Gündem

Fransa’da Öğrenciler Ayakta: “Faşizme ve Yoksulluğa Karşı, Sosyal Başkaldırı!”

Fransa’da seçim sonuçlarını protesto eden öğrenciler, Paris’te kampüsleri engelledi: “NE MACRON NE DE LE PEN”

Fransa 2022 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu geçtiğimiz 10 Nisan Pazar günü sonuçlandı. İkinci tura Macron ve “aşırı sağ” adayı Le Pen kalırken, “sol”un temsilcisi Mélenchon az denilebilecek bir oy farkıyla kaybetmişti. İlk turun ardından öğrencilerin seçim sonuçlarına tepki göstermesiyle üniversitelerde tansiyon yükseldi.

“Bizi veba ve kolera arasında seçim yapmaya zorluyorlar”

Sorbonne’da bulunan Unef Nanterre başkanı Victor Mendez: “İlk tur seçim sonuçlarına bir tepki olarak gençlik seferberliği var. Dünyanın gitgide kötüleşmesinden ve bu nedenle geleceğe umutsuz yaklaşmaktan gelen bir bıkkınlık.”

Paris’te, oldukça kalabalık bir öğrenci topluluğu Çarşamba günü öğleden sonra Sorbonne’daki bir amfide fakülteler arası genel kuruluna, takip edilecek seferberliğe karar vermek için katıldı. Paris 1’de hukuk öğrencisi olan Nathan Kohn, Cumhurbaşkanğı ile müzakerelerin devam ettiğini açıkladı: “Sorbonne’da hâlâ amfide olup işgale destek veren, farklı fakültelerden yaklaşık 150 ila 200 kişi var.”

Peki öğrencilerin çağrısı ne?

10 Nisan’dan beri kurumlar bizi Marine Le Pen ve Emmanuel Macron arasında seçim yapmaya zorluyor. Emmanuel Macron, 5 yıldır, ister güzergah, ister LPR yasası, güvencesiz sözleşmeler ve gençliğin güvencesizliğinin güçlü bir şekilde vurgulanması yoluyla olsun, gençliğin sistematik kırılmasını organize ediyor. Aynı zamanda ayrılıkçılık yasası ya da göçmenlere yönelik sık saldırılar gibi ırkçı politikaları aşırı sağa giden yolu da açtı. Marine Le Pen, onun karşısında bize, bizi derinden iğrendiren ırkçı, yabancı düşmanı ve antisosyal bir proje sunuyor. Macron ve Le Pen arasında seçim yapmayı reddediyoruz.

Bu siyasi sınıf, gençliğin sosyal, ekolojik ve ilerici umutlarını çalıyor. Paris’teki üniversiteler arası koordinasyonun çağrısıyla yapılan Genel Kurul’un ardından 13 Nisan 2022’de öğleden sonra saat 3’ten bu yana Sorbonne Üniversitesi’ni işgal ettik.

Bizim seferberliğimiz, iki program tarafından güncel konuların hor görülmesini ve gizlenmesini vurgulamayı amaçlıyor. Taleplerimizin temsil edilmemesi, iklim krizinin aciliyeti ve haklarımızın tehlikeye atılması, geleceğimizle ilgili endişelerin yanı sıra ırkçı, cinsiyetçi ve cinsel şiddet, sınıf şiddeti ve LGBTQI fobiler, başkanlık kampanyasında iki adayın her yerde vurguladıkları programları, bizi tepki vermeye zorluyor.

ENS’nin başlattığı işgal hareketi ve Fransa’da birçok üniversitede yaşanan mevcut seferberliklerin ardından tüm öğrencileri üniversitelerde olduğu kadar liselerinde de seferber olmaya çağırıyoruz. Cumartesi günü Fransa’nın her yerinde gerçekleşecek olan gösterilere ve bundan sonraki günlere kitlesel olarak katılmaya çağırıyoruz!”

Sorbonne Üniversitesi’nin Tutumu

13 Nisan öğlen saatlerinden itibaren yönetim derslerin uzaktan eğitime geçtiğini belirtirken bazı akademisyenler uzaktan eğitimi reddederek derslerini iptal ettiler. Bazı akademisyenler ise siyaset bilimi perspektifinden öğrencilerin kampüsü işgal faaliyetini ironik buluyor ve derslerin fiziki eğitimle devam etmesi gerektiğini düşünüyor. Kampüste ise polis ile öğrenciler arasında arbedeler yaşandığına şahitlik ediyoruz.

“Siamo Tutti Antifascisti!”

Faşizme karşı birlik mücadelesine çağrı yapan öğrenci komitesi yardım listesi paylaşarak okulu terk etmedi. Aşırı Sağ tehlikesine konulabilecek en iyi tavrın üniversite bünyesinde direnmek olduğunu dile getiren öğrenciler 24 Nisan’da yapılacak ikinci tur seçimlerinde kendilerini temsil eden bir adayın olmadığını vurguladılar.

14 Nisan Perşembe günü SciencesPo Paris’ten de üniversite içi direnişe destek geldi. Aynı şekilde kampüs işgali ile seçim sonuçlarına tepki gösteren öğrencilere Marine Le Pen’den yanıt gecikmedi. “Demokrasi derslerini ektiler sanırım. Bu gençleri demokrasiye saygı gösterip oy kullanmaya davet ediyorum.”

İki gün süren ve basında ses getiren tepkiler öğrencilerin kampüsleri boşaltmasıyla tansiyonu azalttı. Önümüzdeki günlerde nasıl bir yol izleyecekleri henüz bilinmiyor. Bu esnada 16 Nisan’a kadar uzaktan eğitime geçen Sorbonne, seneyi uzaktan eğitim ile bitirme kararı aldı. Fiziki eğitim, sene sonuna kadar durduruldu.

Gösterilen bu tepki ütopik bir istek mi barındırıyor?

Öğrencilerin istekleri temelinde seçimlerin iptal edilmesi, başka bir deyişle Macron ve Le Pen arasında seçim yapmamak diye özetlenebilir. Peki bu istek gerçek bir zemine oturtulabilir mi? Sorbonne Üniversitesi öğrencilerinden bazılarıyla yaptığım mülakatta beklentilerinin gerçekleşme ihtimalinin tepki göstermelerinde önemli bir etkisi olmadığını söylediler. “Demokrasi arayışı”nın bir sonuç getirmesinin onlar için ikinci planda olduğunu vurguladılar. Gençler arasında oy kullanmama oranının fazlalığı göz önünde bulundurulduğunda ve beklenilen gerçekleşmese de sonuçların “demokratik” olduğu düşünülürse isteklerinin makul bir karşılığı olacağını maalesef düşünmüyorum.

İkinci tur sonrası daha büyük bir tepki dalgası ise kuvvetle muhtemel.

Yazar Hakkında

Aydan Bayar

1 Yorum

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala