#İyiBilgi Yaşam

Fransa’da Yaşam Rehberi: Fransa-101

Fransa’da yaşayacak olmak gözünüzü korkutmasın. Hazırladığımız bu kapsamlı Fransa’da yaşam rehberi, size baştan sona eşlik edecek!

Öğrenciler başta olmak üzere, Fransa’da uzun süre yaşayacak kimselerin hayatını kolaylaştıracak temel bilgileri bu yazımızda kaleme aldık. Fransa’da yaşam rehberi başlığıyla beğeninize sunduğumuz bu içerik, yurt dışında atacağınız ilk adımlarda işlerinizi hayli kolaylaştıracak bilgiler içeriyor. Hadi birlikte göz atalım!

1. Fransızca günlük ifadeleri kullanmaya özen gösterin!

Fransa’da yapmanız gereken ilk şey, Fransızca günlük ifadeleri öğrenmek olmalıdır. Bu yolla, Fransa’da iletişim kurarken işiniz bir hayli kolaylaşacaktır. Ayrıca, kendi dillerinde selamlaştığınız Fransızlar size (biraz da olsa!) daha nazik davranacaktır.

Dil bariyeri gibi zorlukları aşmak için dil kurslarına katılabilir, diğer frankofonlarla kendi dillerinde iletişim kurabilirsiniz. Online Fransızca öğrenmek için derlediğimiz sitelere de göz atmayı unutmayın!

Gelelim günlük dile! Fransızcada en çok kullanılan bazı temel ifadeler şu şekildedir:

Bonjour, Madame / Monsieur
Merhaba (Günaydın) Hanımefendi / Beyefendi

Bonsoir !
İyi akşamlar.

Excusez-moi !
Afedersiniz! (Özür dilerim.)

Pardon !
Özür dilerim. (Pardon.)

Salut, ça va ?! [Günlük konuşma, samimi hitap.]
Selam (merhaba), naber nasıl gidiyor?

Ça va bien. / Ça va mal. [Günlük konuşma, samimi hitap.]
İyi gidiyor. / Kötü gidiyor.

Comment allez-vous ? [Formal kullanım, resmi hitap.]
Nasılsınız?

Comment vas-tu ? [Samimi hitap.]
Nasılsın?

Tout va bien !
Her şey yolunda.

Très bien, merci et vous (et toi) ?
Çok iyi, teşekkürler, ya siz (sen)?

Pas mal, merci et vous (et toi) ?
İdare eder, teşekkürler, ya siz (sen)?

Bonne nuit.
İyi geceler.

Daha fazlasına bu linkten erişebilirsiniz!

2. Kültürel farklılıklara hazırlıklı olun!

Fransız kültürüne ve geleneklerine saygı göstermek, ülkeye adaptasyonun ilk kurallarındandır. Selamlaşma şekilleri, öğün zamanları ve davranış kuralları gibi konularda bilgi sahibi olmak faydalıdır. Örneğin genellikle Fransızlar erken uyanır, kahvaltıyı geçiştirir, öğle yemeğine çok önem verir ve akşam yemeğini geç yerler. Yeni bir ülkede yaşamaya başlarken, birtakım kültürel farklılıklar ve zorluklarla karşılaşmanızın doğal olduğunu unutmayın. Bu deneyimi en iyi şekilde değerlendirmek için açık fikirli olmak ve yerel kültüre saygı göstermek önemlidir. İlk başlıkta açıkladığımız üzere dil bariyerini aşmak da, bu konuda önemli bir mesafe katetmenizi sağlar.

Ayrıca, üniversite kaynakları, sosyal ağlar ve yerel danışmanlık hizmetleri de size bu konuda destek sağlayabilir.

#İyiBilgi

Fransız üniversitelerinde “assistant social” veya “sosyal hizmet asistanı“, öğrencilerin akademik, kişisel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla destek sağlayan önemli bir role sahiptir. Bu profesyoneller, öğrencilerin yaşadığı zorlukları anlamak, danışmanlık sağlamak, kriz durumlarında yardımcı olmak ve gerektiğinde diğer destek kaynaklarına yönlendirmek gibi görevleri üstlenir. Okulunuzdan bilgi edinmeyi unutmayın!

3. Toplu taşıma ve diğer şehir içi ulaşım yöntemleri hakkında bilgi alın!

Fransa’da toplu taşıma ağı oldukça gelişmiştir. Metro, otobüs, tramvay gibi araçları kullanmayı öğrenmek şehir içi ulaşımda yardımcı olur. Ülkenin hemen her şehrinde geniş bir toplu taşıma ağı bulunmaktadır. Otobüs veya metro duraklarındaki gişeler genellikle danışma olarak da hizmet verir. Buradaki personellere sorularınızı yöneltmekten çekinmeyin. Bu sayede en doğru bilgiye hızlıca ulaşabilirsiniz.

Fransa’da toplu taşımaya ilişkin bilgileri tüm detaylarıyla bu yazımızda derlediğimizi hatırlatalım.

Her ne kadar Paris’te kiralık elektrikli scooterlar 1 Eylül’den itibaren yasaklanmış olsa da, pek çok şehirde belediyeler kiralık bisiklet hizmeti vermektedir. Aynı şekilde, özel şirketler de kiralık bisiklet, motosiklet veya elektrikli araba hizmeti sağlamaktadır. Dilerseniz gelin şehir şehir başlıca toplu taşıma araçlarına birlikte göz atalım:

Paris: Paris’te metro, RER (banliyö treni), otobüs ve tramvay gibi çeşitli toplu taşıma araçları mevcuttur. Belediyeye ait Velib adı verilen bisiklet kiralama sistemi de popülerdir.

Lyon: Lyon’da metro, tramvay ve otobüsler yaygın olarak kullanılır.

Marsilya: Marseille’da metro, otobüsler ve tramvaylar ulaşım için kullanılır.

Bordeaux: Bordeaux’da tramvay ağı oldukça gelişmiştir ve şehir içi ulaşımda yaygın olarak tercih edilir. Bunun yanısıra otobüs hatları da şehrin pek çok mahallesine ulaşımı kolaylaştırır.

4. Konaklama sorununun psikolojinizi bozmasına izin vermeyin!

Fransa’da yaşam rehberinin olmazsa olmazı, elbette konaklamaya ilişkin bilgilerdir. Öğrenciler için yurtlar, kiralık daireler veya aile yanında kalmak (colocation) gibi konaklama seçenekleri bulunmaktadır. Ayrıca sadece öğrencilere açık Fransa Yurtlar ve Burslar Kurumunun (CROUS) sayfasından da konaklama ilanlarına siteye kaydolarak ulaşabilirsiniz: http://www.lokaviz.fr

#İyiBilgi

CROUS (Centre Régional des Œuvres Universitaires et Scolaires), Fransız üniversite öğrencilerine yönelik destek ve hizmetleri sağlayan bir kamu kuruluşudur. Aynı zamanda öğrencilere yemek, konaklama, burslar ve sosyal yardımlar gibi çeşitli hizmetler sunar. Öğrenciler genellikle CROUS yurtlarında uygun fiyatlarla konaklayabilir ve yemek hizmetlerinden yararlanabilir. Hatırlanacağı üzere burslu öğrenciler CROUS restoranlarında yalnızca 1€ karşılığı yemek yiyebilmektedir. Burssuz öğrenciler için ise bu ücret yaklaşık 4€’dur.

Kalacak yer sorununuz CROUS ile çözülmediği taktirde, sizler için hazırladığımız Fransa’da ev bulma rehberine göz atabilirsiniz.

5. Fransa’da telefon hattı açtırmayı ihmal etmeyin!

Fransa’da telefon hattı açmak için birkaç farklı telekom operatörü bulunmaktadır. Oturum kartınız ve banka hesabınız olmadan, ilk ayları “kullan-at” sim kart hizmeti sağlayan Lebara veya Lyca Mobile ile geçirebilirsiniz. Daha sonra asıl operatörünüzü bulur, doğru bir tarife ile kalıcı bir telefon hattına erişirsiniz. İşte bu operatörlerden bazıları:

Orange: Fransa’nın en büyük telekom operatörlerinden biridir. Metrolar dahil geniş bir kapsama alanına sahiptir, pek çok tarife seçenekleri sunar ancak rakiplerine göre en pahalı operatör olarak göze çarpmaktadır.

SFR: SFR, geniş bir ağa sahip olan bir diğer büyük operatördür. Mobil ve sabit hat hizmetleri sunar, internet kutusu aboneliğine erişmenizi sağlar. Alt firması olan SFR-RED abonesi olursanız, ortalama 7-8€ karşılığında avantajlı tarifelere erişebilirsiniz.

Bouygues Telecom: Bouygues Telecom da Fransa’da oldukça popüler bir operatördür. Uygun fiyatlı tarifeler sunar ve en geniş çekim alanına sahip operatörlerden birisidir.

Free Mobile: Daha uygun fiyatlı bir seçenek arayanlar için Free Mobile tercih edilebilir. Düşük maliyetli tarifeler sunar. Diğer operatörlerde olmayan bir avantaj olarak, Free’nin Türkiye dahil yurt dışında 30 gb’lık internete erişmenizi sağlayan tarifeleri mevcuttur.

6. Fransa’da yaşarken kira yardımına başvurmayı unutmayın!

CAF (Caisse d’Allocations Familiales), Fransa’da yaşayan yabancı öğrencilerin de yararlanabileceği bir kira yardımı sağlamaktadır. Bu yardım, konaklama masraflarınızı karşılamakta sizlere hayli faydalı olacaktır.

Fransa’da kimler kira yardımı alabilir? Kira yardımı alabilmenin şartları nelerdir? Fransa’da kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? Yabancılar Fransa’da kira yardımından yararlanabilirler mi? Aklınıza gelebilecek tüm sorulara bütün detaylarıyla “Fransa’da CAF Kira Yardımı (APL)” yazımızda yer verdik!

Maddi durumunuz iyi olduğu sürece Fransa’da yaşam sizler için daha cazip bir hal alacaktır.

7. Fransa’da ücretsiz sağlık sigortanızı hemen yaptırın!

Fransa’da yaşayanların veya uzun süreli oturum iznine sahip öğrencilerin sağlık sigortası yaptırmaları gerekmektedir. Sağlık sigortası, oturum iznine sahip yabancılar dahil herkes için bir hak olduğu gibi, aynı zamanda bir zorunluluktur. Fransa’da yaşam rehberimizin olmazsa olmazı işte bu sağlık sigortasıdır.

Okul kaydı başta olmak üzere, iş başı veya sosyal yardım talebi gibi durumlarda sosyal güvenlik numaranız olması gerekir. Sağlık hizmetlerine erişim sağlamak için de “carte vitale” adı verilen yeşil karta sahip olmanız gerekmektedir. Fransa’da “AMELI” olarak adlandırılan kurum, sosyal güvenlik konularına ilişkin tüm hususlarda muhatap olacağınız yetkili mercidir.

Sağlık sigortası işlemleri ve başvuru, tamamen internet üzerinden gerçekleşmektedir. Yabancı öğrenci statüsünde Fransa’da ikamet etmeye başladıysanız, bu linke tıklayarak “carte vitale” başvurunuzu hemen yapabilirsiniz.

Fransa’ya ayak bastığınız andan itibaren yapmanız gereken her şeyi eksiksiz yerine getirdiğinizden emin olmak için bu yazımıza göz atabilirsiniz. Yazıda ayrıca “Fransa’da banka hesabı nasıl açılır?” veya “Fransa’da vize onayı nasıl yaptırılır?” gibi pek çok konuya da yer verdik!

8. Acil durum numaralarını mutlaka telefonunuza kaydedin!

Türkiye’de alıştığımızın aksine, Fransa’daki acil durumlarda ambulans değil itfaiye aranmaktadır. Evet, kulağa ilginç gelse de böyle. İtfaiye ekipleri, acil durumlarda ilk yardım müdahalesini yapmak için tam teşekküllü yetiştirilmektedirler. Şimdi sizlere aktardığımız numaraları mutlaka telefonunuza kaydedin.

112 – Avrupa geneli acil yardım attı (urgence médicale)

17 – Polis / Jandarma acil (signalement d’une infraction)

18 – İtfaiye (pompiers)

114 – Acil durum SMS hattı

3919 – Kadına cinsel veya cinsiyetçi şiddet durumunda acil yardım

115 – Evsiz insanlara yardım hattı

Son olarak ifade etmemiz gerekir ki bu liste, öğrenciler başta olmak üzere Fransa’ya ayak basan kimseler için genel bir Fransa’da yaşam rehber, niteliğindedir. Hangi üniversiteye gittiğinize ve hangi şehirde yaşayacağınıza bağlı olarak daha spesifik bilgiler edinmeniz gerekebilir.

Fransız Gastesi ekibi olarak Fransa’da oturum izni, Fransa’da çalışma izni, Fransa aile birleşimi, Fransa’da iltica ve Fransız vatandaşlığı başta olmak üzere ihtiyacınız olan pek çok alanda sizlere hukuki destek sağlamaktayız.

Hemen bu linke tıklayıp randevu alarak uzman ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.

Bienvenue en France!

Yazar Hakkında

Öykü Ataytür

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala