Kültür Sanat Yaşam

Fransa’daki En Güzel Kütüphaneler

Fransa’nın turistik yerlerini gezdiniz, yeni keşifler mi arıyorsunuz? İşte sizin için Fransa’daki en güzel kütüphaneler!

Öğrenci veya turist olarak Fransa’ya gittiniz. Gezilecek yerler bitmez: Eyfel Kulesi, Orsay Müzesi, Strasbourg Katedrali, Etretat Falezleri… Fransa’nın sembolik yapıları, doğal güzellikleri ve zengin müzeleri, gezimiz sırasında yapılacaklar listesinde hep yer bulur. Peki hiç Fransa’nın kütüphanelerini gezmeyi düşünmüş müydünüz? Görünce büyüleneceğiniz kütüphaneleri de listenize ekleme zamanı geldi. İşte Fransa’daki en güzel kütüphaneler!

1.Bibliothèque Mazarine, Paris

La bibliothèque Mazarine de l’Institut de France.

Fransa’nın ilk halk kütüphanesi: Bibilothèque Mazarine. Kardinal Mazarin’ın kişisel koleksiyonu olarak Mazarin Sarayı’nın içinde kurulmuştur. 1643 yılında bilim insanlarına açılan kütüphane, 17.yüzyılda Avrupa’nın en geniş koleksiyonuna sahiptir. Nadir eserler açısından da oldukça zengindir. Halka açık bir kütüphane olması sebebiyle Fransız İhtilali’nde zarar görmemiş, aksine koleksiyonunu daha da genişletmiştir. Bu eşsiz kütüphaneyi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Etkinlik takvimine de göz atmayı unutmayın.

2.Bibliothèque Richelieu, Paris

Fransız Ulusal Kütüphane’nin (BNF) bir parçası olan Richelieue kütüphanesi, ülkenin en önemli kültürel miraslarından biridir. Adını Kardinal ve siyasetçi Richelieu’den alır. Zengin eser koleksiyonu ve eşsiz okuma salonlarıyla ziyaretçilerini büyüler. Özellikle oval okuma salonu oldukça ünlüdür. Aynı zamanda BNF Müzesi’ne de ev sahipliği yapar. Kütüphaneye giriş ücretsizdir ancak müzeyi gezmek isterseniz indirimsiz bilet 13€. Müze ziyareti için önceden rezervasyon yapmanız tavsiye edilir.

3.Bibliothèque Sainte-Geneviève, Paris

Sainte-Geneviève Manastırı’nın koleksiyonunu ve binasını devralan kütüphane, Fransa’nın en önemli kütüphanelerinden biridir. Koleksiyon, 2 milyon civarında kitap ve yazılı belge içermektedir. Manastır, 13. yüzyılda inşa edilmiş ve Orta Çağ boyunca kitapların saklandığı bir merkez olmuştur. Sainte-Geneviève Kütüphanesi bugün halka açıktır. Ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Paris’e gitmişken bu eşsiz kütüphaneyi mutlaka görün.

4.Médiathèque Jean Jeukens, Bar-le-Duc

Şimdi Paris’ten biraz uzaklaşalım. Bar-le-Duc’te bulunan Marbeaumont Şatosu, 1996’dan beri Jean Jeukens Medyateki olarak kullanılıyor. Nefes kesen mimari güzelliği, burayı Fransa’nın en güzel kütüphanelerinden biri yapmaya yeter. Art Nouveau ve Rönesans mimarisini birlikte barındıran şato, 1980 yılından beri tarihi eser statüsünde. Yolunuz düşerse bu kütüphaneyi mutlaka gezin.

5.La BNU, Strasbourg

Strasbourg Halk ve Üniversite Kütüphanesi (La BNU), Fransa’nın en eski ve en prestijli üniversite kütüphanelerinden biridir. Binası, 1889-1895 yılları arasında mimar August Hartel tarafından neo-Rönesans stilinde inşa edilmiştir. Özellikle cam kubbesi ziyaretçilerin ilgisini toplar. 2004 yılından beri tarihi eser statüsündedir. Geniş koleksiyonu özellikle Alsace tarihine dair birçok önemli esere ev sahipliği yapar. Kütüphane ücretsiz olarak ziyarete açıktır.


Son olarak, en güzel kütüphaneler bir yana, Fransa’nın olağanüstü katedralleri bir yana diyorsanız size bir önerimiz var: Fransa’da Mutlaka Gezilmesi Gereken Katedraller

Kaynakça:

https://www.geo.fr/histoire/quelles-sont-les-plus-belles-bibliotheques-de-france-202652

https://www.institutdefrance.fr/lepatrimoine/bibliotheque-mazarine/

https://www.bnf.fr/fr/richelieu#bnf-informations-g-n-rales

Yazar Hakkında

Beyza Özdemir

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala