Gündem

Gasteniz’den Üniversite Tercih Rehberi

Üniversite tercih dönemi sonlanmadan, Gasteniz olarak Türkiye ve Fransa’da edindiğimiz eğitim tecrübelerinden bahsediyoruz.

Bu yıl da tercih dönemi geldi çattı. 25 Temmuz’dan 2 Ağustos’a kadar sürecek üniversite tercih sürecinde biz de Fransız Gastesi olarak hem Türkiye’deki hem de Fransa’daki eğitim tecrübelerimizden söz etmek istedik. Kağıt kaleminiz hazırsa başlıyoruz.

İşte bizzat öğrencilerinin ağzından üniversiteler ve bölümler!

Önce Fransa’dan başlayalım:

Zülal Ayyüce, Paris Panthéon-Assas Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Université Paris Panthéon-Assas, uzun süredir en iyi hukuk fakülteleri listesinde birinci sırada yerini koruyor. Campus France üzerinden yaptığınız tercihler sonucunda dosyanızın onay almasıyla okulun öğrencilerinden biri olmaya hak kazanıyorsunuz. Öncelikle ilk adım güçlü bir motivasyon mektubu hazırlamak. Mektupta kendinizi en iyi şekilde ifade ederek okulun size katacağı değerlere doğru vurgu yapmak gerekiyor. Bunun yanında, lisede yaptığınız stajlar ve edindiğiniz sertifikalar kabul ihtimalinizi yükseltip bir adım önde olmanızı sağlayacaktır.

Birinci sene, hukuka ilk adımı atarak temel yapı taşlarını oluşturduğumuz bir yıl oluyor. Anayasa Hukuku ve Medeni Hukuka Giriş derslerini zorunlu olarak alıyoruz. Ayrıca okul size ara ders tercihi yaptırarak ilgi duyacağınız alanların oluşmasına zemin hazırlıyor. En güzeli ise iki sene önce yapılan düzenlemelere göre okulda artık “French Business Law” ya da “French Constitutional Law” gibi İngilizce ağırlıklı seçmeli ara derslerin de olması.

Derslerin yoğunluğu konusuna gelince, birinci sınıf oldukça yüklü geçiyor. Kitapların kalınlığının sizi korkutmasını istemem ancak şunu bilmeniz gerekir ki okuduğunuzu anlayarak temele oturtmak zaman istiyor ve gerçekten çok çalışmayı gerektiriyor. Sınıfı geçebilmeniz için ise ihtiyacınız olan, iki dönem de 20 üzerinden 10 ortalamayı tutturmak. Bu nedenle size vereceğim tavsiye, amfilerin yanında sadece zorunlu derslerden girdiğimiz TD sınıflarına önceden iyi hazırlanmanız. Aynı zamanda ara derslerden yüksek almanın ortalama üzerinde büyük bir etkisi var. Özellikle lisans sonrası master kariyeri yapmayı planlayanlar varsa bu noktaya daha dikkat etmeliler.

Aslı Tamay, Panthéon-Sorbonne Felsefe

Fransa’nın en büyük Beşeri ve Sosyal Bilimler Üniversitesi olan Paris 1 Panthéon-Sorbonne, özellikle uluslararası tanınan bir okul. Sunulan lisans programları Türkiye’deki gibi dört yıllık değil, üç yıllık. Başvurunuzu Campus France üzerinden özgeçmiş, motivasyon mektubu ve dil sertifikası (bölüme göre B2 veya C1) ile yapıyorsunuz. Öğrenim ücretleri lisans derecesi için yıllık 170 avro, yüksek lisans için 243 avro ve doktora için 380 avro. Ek olarak (2023-2024 yılı için) 100 avro olan Öğrenci ve Kampüs Yaşamına Katkı (CVEC) ücretini de ödemeniz gerekiyor. Okulun burs olanakları da mevcut.

Felsefe bölümünde, Batı felsefesi odaklı ve daha klasik bir öğrenim süreci izleniyor. “Felsefe Tarihi” başlığı altında sunulan derslerden ilginizi çeken filozof veya temaları seçebiliyorsunuz. Buna ek olarak disiplinlerarası bağ kurabilmek için yararlı olan seçmeli dersler sunuluyor. Ekonomi, Siyaset Sosyolojisi, Sanat Tarihi, Hukuk gibi dersler alıp diplomanızı zenginleştirme şansınız oluyor. İlk iki sene boyunca felsefe derslerine ek olarak “metodoloji” dersleri de alıyorsunuz. Bu derslerde Fransız disertasyonu veya bir felsefi metin yorumu yazmayı, yani işin teknik taraflarını öğreniyorsunuz. Fransız sisteminde 20 üzerinden 10 not aldığınızda geçer not oluyor ve sınavlarda yabancı öğrenci olduğunuzu belirtebiliyorsunuz. Sorbonne’da “double licence” yani çift anadal (felsefe-ekonomi, felsefe-hukuk…) bölümleri de mevcut. Felsefe bölümünde üçüncü sene başka bir üniversite ile değişim programı yapma olanağınız da var.

Sorbonne’da Felsefe okumak size sadece filozofların teorilerini değil, başka bir dilde kendi başınıza düşünmeyi, analiz etmeyi ve çözüm bulmayı öğretiyor. Yabancı öğrenci olmanın en büyük zorluklarından biri, hocaların derste anlattıklarını yazılı bir şekilde paylaşıma sunmamaları oluyor. Bu yüzden ilk aylarda dersleri anlamakta sıkıntı çekebilirsiniz. Neyse ki Felsefe öğrencileri genellikle yardımsever oluyor ve notlarını sizinle paylaşıyorlar.

Söylemeden geçmeyeyim, önemli fenomenolog Renaud Barbaras gibi çağdaş filozoflardan ders alma şansınız oluyor 🙂 Ancak maalesef Lisans 1 ve 2 sürecinde genellikle Panthéon binasında değil, farklı bölgelerdeki kampüslerde okuyorsunuz. Sadece üçüncü senenizde Quartier Latin (Panthéon) bölgesindeki eşsiz binaya geçmeye hak kazanıyorsunuz :’)

Şimdi sıra Türkiye’de:

Aydan Bayar, Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler

Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü, alanında ülkenin en iyilerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Donanımlı öğretim üyeleri ve gerçek bir disiplin gerektiren eğitim hayatı bunu kanıtlar nitelikte diyebiliriz. Almış olduğunuz derslerle sizi her anlamda hayata hazırlayan ve öğrendiklerinizin yanında nasıl öğrenmeniz gerektiğini de öğreten bir anlayışa sahip. Diplomat hazırlamak ana misyonu olsa da bu bölümden mezun olduğunuzda çalışma alanlarınız geniş oluyor. Özellikle son dönemlerde özel sektöre yoğun bir eğilim görüyoruz. Fransızca aldığınız eğitimi İngilizce kaynaklarla desteklediğiniz, yoğun tempoya ayak uydurmayı ve stres yönetimini öğreneceğiniz bir süreç sizi bekliyor diyebilirim. Fransızca eğitim görmek gözünüzü korkutuyor olabilir fakat hazırlık senesinde yoğun bir eğitim alıyorsunuz. O nedenle bu eğitimin yanı sıra kendi eforunuzla da bu süreç düşündüğünüzden kolay geçecektir diye düşünüyorum. Daha butik diyebileceğimiz bir eğitim aldığınızdan, çevreniz de tanışık olduğunuz ve ileride çok iyi yerlere geleceğine emin olduğunuz kişilerle dolu olacaktır. Daha detaylı soruları olanlar benimle istediği zaman iletişime geçebilir.

İrem Karacan, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Mezunu olduğunuzu söylediğinizde herkesi bir dakikalık saygı duruşuna sokan o fakülte, namıdiğer Galatasaray Hukuk… Kazanması kadar mezun olması da bir o kadar güç olan bölümü biraz yakından tanıyalım. Alanının en iyileri olan hocaların ve doktrinleri birbiriyle yarıştıran ders içeriklerinin buluştuğu bir fakültedir GSÜ Hukuk. İçi kocaman ama dışarıdan bakıldığında küçük bir fakültedir. Küçük oluşu da pejoratifliğin aksine bir avantajdır aslında. Hocalarımızla birebir iletişim kurabilme, akıllara takılan her soruyu tartışabilme imkanını arttırır.

9-5 çalışanı gibi bir uyku düzeninizin olması da cabasıdır maalesef. Pazartesiden cumaya, sabahtan akşama kadar olan ders yoğunluğu liseyi andırır adeta. Üniversitenin liseden daha rahat geçmesini diliyorsanız, GSÜ Hukuk size göre değil. Eğer ki hukuka inanılmaz bir tutkunuz varsa, Türkiye sınırları içerisinde tercih edebileceğiniz en iyi yer. Tutkunun altını çizmek isterim zira, diğer okulların aksine, GSÜ Hukuk’ta hukuk dışı seçmeli ders seçme gibi bir şansınız bulunmuyor. Tabiri caizse hukukla yatıp hukukla kalkıyorsunuz. Özetle, namına yakışır şekilde yorar bu okul, ancak ekmeğini yemek de biz mezunlara düşer.

İkbal Baş, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi

Türkiye’deki tüm lisanslar gibi dört yıllık bir programdır ve eğitim dili Fransızcadır. Fransızcası B2 seviyesinde olmayan öğrenciler için bir yıl hazırlık eğitimi vardır. Hazırlık eğitimi kendi kendine öğrenmeye dayalıdır ve bir sene içinde B2 seviyesine öğrencileri gerçek anlamda taşıyabilmektedir.

Birinci sınıf dersleri daha çok genel kültür üzerinedir. Farklı branşlardaki derslerin yanı sıra “Temel Tasarım” gibi alan dersleri de vardır. Birinci sınıfta ortak olan derslerden biri de “Fransızca Yöntem Konferansı”dır. Bu ders akademik Fransız metodolojisini öğretmek için vardır ve dönemin en yüksek kredili derslerinden biridir. İkinci sınıftan itibaren öğrencilerin üç modülden birini seçmeleri gerekir. Bunlar gazetecilik, halkla ilişkiler ve sinema olarak üçe ayrılır. Her yıl ortak iletişim derslerinin yanı sıra her modülün kendine ait dersleri vardır. Farklı alanlardan ders seçebilmek mümkündür. Bölümde yapılması zorunlu staj ve son sınıfta yazılması gereken bitirme tezi vardır.

İletişim Fakültesi için üniversitenin çeşitli atölyeleri mevcuttur. Aynı zamanda bölümün Bordeaux Montaigne Üniversitesi ile çift diploma programı vardır. Bu program ikinci sınıftan itibaren başlar ve program sonunda iki üniversite diploması almaya hak kazanırsınız. Öte yandan bölümün Uluslararası İlişkiler ve Sosyoloji gibi bölümlerle ÇAP ve YAP imkanları vardır.

Elif Türkmen, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı

Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünün misyonu Fransız dilini ve kültürünü derinlemesine bilen ve farklı disiplinler içerisinde bu bilgiyi kullanabilecek bireyler yetiştirmektir. Türkiye’de on üniversitede Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü aktif olarak bulunuyor. Bu bölümlere üniversite sınavından aldığınız İngilizce dil puanınızla yerleşmek mümkün. Ancak, eğitim diliniz Fransızca olacağı için doğrudan birinci sınıfa geçemiyorsunuz. Ya Fransızca dil seviye tespit sınavına girmeniz ya da bir yıl Fransızca hazırlık okumanız gerekiyor. Başarılı olduğunuz takdirde bölüme geçmeye hak kazanıyorsunuz. Hazırlık sonunda Adnan Menderes Üniversitesinde Fransızca seviyenizin B1 olması bekleniyor.

İlk yıllarda Fransızca dilbilgisi ile başlayan derslerimiz sözdizimi ve Dilbilim dersleri ile derinleşiyor. Yani yalnızca Fransızca öğrenmenin ötesinde, bir dilin sistematik yapısına ve işleyiş biçimine dair de bilgi sahibi oluyoruz. Program ayrıca Fransız kültürü hakkında sizleri uzmanlaştırmayı da hedefler. Eğitim programı Orta Çağ’dan günümüze kadar gelen büyük bir tarih aralığını kapsıyor. Aldığımız dersler elbette edebiyat odaklı olsa da tarih ve felsefe alanında da eğitimler alıyoruz. Böylece bölüm, bir dönemin nasıl bir tarihsel alt yapı üzerine kurulduğu ve bu dönemde ortaya çıkan fikir akımları ve sanatsal ürünler üzerinde detaylı bir bakış açısı kazandırıyor.

Bu noktada Edebiyat bölümünün öğretmenlik ve Mütercim-Tercümanlık bölümlerinden farkına da değinmekte yarar var. Fransızca Öğretmenliği, bir dilin nasıl öğretileceğine odaklanan dersler ile nitelikli öğretmenler yetiştirmeyi amaçlar. Fransızca Tercümanlık bölümleri ise farklı bağlamlara göre dilin sözlü ve yazılı olarak Türkçe’ye aktarılmasına odaklanır. Ancak Fransız Dili ve Edebiyatı, dil ölçeğinde sizlere mesleki bir uzmanlıktan ziyade teorik bir bilgi birikimi sunar. Elbette, ilgi alanına göre alacağınız ek eğitimlerle tercümanlık, rehberlik ve öğretmenlik gibi meslekler de yapmanız mümkün.

Ayrıca Aydın Adnan Menderes Üniversitesinde Fransızca derslerin yanı sıra “İngilizce Dilbilgisi”, “İngilizce-Türkçe Çeviri” ve “İngilizce Metin Açıklaması” gibi zorunlu dersler de vardır. Dolayısıyla program, yoğun bir İngilizce eğitimi de verir. Bu nedenle mezunlarına, dikkate değer miktarda İngilizce ders aldıklarına dair bir diploma eki de sunar.

Beyza Özdemir, İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı

Bölümümü insanlara söylediğimde aldığım tepki sıklıkla “Çok zor değil mi?” oluyordu. Bu sorunun yanıtı benim için her zaman “sevince kolay” oldu. Çünkü bana kalırsa bu bölüm gerçekten sevince kolay. Peki neyi sevince? Önce Fransızcayı. Fransızca, öğrenilmesi nispeten zor bir dil olduğundan sevmiyor ve ilgi duymuyorsanız işiniz kolaylaşmayacaktır. Sevilmesi gereken bir diğer şey ise edebiyat. Fransızcanızı belli bir seviyeye getirip bölüme geçtikten sonra zamanınızın çoğu okumakla geçecek. O yüzden okumayı sevmiyorsanız bu bölümdeki günleriniz zorlu geçebilir.

İstanbul Üniversitesinde hazırlıktan sonraki ilk dönemlerde Fransızca öğrenmeye yönelik dersleriniz devam edecek, endişelenmeyin. İlerleyen zamanlarda ise dilbilgisi ve yazma alıştırmalarına odaklanan dersleriniz, yerini edebiyat ve Dilbilim derslerine bırakacak. İletişime açık, kibar ve bilgili hocalar ile dersleriniz oldukça keyifli geçecek. Tabii ki bu bölümde edindiğiniz bilgilerin yanı sıra, kendinizi planladığınız meslek hayatına yönelik bir şekilde geliştirmeniz de oldukça önemli. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri de okulda düzenlenen ders dışı etkinliklere katılmak. Tiyatrodan sinemaya birçok alanda faaliyet gösteren öğrenci kulüplerinden ilgi alanınıza girenlere katılmanızı öneririm. Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünün Fransız kültürüyle içli dışlı olmanızı sağlayacak etkinlikler düzenleyen bir Frankofoni kulübü de var. Ama yok, ben Fransız kültürünü yerinde öğrenmek istiyorum diyorsanız Erasmus programı kapsamında Fransa’daki anlaşmalı okullarda eğitim görmeniz de mümkün.

Ayrıca İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin tarihi binasında eğitim almak da bambaşka bir keyif. Geçmişten bugüne, o koridorlarda önemli çalışmalar yürüten büyük isimlerle aynı atmosferi paylaşmak paha biçilemez. Ancak içerisi adeta bir labirenti andırıyor, kaybolmamaya dikkat edin 🙂

Ayça Mert, Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (Fransızca)

Anadoluhisarı Yerleşkesi

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olan Marmara Üniversitesi bünyesinde yer alan prestijli bir bölümdür.

Öncelikle belirtelim; SiBF, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı itibariyle Anadoluhisarı Yerleşkesinden Göztepe Yerleşkesine taşınmıştır.

Bölüm, öğrencilerine siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanlarında kapsamlı bir eğitim sunar. Öğrencilerini küresel ölçekte donanımlı ve başarılı profesyoneller haline getirmeyi hedefler.

Fransızca, uluslararası alanda önemli bir dildir. Siyaset bilimi ile kamu yönetimi alanlarında da yaygın olarak kullanılır. Bu nedenle Fransızca eğitim veren bu bölümü tercih etmek önem kazanır. SBKY Fransızca Programı, B2.1 seviyesinde Fransızca yeterlilik ister. Bu yeterlilik yoksa 1 yılı zorunlu hazırlık olan toplamda 5 yıllık bir lisans programını öğrencilere sunar. Hazırlık eğitimin ardından yapılan sınavı geçen öğrenciler, bölüme başlamaya hak kazanır.

Bu bölümde öğrencilere çok çeşitli alanlarda dersler sunulmaktadır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi derslerinin yanı sıra Ekonomi, Hukuk, Sosyoloji, Felsefe gibi alanlarda eğitim vererek öğrencilerin bakış açılarını geliştirir. Fransızca dil becerilerini geliştirmek için dil derslerine de önem verilir. Bu dersler öğrencilerin yazılı ve sözlü iletişim yeteneklerini güçlendirmeyi amaçlar. Fransızca kaynakları anlama ve çeviri yapma kabiliyetlerini artırmalarını sağlar.

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Fransızca bölümünü tercih etmenin pek çok avantajı vardır. Öncelikle, uluslararası arenada rekabet edebilecek düzeyde Fransızca dil becerileri kazanmak, öğrencilere küresel bir vizyon ve daha geniş bir iş imkanı sunar. Ayrıca, bölümdeki uzman ve deneyimli öğretim kadrosu, öğrencilere alanlarında güçlü bir eğitim ve rehberlik sağlar. Üniversite, akademik işbirlikleri ve değişim programlarıyla yurt dışında eğitim ve kültürel deneyim imkanları da sunar. Mezunlar, siyasi danışmanlık, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi ve sivil toplum gibi alanlarda ilerleme şansına sahiptirler. Marmara Üniversitesinin merkezi konumu ise staj ve iş fırsatlarını artırarak pratik deneyim kazanımına yardımcı olur.

Bu bölüm, siyaset ve kamu yönetimi alanlarında başarılı bir kariyer hedefleyen aday öğrenciler için cazip ve zengin bir eğitim fırsatı sunar. Bölüme dair sorularınız için benimle iletişime geçebilirsiniz.


Son olarak;

Fransız Gastesi olarak üniversite hayatınızda şimdiden başarılar diliyoruz. Sorularınız ve detaylı bilgi için sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Fransızcadan hukuka, Fransa’da yaşamdan güncel haberlere, Fransa ile ilgili merak ettiğiniz her şey için sitemize göz atmayı unutmayın!

Bon courage!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala