Fransa nüfusunun yaklaşık %15’i yoksul olarak kabul ediliyor. Uzun bekleyişin ardından 18 Eylül Pazartesi günü Fransa’nın yoksullukla mücadele planı açıklandı.
Fransa genelinde yoksulluk 9.2 milyon insanı etkiliyor
INSEE’ye göre yoksulluk yaklaşık 9.2 milyon kişiyi, yani Fransız nüfusunun neredeyse %15’ini etkiliyor.
Secours Populaire, 6 Eylül’de 17’nci kez yıllık Yoksulluk ve Güvencesizlik Barometresi‘ni yayınladı. Bildiğimiz üzere Fransa dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alıyor. Buna rağmen rapor endişe verici bir tablo ortaya koyuyor.
Gıda fiyatlarındaki enflasyon bir yıl içinde %11 arttı. Bunun sonucunda her üç Fransızdan biri (%32) her zaman günde üç öğün yemek yemeye yetecek kadar sağlıklı gıda satın alamıyor.
INSEE’nin yayınladığı rapora göre Ağustos’ta tüketici fiyat endeksi (CPI) bir ayda %1,0, bir yılda ise %4,9 arttı.
Plan neyi kapsıyor?
O halde Ocak ayında sunulması beklenen yoksullukla mücadele planı (“Dayanışma Paktı”) neyi kapsıyor?
Dört ana hatta özetlemek gerekirse,
- yoksulluğun çocukluktan itibaren önlenmesi,
- insanların işlerine geri dönmelerinin sağlanması,
- dışlanmayla mücadele,
- ve ekolojik geçişin en dezavantajlı kesimler üzerinde çok ağır bir yük oluşturmamasını sağlayacak tedbirler yer alıyor.
5 yıl için ayrılan miktar 20 milyar Euro
Başbakan Elisabeth Borne yeni planın “bir önceki stratejiye kıyasla yoksullukla mücadeleye ayrılan fonlarda %50’lik bir artış içereceğini söyledi.
Ayrıca Dayanışma ve Aile Bakanı Aurore Bergé, yoksullukla mücadeleye beş yıl için 20 milyar Euro ayrıldığını ekledi. 2018 yılında başlatılan bir önceki plana hükümet, dört yıl için 8 milyar Euro tahsis etmişti.
Hali hazırda açıklanmış olan ve anlaşmaya dahil edilen tedbirler arasında şunlar yer alıyor:
- İlk okul öğrencileri için pass colo* oluşturulması.
- Sosyal zorlukların en yoğun olduğu mahallelerdeki öncelikli eğitim ağlarında (Rep ve Rep+) ve izole bölgelerde sabah 8’den akşam 6’ya kadar kreşlerin açılması ile “eğitim eşitsizliğiyle mücadele”.
- 2030 yılına kadar 200.000 kreş oluşturulması.
Bunun yanı sıra plan, hak sahibi oldukları halde sosyal yardımlara başvurmayanların tespit edilmesini amaçlıyor. Böylece “sıfır geri dönüşsüz bölgeler” (territoires zéro non recours) de anlaşmanın bir parçası olabilir.
İlaveten, amacı insanları ev bulma konusunda desteklemek olan ikinci beş yıllık “Önce Konut” planı da pakta dahil olabilir.
*Pass Colo ile 10 ve 11 yaşlarındaki çocukların bir tatil kampında kalış masraflarına CAF tarafından mali katkı sağlanması hedefleniyor.
Derneklerin talepleri
Son olarak, güvencesizlikle mücadele için çalışan dernekler,
- asgari sosyal yardımların artırılması,
- kira yardımının (APL) yükseltilmesi,
- acil barınma yerlerinin kapatılmasına son verilmesi,
- baskı altındaki sektörlerde belgesiz çalışanların statülerinin düzenlenmesini talep ediyor.
Eğer kira yardımına hala başvurmadıysanız bu bağlantıya tıklayarak yardımdan nasıl yararlanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Son olarak Coco’nun (Corinne Rey) 21 Eylül’de Macron’un III.Charles’ı Versailles’da akşam yemeği için ağırlaması üzerine çizdiği Libération gazetesinde yayınlanan karikatürünü ekliyoruz ve yorumlamayı size bırakıyoruz.
Kaynakça:
- https://www.latribune.fr/economie/france/le-gouvernement-va-enfin-devoiler-les-mesures-de-son-plan-pour-lutter-contre-la-pauvrete-976480.html#:~:text=Les%20associations%20redoutent%20son%20manque,un%20contexte%20de%20forte%20inflation.&text=%5BArticle%20publi%C3%A9%20le%20lundi%2018,Insee%2C%20sont%20consid%C3%A9r%C3%A9es%20comme%20pauvres.
- https://www.francetvinfo.fr/societe/plan-pauvrete/plan-de-lutte-contre-la-pauvrete-20-milliards-d-euros-dedies-sur-cinq-ans-precise-aurore-berge-ministre-des-solidarites_6070806.html