24 Ekim 1945’te İkinci Dünya Savaşı’nın yıkımının ardından Birleşmiş Milletler kurulmuştur. Fransa Birleşmiş Milletler teşkilatının kurucu üyeleri arasında yer alıyor. Teşkilatın ana gayesi, dünya barışını sağlamaktır. Birleşmiş Milletler, ilke ve amaçlarını şöyle tanımlıyor:
Uluslararası barışı ve güvenliği sürdürmek ve bu amaçla barışa karşı tehditleri önlemek ve uzaklaştırmak için etkili kolektif önlemler almak, barışı ihlal eden eylemleri veya diğer barışı bozan olayları bastırmak ve barışın bozulmasına yol açabilecek uluslararası anlaşmazlıkların veya durumların adalet ve uluslararası hukuk prensiplerine uygun olarak düzeltilmesi veya çözülmesi amacıyla barışçıl yollarla faaliyet göstermek;
Devletler arasında eşit haklara ve kendi kaderini tayin etme hakkına saygıya dayanan dostane ilişkileri geliştirmek ve dünya barışını pekiştirmek amacıyla uygun diğer önlemleri almak;
Ekonomik, sosyal, entelektüel veya insani alanlarda uluslararası sorunları çözerek uluslararası işbirliğini gerçekleştirmek, insan haklarına ve temel özgürlüklere ırk, cinsiyet, dil veya din ayrımı gözetmeksizin saygı duymayı geliştirmek ve teşvik etmek;
Bu ortak amaçlara ulaşmak için ulusların çabalarının uyumlu hale geldiği bir merkez olmak.
Fransa’nın Rolü
Fransa, Birleşmiş Milletler kurucu üyeleri arasındadır. Organizasyon içinde, seksen kişilik bir temsilci kadrosuna sahiptir. Bu kadro çeşitli bakanlıklardan gelen temsilcilerden oluşur. Özellikle ekonomi, maliye ve silahlı kuvvetler önemli bir yer tutar. Temsilciler, Güvenlik Konseyi’nde ve Fransa’nın temsil edildiği tüm organlarda Fransa adına konuşur ve Fransa’nın pozisyonunu savunur. Daimi temsilciliğin diplomatları, farklı organlar tarafından kabul edilen kararları ve metinleri hazırlar ve müzakere eder.
Fransa, teşkilat içinde oldukça önemli bir konumdadır. Güvenlik Konseyi’nin de daimi üyesi olduğunu belirtmek gerekir. Böylece Güvenlik Konseyi tarafından hazırlanan rapor ve kararların belirlenmesinde aktif rol oynar. Yalnızca Güvenlik Konseyi üyeleri, çoğulcu tutum ve görüşe karşı olarak kararları veto etme ayrıcalığına da sahiptir. Çin, ABD, Rusya, İngiltere ve Fransa Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesidir. Herhangi biri veto hakkını kullandığında karar reddedilir. Ancak Fransa’nın öncülüğünde veto yetkisine bir kısıtlama gelmiştir. Kitlesel vahşetler, soykırım, insanlık suçları ve geniş kapsamlı savaş suçlarında veto yetkisine başvurmayacaklardır. Fransa’nın bu önerisi çoğunluğun da desteğini almıştır.
Fransa, Birleşmiş Milletler kapsamında birçok sorumluluğa sahiptir. Aktif olarak çalışma yürüttüğü konular aşağıdaki gibidir.
- Barış ve Güvenlik: Fransa, küresel barış ve güvenlik konularında söz sahibidir. Barışı koruma operasyonlarına, Güvenlik Konseyi içinde destek sağlayan ikinci büyük üyedir. Özellikle Afrikalı askerlerin eğitimi, silahsızlanma ve nükleer silahların yayılımını engelleme konularında çalışır.
- İnsan Hakları: Kadın hakları ve silahlı çatışma durumunda çocuk haklarının korunması en başta yer alıyor. Ayrıca, gazeteci hakları, ölüm cezası ile mücadele ve cezasızlık alanında da çalışma yürütüyor.
- Ekonomik Kalkınma: Fransa ekonomik kalkınma konusunda desteğini, 2030 ajandasında olan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi doğrultusunda yapmaktadır.
- İklim değişikliği: İklim değişikliğiyle mücadelede Paris Antlaşması önemli bir yer tutmaktadır.
- Frankofoni: BM içinde Fransızca önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple dilin ve kültürün canlılığını ve yayılmasını sağlamak için çalışmalar yapmaktadır.
Kaynakça
https://www.un.org/fr/about-us/un-charter/chapter-1
https://onu.delegfrance.org/le-role-de-la-france-a-l-onu-10351