Gündem Hukuk

Fransa’da Cinsiyetçilik Verileri Endişe Veriyor!

Fransa’da cinsiyetçilik raporunun ortaya koyduğu son veriler konunun ne derece endişe verici olduğunu ortaya koydu.

Fransa’da cinsiyetçilik konusunun son durumuna ilişkin 2023 raporuna göre halk arasında cinsiyetçi tutumlar devam ediyor, üstelik en şiddetli tezahürleri daha da kötüleşiyor. Fransa’da cinsiyetçilik azalmıyor, aksine bu durum gün geçtikte daha da endişe verici bir boyuta ulaşıyor. Bu tespit, HCE’nin (Kadın-Erkek Eşitliği Yüksek Konseyi) yayımladığı son raporun bulgularına dayanmaktadır. HCE Başkanı Sylvie Pierre-Brossolette, raporu 25 Ocak Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sundu.

2023 Fransa’da Cinsiyetçilik Raporu Çıktıları

Raporun tamamına bu linke tıklayarak erişebilirsiniz.

Fransa’da #MeToo hareketinden bu yana eşitsizlikler konusunda artış gösteren farkındalığa rağmen, cinsiyetçi klişe ve stereotiplerin devam ettiği görülüyor. Yapılan araştırma sonucunda cinsiyetçiliğin varlığı kabul edilmekte ve bundan üzüntü duyulduğu ortaya konsa da, özellikle erkekler arasında buna ilişkin herhangi bir düzelme görülmediği ortaya çıkmıştır. Bu durum, sözde “sıradan” cinsiyetçilik olarak adlandırılmakta ve sonuçlarının endişe verici olacağı ifade edilmektedir.

“Kadına Karşı Şiddet Gereklidir”

Yaşları 25 ila 34 arasında değişmekte olan erkeklerin yaklaşık dörtte biri bazen şiddete başvurmanın saygı kazanmak için gerekli olduğunu düşünüyor. Her yaştan erkeklerin %40’ı ise kadınların çocuklarına bakmak için çalışmayı bırakmasını normal buluyor. Kadınlar açısından ise, %80’i cinsiyetleri nedeniyle erkeklerden daha kötü muamele gördüklerini düşünmekte ve %37’si istenmeyen cinsel ilişkiye maruz kaldıklarını ifade etmektedirler.

Aynı zamanda, cinsiyet ayrımcılığı konusunda kamu yetkililerinin yeterince çaba gösterilmediği konusunda da toplum büyük ölçüde hemfikir.

HCE, cinsiyetçiliğin tüm tezahürlerine ve nedenlerine karşı küresel bir acil durum planı önermiştir.

Çabalar sadece koruma ve baskıya değil, aynı zamanda çok küçük yaşlardan itibaren zihniyetlere etki ederek önlemeye de odaklanmalıdır. Kilit tedbirlerden biri olarak ise başta pornografik videolar olmak üzere internette artık sıradan hale gelen klişeler, aşağılayıcı temsiller ve şiddet sahneleriyle mücadele etmek amacıyla dijital içeriğin düzenlenmesi ortaya konmuştur.

Kadına karşı şiddet konusunda Covid döneminde alınan etkili tedbirlere ilişkin yazımıza bu linke tıklayarak erişebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala