Fransızca Tarih Yaşam

Galatasaray Üniversitesi Hakkında Bilinmeyenler

Bütün öğrencileri burslu okul Galatasaray Üniversitesi’ni kendi öğrencilerine sorduk ve bakın ne yanıtlar aldık!

Galatasaray Üniversitesi kara tarafı

1992’de bir Fransız-Türk ikili anlaşmasıyla kurulan Galatasaray Üniversitesi, uzun bir tarihin parçasıdır. Bu ismi taşıyan ilk kuruluş olan Galata Saray Hükümdar Mektebi (Galata Saray-I Hümayun Mektebi) ise 1481 yılında kurulmuştur. Görevi, devlet yöneticilerini eğitmektir. 1868’de Osmanlı Devleti’nin modernleşmesi bağlamında Galatasaray, seçkinleri yetiştirmek ve onlara bir bilgi birikimini aşılamak için Napolyon III’ün liselerinde modellenen eğitimin verildiği Osmanlı İmparatorluk Lisesi’ni (Mekteb-i Sultani Osmanî) doğurdu. Fransız ve Batı kültürü, böylece ülkenin modernleşmesine katkıda bulundular.

Galatasaray Lisesi, şair ve eski öğrencisi Tevfik Fikret’e göre “Doğu’nun Batı’nın ufkuna açılan ilk penceresidir”. Kemalist devrim ile bir devlet lisesi olan Galatasaray, Cumhuriyet ideallerine olan bağlılığını teyit eder, eğitim ve diğer kültürlere açık olma misyonunu sürdürür. Daha yüksek kurumlara sahip olan Galatasaray’ın artık bir ilkokul, bir lise ve beş fakülteden oluşan bir üniversitesi vardır:

Mühendislik Fakültesi (Endüstri Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği)

Hukuk Fakültesi

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (dört bölüm: İktisat, İşletme, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi)

İletişim Fakültesi

Fen Edebiyat Fakültesi (Felsefe, Sosyoloji, Edebiyat ve Karşılaştırmalı Dilbilim, Matematik).

Dersler, konuların özelliğine göre Fransızca veya Türkçe olarak verilmektedir. Bazı Master dersleri ise İngilizce olarak verilmektedir. Ayrıca İngilizce, Almanca ve İspanyolca da lisans sürecinde 3. dil olarak öğretilmektedir.

Galatasaray Üniversitesi kara tarafı

Galatasaray Üniversitesi Resmi Statüsü

Galatasaray Üniversitesi, Fransa ve Türkiye arasındaki ortaklık, Paris I Panthéon – Sorbonne Üniversitesi tarafından yönetilen kırk Fransız üniversitesi ve grandes écoles konsorsiyumu aracılığıyla ifade edilmektedir.

Galatasaray Destek Konsorsiyumu’nun ilk yedi üyesi şunlardır:

Paris I Panthéon-Sorbonne Üniversitesi

Lille Üniversitesi

Provence Üniversitesi Aix-Marsilya

Picardy Jules-Verne Üniversitesi

Grenoble Ulusal Politeknik Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Enstitüsü

Cergy-Pontoise Uluslararası Bilgi İşlem Bilimleri Okulu

Paris I Siyasal Araştırmalar Enstitüsü ve Ulusal Siyasal Bilimler Vakfı

Öğretim programlarının geliştirilmesine katılan bu kuruluşlar ve temsilcileri, projenin izlenmesinden ve Galatasaray ile konsorsiyum üyeleri arasındaki eğitim işbirliğinin geliştirilmesinden sorumlu Akademik Konsey’de yer almaktadır.

Gerçekte, kendi sitesinde kendisini “eğitimin ağırlıklı olarak Fransızca olduğu bir devlet üniversitesi” olarak tanımlayan Galatasaray Üniversitesi, bundan çok daha fazlasıdır. Galatasaray Üniversitesi Türkiye’deki Fransız liselerinden gelen öğrencilerin tercihi olmakla kalmıyor, aynı zamanda çok seçici olan giriş sınavını geçen tüm gençlerin üniversite eğitimlerine başlamadan önce Fransızca öğrenmelerini sağlıyor. Çünkü kendisine koyduğu misyon, “bilime katkıları, sosyal sorumluluk projeleri ve uluslararası işbirliği faaliyetleri ile insanlığın geleceğine bağlı mezunlar yetiştiren prestijli bir üniversite” olmaktır.

Bu amaca ulaşmak için, 13 Aralık 1993 tarihli yeni bir anlaşma, şu anda sayısı otuza ulaşan ünlü Fransız üniversiteleri veya okulları ile işbirliği kurdu. Bugün, “GSÜ” geniş bir Konsorsiyumun, yani “Galatasaray Üniversitesi’ni hedeflerine ulaşmasında desteklemeyi amaçlayan bir grup Fransız üniversiteleri ve yüksek öğretim kurumlarının” bir parçasıdır.

François Mitterrand ve Turgut Özal’ın imzalarını taşıyan ikili anlaşmayla Galatasaray Üniversitesi 1992 yılında kurulacak ve Türkiye’de eğitim veren ilk frankofon devlet üniversitesi olarak kayıtlara geçecektir.

Bu açıkça, lisansüstü öğrencilerinin bir yandan Fransa’daki diplomalarının denkliğini zorlanmadan elde ettikleri, diğer yandan da çok seçici Yüksek Lisans hazırlıklarında oraya kabul edildiği veya Fransız öğrencilerin gelip GSÜ’de okuyabileceği anlamına gelir. Ayrıca, Konsorsiyum’un üniversitelerinde Galatasaray Üniversitesi’nden birçok doktora öğrencisi veya araştırmacı kabul edilirken, Fransızlar da Türkiye’ye ders vermeye geliyor. Bu da Galatasaray Üniversitesi’nin ikili ilişkilerdeki önemini gösteriyor!

Galatasaray Üniversitesi Öğrencileri ile Röportaj

Galatasaray Üniversitesi hakkında merak edilenlere ilişkin soru cevap formatında hazırladığımız videoya göz atmayı unutmayın. Keyifli seyirler!

Yazar Hakkında

Aydan Bayar

1 Yorum

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala