#İyiBilgi Yaşam

Fransa’da CAF Kira Yardımı (APL)

Yazar Selin Bal

Fransa’da herhangi bir uzun dönem vizesi ile yaşayanların yararlanabileceği kira yardımını mercek altına aldık.

Fransa’da yaşıyorsunuz ve devletin sunduğu CAF kira yardımı nedir, nasıl başvurulur öğrenmek mi istiyorsunuz? Kriterler ve başvuru sürecine dair tüm detayları sizlere anlatıyoruz. 

Birçoğumuz için adı kira yardımıyla özdeşleşen Caisse d’allocations familiales (CAF), Türkçeye Aile Yardım Sandığı olarak çevrilebilir. 

CAF, başta aileler olmak üzere, her vatandaşın geçimini sağlayabilmesi için çeşitli yardımlar sunan bir kamu kuruluşudur. Biz bugün Aide personnalisée au logement (APL) yani kişiselleştirilmiş kira yardımından bahsedeceğiz. Kira yardımı miktarı; evin kira bedeli, başvuru sahibinin statüsü ve geliri gibi çeşitli faktörlere göre hesaplandığı için kişiselleştirilmiş oluyor. İfade etmeliyiz ki bu yardım olanakları, her milletten tüm öğrencilere açıktır. Kısacası yabancı bir öğrenci olsanız dahi Fransa’da CAF kira yardımı prosedürünü tamamlayarak devletten ödenek alabilirsiniz.

CAF Başvurusu Nasıl Yapılır?

CAF kira yardımı başvurusu için gerekli şartlar

  • Kiracı olmak veya ev sahibinin bilgisi dahilinde alt kiracı olmak
  • Bir evin tamamını veya bir kısmını kiralamış olmak
  • Alt kiracılar için 30 yaşı aşmamış olmak (normal kiracılar için yaş sınırı bulunmuyor)
  • Adınıza düzenlenmiş bir kira kontratına sahip olmak (18 yaş altındaysanız ailenizin imzası gerekiyor)
  • Kiralanan evin devlete kayıtlı, tapulu olması
  • Evin kiralanabilir durumda olması (minimum 9 metrekare yaşam alanı, haşarat olmaması, kiracının sağlığını veya güvenliğini tehlikeye atacak bir durumda olmaması, elektrik, su gibi enerji ihtiyaçlarının karşılanabiliyor olması)

Kira yardımı başvuru süreci

Öncelikle CAF resmi sitesinden bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Ardından CAF size “numéro allocataire” denilen bir numara iletiyor. Bu numara, CAF için kimlik bilginiz diyebiliriz. Aynı zamanda, sosyal güvenlik numaranızın olmaması durumunda CAF tarafından verilen geçici bir numarayla hesabınıza giriş yapabileceksiniz. 

Hesap oluşturduktan sonra “Demande d’aide personnalisée au logement (APL)” sekmesine tıklayarak kira yardımı talebinde bulunmaya başlayabilirsiniz.

Kira yardımı almaya hakkınız var mı veya tahmini ne kadar alabileceğinizi merak ediyorsanız buradan simülasyon yaparak öğrenebilirsiniz. 

Fransa kira yardımı başvurusu esnasında ihtiyacınız olan belgeler:

  • Geçerli vize veya oturum kartınız
  • Fransız bankası hesap bilgileri
  • Ev sahibi tarafından doldurulmuş, iki tarafın imzaladığı, tarih belirtilen bir kira kontratı

Kira yardımı talebiniz sırasında bu belgeleri eksiksiz yükleyebiliyor olmalısınız.

Online kira yardımı başvurusu formunu doldururken ihtiyacınız olacak bazı bilgiler:

  • Aidat/masraflar (charges) hariç kira bedeli
  • Eve giriş yaptığınız ve kontratınızda yazılı olan tarih
  • Eve dair bilgiler (Normalde kira kontratında yazıyor olmalı; fakat yazmıyorsa ev sahibinize danışabilirsiniz.)
  • Son 12 aylık gelir beyanı (Fransa’da gelir beyanı yapmıyorsanız veya yeni geldiyseniz hiç geliriniz olmadığını belirtebilirsiniz.)
  • Ev sahibinin iletişim bilgileri ve eğer evi bir kurumdan kiraladıysanız vergi numarası (SIRET)

Fransa’da öğrenci kira yardımı

Fransa’ya öğrenci olarak geldiniz ve öğrenci yurdunda konaklıyorsanız; kira yardımı başvurusunda bulunacağınızı kaldığınız kuruma bildirmelisiniz. Belgeleri CAF’a gönderdiğiniz son aşamada kurum yetkilisinin de bir belge eklemesi gerekiyor.

Ne kadar kira yardımı alabilirim?

Hane başına yalnızca 1 kira yardımı başvurusu yapıldığını hatırlatmakta fayda var. Fakat eğer paylaşımlı evde kalıyorsanız (colocation), sizin payınıza düşen kira bedeli ve evde kalan toplam kişi sayısı bilgilerini de vermelisiniz.

APL, kişiye özel hazırlanmış bir yardımdır. Yani yardım miktarı belirli kriterlere göre hesaplanmaktadır. Göz önünde bulundurulan kriterler ise:

  • Hanede yaşayan ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişi sayısı
  • Gelir kaynaklarınız (sizin, eşinizin/birlikte yaşadığınız partnerinizin veya evinizde yaşayan diğer bireylerin de gelir kaynakları) 
  • Gayrimenkul ve diğer finansal varlıklarınızın değeri
  • Ödediğiniz kira miktarı

Fransa kira yardımı ödemesi nasıl yapılır?

Çoğu zaman CAF, kira yardımı miktarını doğrudan ev sahibinin hesabına yatırıyor. Ancak bu durum her bölgede aynı değildir.

Eskiden CAF, yalnızca özellikle talep edilmesi halinde ev sahibinin hesabına yatırıyordu. Fakat ev sahiplerinin yaşadıkları mağduriyetler nedeniyle artık çoğu bölgede böyle bir önlem alınıyor. APL talebi esnasında, CAF ev sahibiyle de iletişime geçerek banka hesabı bilgilerini istiyor. Böylece kiracının ev sahibine ödeyeceği kira miktarı azalmış oluyor. Ödemeler her ayın 5’inde, bir önceki ayın ödemesi şeklinde yapılıyor. Dilediğiniz zaman hesabınızdan ödemeye dair detayları görüntüleyebilirsiniz. Gerekli durumlarda da sertifika (attestation) alabilirsiniz.

Kişisel bilgilerinize dair tüm değişiklikleri (iletişim bilgileri, banka hesabı, medeni hal, adres vb.) CAF sitesindeki hesabınızda en kısa zamanda bildirmelisiniz. 

Sürecinizle ilgili sorularınız varsa hesabınız üzerinden “Contacter ma CAF” sekmesine tıklayarak mesajınızı gönderebilir veya randevu oluşturabilirsiniz. Bu sekmede; fiziksel randevu, telefon randevusu ve görüntülü görüşme seçenekleri var.

Fransa VLS-T (Geçici Uzun Dönem) Öğrenci Vizesi

Eğer Fransa’ya öğrenci olarak geldiyseniz ve vize tipiniz VLS-T yani geçici uzun dönem vizesiyse ne yazık ki kira yardımı da dahil olmak üzere hiçbir sosyal yardım hakkınız bulunmuyor. Aynı zamanda VLS-T tipi vize ile çalışmanız ve vizenizi uzatmanız da mümkün değil. Bu vize tipinin tek avantajı, Fransa’ya vardığınızda vizenizi onaylatma aşaması dahil hiçbir işlem yapmanıza gerek kalmaması.

Ekibimizden İkbal Baş’ın sizler için hazırladığı, Fransa’da Ev Bulma Rehberi yazımıza da göz atmayı unutmayın!

Fransa’daki gıda yardımları hakkında bilgi almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz!

Yazar Hakkında

Selin Bal

2 Comments

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala