Kültür Sanat

Fransız Polisiye Yazarları

On dokuzuncu yüzyılın ilk yarısında ortaya çıkan polisiye yazın, kendine has anlatıbilimsel işleviyle okuyucularının merakını uyandırıyor. Kelimelerin altına gömülü gizemi çözmek ve gerçeği ortaya çıkarmak için okuyucularını da serüvene dahil etmekten geri durmuyor.

Polisiye roman yazarları, türünün modern adına Edgar Allan Poe‘nun Dedektif Auguste Dupin Öyküleri ile kavuşur. Kökeninde gotik edebiyatın gizem, korku ve suç gibi temalarını barındırır. Her ne kadar tematik olarak benzerlik olsa da önemli bir farkları vardır. Gotik edebiyatın gizeminin ardında daha çok mistik güçler yer alır. Oysa polisiye romanlarda, gizem perdesi akıl ve mantıksal çıkarımlarla aralanır. Kısacası, polisiye roman gizemli bir suç ile başlayan ve entellektüel araştırmayı gerektiren özel bir türdür. Anlatı boyunca okuyucusunda şüpheler uyandırmakla kalmaz birtakım ipuçları da verir. Okuyucuya, tüm bu gizemleri çözmek için oldukça özgün karakterler rehberlik eder. Sonucunda ise olaylar, mantıksal bir çözümlemeye kavuşur. Bu yazımızda ise, Fransız polisiye roman yazarlarına yer veriyoruz.

1.Jean Christophe Grangé

15 Temmuz 1961’de Boulogne-Billancourt’da doğan yazar, çocukluğunu Nanterre’de geçirdi. Annesi ve büyük annesiyle büyüyen yazarın babası şizofreni hastalığından muzdaripti. Bu yüzden onunla görüşmesi yasaktı. Sorbonne’da edebiyat alanında eğitim alan yazar, kariyerine gazeteci olarak başladı. Uluslararası alanda muhabirlik yapan Grangé, başarıları dolayısıyla Dünya Basın Ödülü aldı. Gazeteci kimliğinin yanında, gerilim edebiyatı türünde usta bir yazar haline geldi. Oldukça üretken olan Grangé’nin kitaplarının birçoğu sinemaya uyarlandı. Fransız polisle ve gerilim edebiyatı dediğimizde aklımıza gelen ilk isimler arasında yer alıyor. Ülkemizde de ciddi bir okur kitlesine sahip olan yazarın kitaplarına Türkçe ulaşmak mümkün.

2. Gaston Leroux

6 Mayıs 1868’de Paris’te doğdu. Normandiya’da büyüyen yazar orada edebiyat diploması aldı. Daha sonra hukuk eğitimi almak üzere tekrar Paris’e gitti. Burada geçimini sağlamak için gazetelere dava raporları yazmaya başladı. Uluslararası bir muhabir olan Leroux, Fas ve Rusya gibi çeşitli ülkelerde bulundu. Polisiye yazılarının ilham kaynağını bu günlerde kaleme aldığı davalar ve farklı ülkelerde tanık olduğu olaylar oluşturdu. Biz onu birçok uyarlamaya konu olan Operadaki Hayalet eseriyle tanıyoruz. Leroux ,Türkçe çevirilerini bulabildiğimiz önemli yazarlar arasında yer alıyor. Diğer önemli kitapları arasında Sarı Odanın Esrarı, Krup Fabrikalarında Bir Fransız Casusu, Rus İhtilalcileri Arasında ve Siyahlı Kadının Kokusu‘nu gösterebiliriz.

3.Maurice Leblanc

11 Kasım 1864’de Rouen’de dünyaya geldi. Doğumunda Fransız yazar Gustave Flaubert’ın cerrah kardeşi Achille Flaubert yer aldı. Varlıklı bir aileye mensup olan Leblanc babasının çizdiği kariyer yolunu reddedip Paris’e gitti. Gazetecilik yapmaya başlayan yazar orada birçok ünlü yazarla tanışma fırsatı buldu. Ancak ona şöhreti getirecek ilhamı veren, Fransız hırsız ve anarşist Marius Jacob oldu. Böylece edebiyat dünyasının en ikonik ve ölümsüz karakteri Arsen Lüpen ortaya çıktı.

4.Léo Malet

7 Mart 1909’da Montpellier’de dünyaya geldi. Müzisyen olarak başladığı kariyer yolculuğunun ardından işçilik ve gazetecilik de yaptı. Malet uzun yıllar boyunca sürrealist gruplara bağlı kaldı. 1948 yılında ise Polisiye Romanı Ödülünü kazandı. Anarşist görüşleriyle harmanladığı Kara Üçleme, Tolbiak Köprüsünde Hava Puslu ve İstasyon Sokağı No:120 kitaplarıyla polisiye edebiyatının usta kalemleri arasına girdi.

5.Brigitte Aubert

17 Mart 1956’da Cannes’da dünyaya geldi. Uluslararası film festivallerinin kalbinde büyüyen Aubert’in ailesi de sinema salonu işletiyordu. İş hukuku alanında eğitim aldı. Senarist olarak çalışmaya başladı. Kara Geceler adlı kısa öyküsü ile TF1’in yarışmasına katıldı ve başarılı oldu. Ardından gerilim macera alanında yazmaya devam etti. 1997 yılında La Mort Des Bois kitabıyla Polisiye Romanı Ödülü aldı. Dilimize çevrilen kitapları arasında Doktor March’in Dört Oğlu ve Video Tanıkları yer alıyor. Polisiye roman yazarları arasında önemli bir yer tutmaya devam ediyor.

Polisiye romanların öncülü sayabileceğimiz, Fransız Gotik Edebiyatı ve Karanlık Öykülerine göz atmanızı tavsiye ederiz.

KAYNAKÇA

https://www.gala.fr/stars_et_gotha/jean-christophe_grange

https://www.fnac.com/Gaston-Leroux/ia7805/bio

Yazar Hakkında

Elif Türkmen

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala