#İyiBilgi

Fransa Hakkında İlginç Bilgiler

Fransa hakkında bilmiyor olabileceğiniz sekiz ilginç bilgiyi sizin için derledik.

Fransa’ya ilişkin bilgileri derlemeye devam ettiğimiz serimizde, Fransa hakkında duymadığınız ilginç bilgiler yazımızı beğeninize sunuyoruz. Tarihten sanata, coğrafyadan günlük hayata Fransa hakkındaki bilgileriniz tazelenecek.

Fransa’nın Bölgeleri

Fransa deyince hepimizin zihninde Avrupa kıtasındaki “hexagon” canlanır. Ancak Fransa bundan daha fazlasıdır. Toplamda 18 yönetimsel bölgeden oluşan Fransa’nın 5 bölgesi “denizaşırı” olarak adlandırılır. Bu denizaşırı bölgeler (fr. DOM) Fransız Guyanası, Guadeloupe, Martinik, Mayotte ve Réunion’dur.

Zaman dilimi

Konu zaman dilimine gelince Fransa yine şaşırtmaya devam ediyor. Fransa’nın denizaşırı bölgeleri Güney Amerika ve Afrika kıtalarından Büyük Okyanus’taki ada takımlarına kadar birçok bölgeye yayılmış durumdadır. Bunun sonucu olarak Fransa, tam 12 zaman dilimi ile en çok zaman dilimine sahip ülke ünvanını elinde tutmaktadır.

Turizm cenneti: Fransa

Fransa’nın turizm için gözde bir ülke olduğu elbette ki bir sır değil. Dünyanın en romantik şehri Paris’in yanısıra güneyinden kuzeyine eşsiz doğal güzellikleri ve kültürel mirasıyla Fransa, her bölgesine hatrı sayılır miktarda ziyaretçi çeker. Üstelik Fransa’nın son 30 yıldır en çok uluslararası ziyaretçi alan ülke ünvanını elinde tuttuğunu biliyor muydunuz?

Bu, Fransa hakkındaki en ilginç bilgiler arasında yer alır.

Fransa’nın sınır komşuları

Size Fransa’nın en uzun sınırı paylaştığı ülke hangisidir diye sorsak tahmininiz ne olurdu? Almanya? İsviçre? Belçika? Hayır, aradığımız cevap Avrupa kıtasından değil. Doğru cevap ise Brezilya. Fransa, Güney Amerika’da bulunan Fransız Guyanası sebebiyle 649 kilometre ile en uzun sınırını Brezilya ile paylaşır.

Fransa’da gıda israfını önlemeye dönük tedbirler

Süpermarketlerin gıda israf etmesini yasaklayan ilk ülkenin Fransa olduğunu billiyor musunuz? Fransa’da 2016 yılında kabul edilen yasayla süpermarketlerin satılmayan gıda ürünlerini çöpe atıp imha etmeleri yasaklandı. Böylece süpermarketler bu yiyecekleri bağışlamaya zorlandı. Üstelik gıda israfını önlemeye yönelik bu düzenleme dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor.

En kısa saltanat süren hükümdar

Louis-Antoine, XIX.Louis

Dünyanın en kısa süre tahtta kalan hükümdarının Fransa kralı XIX. Louis olduğunu biliyor muydunuz? Babası X.Charles’ın 1830’da tahttan çekilmesiyle oğlu Louis-Antoine (XIX.Louis) Fransa kralı olmuştur. Ancak XIX. Louis de babasının hemen ardından tahttan çekilmiştir. Bu nedenle hükümranlığı yalnızca 20 dakika sürmüştür. Sonuç olarak bu 20 dakika süren olay kendisine dünyanın en kısa süre görev yapan monarkı ünvanını kazandırmıştır.

Bu bilgi, Fransa tarihine ilişkin bilinmesi gereken ilginç bilgiler listesine girmiştir.

Parizyenler durmuyor

Paris’i gezerken hiçbir yerde “Dur” trafik levhasının olmadığını fark etmiş miydiniz? Gerçekten de Fransa’nın diğer şehirlerinin aksine Paris’te hiç dur levhası bulunmuyor. Bunun yerine trafik düzeni trafik ışıkları ile sağlanıyor. 2012’de Paris Polis Prefektörlüğü’nün kararı ile yalnızca biri hariç şehirdeki tüm dur levhaları kalktı. Son levhanın 4 yıl daha yerinde kalacağı açıklandı. Bunun üzerine Paris’teki son levha ün kazandı, hatta birçok kez hırsızlık kurbanı oldu. 2016’ya dek sık sık yenilenmek zorunda kalan levha, 2016’da fazladan 4 yıllık görev süresini doldurunca bir daha yenilenmedi. Böylece Paris’te, 2016 yılı itibariyle hiç dur levhası kalmadı.

Nobel Edebiyat Ödülü’nün En Çok Kazanan Ülke

Nobel Edebiyat Ödülü’ne en çok Fransız yazarların layık görüldüğünü biliyor muydunuz? Fransa, ödülün verilmeye başlandığı 1901 yılından bu yana ödülü tam 16 kez almıştır. Böylece Fransa, Nobel Edebiyat Ödülü’nü en çok kazanan ülke olmuştur. İlk ödülü 1901’de Sully Prudhomme, sonuncusunu ise 2022 yılında Annie Ernaux almıştır. Ödül alanlar arasında Albert Camus, Jean Paul Sartre gibi isimler de bulunur.

Son olarak, Nobel ödüllü Fransız yazar Annie Ernaux hakkındaki yazımıza göz atmayı unutmayın!

Yazar Hakkında

Beyza Özdemir

1 Yorum

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala