ve sanat tarihi ile ilgilenenlerin kaçırmaması gereken Norman Foster sergisi, 7 Ağustos’a kadar ziyaretçilerini bekliyor.

Norman Foster, Hong Kong Uluslararası Havalimanı, 30 St Mary Axe Londra, New York’ta bulunan Hearst Kulesi gibi mimari eserleriyle dünya çapında tanınan bir mimar. Bu süreli sergiyi ziyaret ettikten sonra, müzenin yaklaşık 140,000 eserden oluşan kalıcı koleksiyonuna da bir göz atın derim. Vassily Kandinsky, Robert Delaunay, Frida Kahlo, Yves Klein, Marc Chagall… Tüm bu önemli isimler, Centre Pompidou’da eserlerini keşfedebileceğiniz sanatçılardan sadece bazıları.

Fondation Louis Vuitton

Fondation Louis Vuitton, hem mimarisiyle hem de sanat etkinlikleriyle Paris’in en dikkat çeken sanat kurumlarından. Bir sanat müzesi ve kültür merkezi olan bu kurumun daimi koleksiyonu özellikle Joan Mitchell, Alberto Giacometti, Dan Flavin, Yayoi Kusama ve Alex Katz gibi birçok önemli sanatçının eserlerine ev sahipliği yapıyor. Süreli sergileri ve daimi koleksiyonunun yanı sıra kurumunun yapısı da ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmekte. Yapı, Prag’da bulunan “dans eden ev” ve Bilbao’da bulunan Guggenheim Müzesi gibi ünlü yapıların da mimarı olan 94 yaşındaki Frank Gehry imzası taşıyor.

28 Ağustos’a dek “Basquiat x Warhol. Painting Four Hands” adlı sergiyi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Fondation, 2018 yılında Jean Michel Basquiat’nın eserlerinin bulunduğu bir süreli sergi daha gerçekleştirmiş ve oldukça ilgi görmüştü. Bu sergide de iki sanatçının beraber gerçekleştirdiği eserleri görerek farklı bir sanat deneyimi yaşayabilirsiniz.

Atelier Des Lumières

Teknoloji ve sanatın etkileşiminden hoşlanıyor ve çok boyutlu bir sanat deneyimi yaşamak istiyorsanız bu ay mutlaka Atelier Des Lumiéres’i ziyaret etmelisiniz. 27 Ağustos’a kadar, “Van Gogh – Klein” adlı immersive formatındaki sergi ziyarete açık olacak. Aynı mekanda ziyaret edebileceğiniz bir diğer sergi de “Chagall-Paris New York”. Chagall, Van Gogh ve Klein’i böyle farklı bir şekilde deneyimlemek oldukça ilgi çekici olabilir. Ziyaret saatleri dönemlere göre değişebileceğinden bilgi almak için kurumun web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Musée de l’orangerie

Amedeo Modigliani (1884-1920), Elvire assise, accoudée à une table, 1919

Monet’nin ünlü “Les Nymphéas” eseriyle bildiğimiz Orangerie Müzesi’nde bu ay kaçırılmaması gereken bir sergi var. “Amedeo Modigliani. Un peintre et son marchand”, Modigliani’nin eserlerini görmek için kapsamlı bir deneyim sunuyor. Ayrıca müzenin daimi koleksiyonunda da Paul Cézanne, Henri Matisse, Alfred Sisley gibi sanatçıların eserlerini görmek mümkün.

Musée d’Orsay

Paris’in en çok bilinen ve ziyaretçi alan müzelerinden biri de tabii ki Musée d’Orsay. Bu müzenin daimi koleksiyonu, benim de en çok ilgimi çeken sanat koleksiyonlarından biri. Claude Monet’nin “Le Pont d’Argenteuil”ü ve Renoir’in “La Balançoire” gibi eserlerini bu müzede görmek mümkün. Heykelden resime, dekoratif sanatlardan fotoğrafçılık sanatına farklı alanları keşfetme şansı bulacağınız bu müzeyi kesinlikle deneyimlemelisiniz.

Victor Albert Prout, Eel Pie Island, vers 1862

Şu an ziyaretçilere açık olan sergilerden biri de “Victor Albert Prout, Panoramas of the Thames”. Sergide sanatçının Oxford ve Londra gibi farklı şehirlerde çekilen yaklaşık 40 fotoğrafını görme şansı yakalayacaksınız.


Son olarak, Paris’te ağustos sergilerine yetişemeyeceğim ama kalıcı koleksiyonları görmek istiyorum mu diyorsunuz? Öyleyse Paris’te ücretsiz gezebileceğini müzeleri derlediğimiz yazımıza göz atmayı unutmayın!

Yazar Hakkında

Mina Yaşar

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala