Gündem Kültür Sanat

Avrupa Miras Günleri 2023

Fransa’yı yeniden keşfetmenin tam zamanı! Bu sene kırkıncısı düzenlenen Avrupa Mirası Günleri başlıyor. 16-17 Eylül arasında müzeler, saraylar, kütüphaneler, anıtsal yapılar ve dahası kapılarını sizlere açıyor.

Avrupa Miras Günleri 1984’te Fransa’nın liderliğiyle başlar. Eski Kültür Bakanı Jack Lang, Tarihi Alanlarda Açık Kapı Günleri adıyla bir projeyi ortaya koyar. İlerleyen yıllarda etkinlik, her yıl eylül ayında olacak şekilde düzenlenmeye devam eder. 2000 yılında, Avrupa Birliği’nin desteği ile yenilenerek Avrupa Miras Günleri adını alır. Böylece elliden fazla ülke, bu etkinliğe katılım sağlama fırsatı bulur. Ayrıca Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi her yıl etkinlik için tema belirlemektedir. 2023 yılı Avrupa Miras Günleri “Yaşayan Miras” ve “Spor Mirası” temalarıyla karşımıza çıkıyor.

Bir kuşaktan diğerine aktardığımız şarkılar, danslar, geleneksel ritüeller ve el sanatları, yaşayan mirasın içeriğini oluşturuyor. Bu tema ile bağlantılı olarak teknik bilgi ve uygulamaların tanıtılması amaçlanıyor. Spor mirası ise bu yıl için büyük bir yenilik sayılıyor. Böylelike, eski spor uygulamalarını da keşfetmek mümkün hale geliyor. Program detaylarına bakmadan önce Fransa genelinde pek çok yerin ücretsiz ziyarete açık olduğunu belirmek isteriz. Sadece müze ve anıt yerleri değil pek çok banka, özel şirket ve işletme de kendi kültürel miraslarını ziyaretçileriyle paylaşacaktır. Türkiye’de de Institut Français, Avrupa Miras Günleri kapsamında özel etkinlikler düzenlemekte.

16-17 Eylül Paris Programı

Paris yine bizi şaşırtmıyor. Avrupa Miras Günleri kapsamında dopdolu bir programla keşfedilmeyi bekliyor. Biz de bu özel haftasonu için birkaç seçim yaptık.

Comédie-Française

İlk olarak, dünyanın en eski ulusal tiyatrosu ile başlamak isteriz. Öyle ki, 300 yılı aşkın bir süredir varlığına devam ediyor. Ayrıca, 1680 yılında yapımına başlanan bu eşsiz bina Molière’in Evi olarak kabul görüyor. Dahası, Molière’in sahne üzerinde vefat ettiği koltuğun da orada sergilendiğini hatırlatırız. Kuşkusuz ki, bu yapının her köşesi size geçmişten hikayeler fısıldayacaktır. Bu yıl, Avrupa Miras Günlerine özel olarak ücretsiz rehberli turlar düzenliyorlar. Ancak rezervasyon yapmak için çok hızlı davranmakta fayda var. Zira kontenjanlar hemencecik bitiveriyor. 

Banque de France

İkinci olarak, Fransız Bankasını listemize eklemeyi tercih ettik. Zira, halk ziyareti için kapılarını pek sık açmıyor. Resmi sitesinde, konukları için çeşitli sürprizler hazırlandığı yazsa da detaylardan itinayla kaçınmışlar. Açıkçası bu gizem ilgimizi çekmeye fazlasıyla yetiyor. Giriş için rezervasyonunuzu yapmayı ihmal etmeyiniz.

Tribunal de Commerce de Paris

Şüphesiz, yapabileceğiniz en ilginç keşiflerden birisi Paris Ticaret Mahkemesi olacaktır. Halka kapalı olan mahkeme salonlarını görmek için büyük bir fırsat sunuyor. Dahası, III. Napolyon döneminde yapımına başlanan bina, döneminin sanatını ve tarihini gözler önüne seriyor. 45 dakikalık rehberli turlar eşliğinde imparatorluk dönemi hakkında detaylı bilgi almak mümkün. Gezinizde size eşlik edecek rehberlerin oldukça uzman olduğunu da belirmek isteriz.

L’église Saint-Gervais

Bu yıl, her yaşa ve her zevke uygun bir program hazırlamış. Rehberli turlar eşliğinde kilisenin tarihini öğrenmekle kalmayıp çocuklarınız için hazırlanmış çeşitli oyunlara eşlik edebilirsiniz. Ayrıca, el becerilerini kullanmak isteyenler için kaligrafi atölyesi düzenlendiğini de söylemek isteriz. İncil’den bir pasajı sabırla bir parşömene dokumak isterseniz size Kudüs’ten gelen bir yardımcı eşlik ediyor olacak. Üstelik, program bunlarla sınırlı değil. Cumartesi günü saat 17.00’da klasik müzik konseri de var.

Crazy Horse

Paris dediğimizde akla gelen sembollerden biri de ünlü kabareleri olmuştur. Avrupa Miras Günleri vesilesiyle en gösterişli sahnelere ev sahipliği yapan Crazy House, perde arkasını bu yıl da ziyaretçilerine açıyor. O halde, Dita von Teese ve Pamela Anderson’ı ağırlayan ünlü kabarenin kulislerini keşfetmenin tam zamanı!

Hotel du Nord

Son olarak, oldukça ilginç bir durak eklemek istedik. Hotel du Nord efsanevi bir restorandır. Adını ünlü Fransız yönetmen Marcel Carné’nin sinemaya uyarladığı, yazar Eugène Dabit’nin kitabından alır. Bu zamana kadar yıkılma ve yok olma tehlikesi atlatan bu sembolik mekan da Avrupa Miras Günleri programında yer alıyor. Böylelikle, meraklıları ve severleri için ücretsiz rehberli turlar düzenliyor olacak.

16-17 Eylül Türkiye Programı

Avrupa Miras Günleri, Türkiye’de de çeşitli etkinlikler ile kutlanacak. Institut Français, Ankara ve İstanbul’da düzenlenecek etkinliklerin programlarını takipçileriyle paylaştı.

Fransız Sarayı, İstanbul

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da İstanbul’daki Fransız Sarayı ziyarete açılacak. Ancak hatırlatalım, önceden kayıt yaptırmanız gerekmekte. Ayırca bu yıl, İstanbul’daki Fransız mirasını kaşfetmeniz için sesli bir rehber de oluşturulmuş. Galata’dan Pera’ya uzanan bu sesli yolculuğa bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Ankara’da ise oldukça geniş bir program sizleri bekliyor. Mimariden müziğe, müzelerden el sanatlarına çeşitli etkinliklere kayıt yaptırmak ve Avrupa Miras Günlerinin tadını çıkarmak mümkün. “Ankara sevdalısı olacaksınız!” sloganıyla yola çıkılan programda, yedi Avrupa büyükelçiliğinin kapıları rehberli turlar ile Ankaralılara açılacak. Etkinlik programının tamamına bu bağlantıdan erişebilirsiniz.


Avrupa Miras Günleri dışında yılın her günü Paris’te ücretsiz ziyaret edebileceğiniz 6 müzeyi derlediğimiz yazımıza göz atmayı unutmayın.

Yazar Hakkında

Elif Türkmen

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala