#İyiBilgi Fransızca Tarih

Türkiye’deki Fransız Liseleri

Geçmişten günümüze, Türkiye’deki Fransız liseleri hakkında her şeyi ele aldık. Gelin birlikte tanıyalım!

Türkiye, çeşitlilik ve kalite bakımından zengin bir eğitim yelpazesine sahiptir. Bu yelpazenin en gözde renkleri hiç şüphesiz Fransız liseleridir. Peki bu liseler neden bu kadar tercih ediliyor ve başvuru süreçleri nasıl işliyor? Şimdi gelin bu renkli eğitim dünyasının kapılarını aralayalım ve Türkiye’deki Fransız liseleri hakkındaki bilgilerimizi genişletelim.

Türkiye’deki Fransız Okullarının Tarihi

Saint Benoit Fransız Lisesi ve Galata Kulesi

Türkiye’deki Fransız okullarının temellerini Türklerin İstanbul’u fethetmesine dayandırabiliriz. İstanbul’un fethinin ardından katolik misyonerler, şehirdeki faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. İlk olarak 1583’te Cizvitlerden beş rahip Saint-Benoit Manastırı’na yerleşir. Bu manastırın bünyesinde bir de okul açarlar. Ancak bu okul, kendisinden öncekiler gibi İstanbul’daki Hristiyan toplulukların çocuklarına kendi dinlerini ve okuma-yazma öğretmekle kalmaz. Fransızca, matematik, Latince ve sanat dersleri de verirken mezheplerini yayma amacı da güder. Açıldığı tarihten sonra birçok kez kapanıp tekrar açılan bu okul, en nihayetinde 1831 yılında Padişah’ın fermanı doğrultusunda Türk, Ermeni ve Rum çocukları da kabul etmeye başlar. Saint-Benoit artık bir kolejdir. Böylece Türkiye’deki ilk Fransız eğitim kurumu olur. Saint-Benoit’yı diğerleri izleyecektir.

Birinci Dünya Savaşı esnasında kapatılan okullar, 1921 Ankara Antlaşması ve Lozan Antlaşması doğrultusunda daha önce hükümet tarafından tanınan okulların eğitim vermeye devam etmesine izin verilir. Ancak 1924’te yürürlüğe giren Tevhid-i Tedrisat kanunu bu okulların faaliyetlerini ciddi oranda kısıtlar. Okullar, laiklik ilkesi kapsamında din eğitiminden ve misyonerlik faaliyetlerinden arındırılır. Müfredatları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kararlaştırılır. Okullara Türkçe, Türk tarihi ve coğrafyası dersleri için Türk eğitmenler bakanlık tarafından atanır.

Bugün Türkiye’deki Fransız liseleri özel okul statüsündedir ve müfredatları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanır. Ancak Türkiye’de Fransız elçiliğine bağlı iki diğer lise de faaliyet gösterir. Bunlar Ankara Charles de Gaulle Fransız Lisesi ve İstanbul Pierre Loti Lisesi’dir.

Şimdi gelin bu liselerden bazılarına bakalım.

İstanbul Pierre Loti Lisesi

Türkiye'deki Fransız Liseleri : Pierre Loti

İstanbul’un tarihî dokusuna işlemiş Lycée Français Pierre Loti, Beyoğlu ve Tarabya’da iki kampüsüyle dikkat çekiyor. Okul, öğrencilerine anaokulundan lise sona kadar kesintisiz bir Fransız eğitimi sunar. Multikültürel ortamı ve akademik başarılarıyla tanınan okul, öğrencilerini dünya vatandaşı olmaya hazırlıyor. Pierre Loti Lisesi müfredatı ise Fransız Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylıdır. Bu lise, AEFE’ye (Yurtdışı Fransız Eğitim Ajansı) bağlıdır.

İstanbul Notre Dame de Sion Lisesi

Türkiye'deki Fransız Liseleri : Notre Dame de Sion

Notre Dame de Sion Lisesi, 1856 yılında İstanbul’un Pangaltı semtinde, “Maison du Saint-Esprit” (Kutsal Ruh Evi) adı verilen bir yatılı okulun yönetimini devralmak üzere Türkiye’ye gelen on iki rahibe tarafından kurulmuştur. Aynı yıl eğitime başlayan okul, İstanbul’da açılan ilk kız lisesi olma özelliği taşır.

Zamanla takdir toplayan okulda imparatorluğun üst düzey yetkililerinin kızları da eğitim görmeye başlamıştır.

Birinci Dünya Savaşı sırasında kapanan okul 1919’da yeniden eğitime başladı. Cumhuriyet ile birlikte MEB düzenlemelerine tabi oldu. Mustafa Kemal Atatürk, okulun öğrencilerini Dolmabahçe ve Beylerbeyi saraylarında ağırlamıştır.

2016’da 160. yılını kutlayan Notre Dame de Sion Lisesi, geleneksel değerlerini, tecrübesini ve modern eğitim gereksinimlerini birleştiren bir eğitim ilkesine sahiptir.

Ankara Charles de Gaulle Lisesi

Lycée Français Charles de Gaulle, Ankara’da, 1942 yılında kurulan bir Fransız okuludur. Başlangıçta yalnızca 12 öğrenciyle eğitime başlayan okul, zamanla öğrenci sayısının artmasıyla ilkokula dönüşmüştür. 1959 yılında, Fransız Büyükelçiliği’nin bahçesinde inşa edilen binada “La Petite École” adıyla eğitime devam etmiştir.

1969 yılında, Kurtboğazı Barajı’nın inşası için Türkiye’ye gelen Fransız mühendislerin çocuklarına eğitim vermiştir. Bundan dolayı eğitim seviyesi de artmış ve okul kademeli olarak lise düzeyine çıkarılmıştır.

1981 yılında, Fransa Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanarak günümüzdeki adına ve formuna kavuşmuştur. Fransız Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı olan kurum, öğrencilerine uluslararası geçerliliği olan bir eğitim sunmaktadır. MEB tarafından resmi olarak tanınmasa da, mezunları Türkiye’deki üniversite sınavlarına girebilmektedir. Mezunları Galatasaray Üniversitesi gibi Fransızca eğitim veren üniversitelere başvurmalarına olanak tanınmaktadır.

Başlangıçta Fransız ve Türk öğrencilere eğitim veren okulun çerçevesi zamanla değişmiştir. Bugün dünyanın dört bir yanından öğrencileri ağırlayan gerçek bir uluslararası okula dönüşmüştür.

İstanbul Saint-Michel Fransız Lisesi

Fransız eğitim geleneğinin en köklü temsilcilerinden biri olan Lycée Français Saint-Michel, İstanbul’un Avrupa yakasında, Beyoğlu’nda yer alıyor. Lasalyen okullar zincirinin bir parçası olan bu okul, 1886 yılında kapılarını açmış ve zaman içinde birçok önemli mezun yetiştirmiştir. Saint-Michel, ayrıca İstanbul’da karma eğitim sunan ilk Fransız okulu olma özelliğini de taşımaktadır (1970).

Saint-Michel Lisesi, kurulduğu ilk yılında 25 öğrenciye eğitim vermiştir. Zamanla başarısı artan okulun, 1923’te Cumhuriyet’in kurulduğu yıl 458’e ulaşmıştır. Daha sonra Osmanbey’deki mevcut konumunda Jeanne d’Arc Koleji ile birleşerek kaliteli eğitim sunmaya devam etmiştir.

Eğitim dili Fransızca ve Türkçe olup, Yunanca, İngilizce, İtalyanca ve Almanca dillerinin öğrenimi ise dönemin kozmopolit yapısına uygun olarak sunulmuştur. Mesleki ve ticari eğitim de değişen toplum ihtiyaçlarına cevap verme amacına hizmet etmiştir.

Okul bugün sosyal ya da dini ayrım gözetmeksizin öğrenci kabul etmeye devam etmektedir. Şu anda 500’den fazla öğrenciye ev sahipliği yapan Saint-Michel Lisesi, eğitim kalitesi ile Türk eğitim sistemine aktif katkıda bulunmaktadır. Okulun mezunları arasında uluslararası düzeyde tanınan akademisyenler, doktorlar, yazarlar, gazeteciler, mimarlar, diplomatlar, bilim insanları ve sanatçılar yer alır.

İstanbul Saint-Joseph Lisesi

Türkiye'deki Fransız Liseleri : Saint-Joseph

Lycée Saint-Joseph ise, kadim İstanbul’un en prestijli okullarından biridir. İstanbul’un Anadolu yakasında Kadıköy’de, Avrupa yakasında ise Feriköy’de kampüsleri vardır. Okul, bilimden sanata geniş bir yelpazede eğitim fırsatları sunar.

Lycée Français Saint-Joseph, 1857 yılında Beyoğlu’nda, “Pensionnat Saint-Joseph” adıyla kurulmuştur. Sultan Abdülaziz’in izniyle Kadıköy’de bir okul binası inşa edilmiş ve ilk dersler 1870’te başlamıştır. Taş temelli ahşap bina, zamanla öğrenci sayısının artmasıyla genişletilmiş ve 1907’de bugünkü “U” şeklini almıştır.

Bugün Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetiminde faaliyet gösteren okul, iyi vatandaş ve başarılı öğrenci yetiştirmeyi amaçlamaktadır. 1987’den itibaren kız öğrencilerin de kabul edilmeye başladığı okul, ilk kadın mezunlarını 1996’da vermiştir.

Mezunları arasında pek çok ünlü politikacı, diplomat, profesör, iş insanı, sporcu, yazar ve sanatçı bulunmaktadır.

Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları

Tevfik Fikret Okulları, Ankara’ya dönen diplomat ve akademisyen çocuklarının eğitim ihtiyaçlarından yola çıkarak 1964’te kurulmuştur. Fransızca ağırlıklı eğitim vermek amacıyla Ankara Öğretim Derneği tarafından önce ortaokul kademesi, daha sonra da lisesi açılmıştır.

Okulun adı, eski Başbakanlık Müsteşarı Munis Faik Ozansoy tarafından konulmuştur. Tevfik Fikret’in, Batı ve Fransız kültürüne olan yakınlığından esinlenilmiştir. Başlangıçta Havuzlu Sokak ve Paris Caddesi’nde eğitim veren okul, daha sonra Dikmen Caddesi’ndeki binaya taşınmıştır. 1977’de yabancı dille ders verme yönetmeliği uygulanmaya başlamış ve hazırlık sınıfları açılmıştır. 1980’de Anadolu Lisesi olarak eğitime devam eden okul, 1996-1997 öğretim yılında Prof. Dr. Rüçhan Işık liderliğinde şimdiki modern binasına taşınmıştır.

2023-2024 eğitim öğretim yılında Tevfik Fikret Lisesi’nin ücreti hazırlık ve 9. sınıflar için 129.600 lira, üst sınıflar için ise 107.298 liradır.


Türkiye’deki Fransız Liseleri Başvuru Süreçleri ve Tarihleri

Bu özel okullara başvurular genellikle yılın belli dönemlerinde alınıyor. Aday öğrenciler ve velileri için okulun açık günleri duyurulup, tanıtım toplantıları ve rehberlik seansları düzenlenmektedir. Detaylı bilgi ve güncel başvuru tarihleri için okulların resmi internet sitelerini ziyaret etmeniz, okulların kabul ofisleriyle iletişime geçmeniz en doğru yol olacaktır.

Bu okullardan bazıları, dünya çapında bir ağ olan AEFE’ye (Yurtdışı Fransız Eğitim Ajansı) bağlıdır. Dolayısıyla standartlaştırılmış başvuru süreçleri ve gereklilikleri bulunur. AEFE’nin resmi web sitesinde yer alan bilgiler ve okulların kendi duyuruları, başvuru tarihleri ve prosedürleri hakkında en doğru bilgileri sağlayacaktır. Bu prestijli okullara giriş yapabilmek için akademik kayıtlar, dil yeterlilikleri ve çeşitli yeterlilik sınavları gibi çeşitli kriterler göz önünde bulundurulması gereken önemli faktörlerden sadece birkaçıdır. Aynı zamanda adayların, bu kurumların akademik çıtasına erişebilmeleri için disiplinli bir çalışma programı ve geniş bir kültürel birikime sahip olmaları gerekir.

Fransız liseleri, öğrencilere sadece bir dil öğretmekle kalma. Onları dünyanın her yerinde geçerli olan bir eğitim sistemiyle tanıştırır ve uluslararası arenada rekabet edebilecek donanıma kavuşturur. Bu okullar, öğrencileri aynı zamanda Türkiye’deki yükseköğretime de hazırlar. Verilen diploma hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de Fransız Eğitim Bakanlığı tarafından tanınır. Bu da öğrencilere çift diploma avantajı sağlar.

Eğer eğitiminizi Türkiye’deki Fransız liseleri bünyesinde sürdürmek istiyorsanız başvuru dönemlerini kaçırmayın. Başvurularınızı tamamlamak için şimdiden harekete geçebilirsiniz.

Bon courage!


Son olarak Galatasaray Üniversitesi hakkında bilinmeyenleri derlediğimiz yazımıza göz atmayı unutmayın.

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

4 Comments

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala