Kültür Sanat

Art Basel Paris+ Sergisi Yarın Açılıyor!

Dünya çapındaki süreli sergiler ile sanat dünyasına damga vuran Art Basel, Paris’e geliyor. Paris+ Art Basel sergisi 20 Ekim’de ziyarete açılacak.

Bilindiği üzere Paris, sonbahar döneminde sanatın kalbi olarak atıyor. Şehir, müzelerde düzenlenen özel sergilerden etkinliklere kadar birçok sanatsal aktiviteye ev sahipliği yapıyor. Özellikle Paris’te düzenlenen sanat ve tasarım fuarları, sanatseverler için kaçırılmayacak etkinlikler arasında gösterilebilir. Sanatseverlerin en çok ilgisini çeken etkinliklerden birisi olan Art Basel Paris+, ziyaretçilere bu yıl Paris’te sanat dolu bir hafta yaşatacak.

Art Basel Paris+ Sergisi Nedir?

Art Basel, dünya çapında tanınan ve sanatseverler tarafından merakla beklenen bir etkinliktir. Fuar, daha önce İsviçre’nin Basel şehrinde ve ABD’nin Miami şehrinde düzenlenmiştir. Paris, dünya üzerinde sanatın öne çıkan şehirlerinden biri olarak, Art Basel’in yeni ev sahibi şehirlerinden biri oldu.

Art Basel Paris+, Jean Michel Wilmotte tarafından tasarlanan ve sanat ile moda etkinliklerine ev sahipliği yapan prestijli bir mekânda, Grand Palais Éphémère’de gerçekleşecek. 20-22 Ekim 2023 tarihlerinde, Paris+ par Art Basel’in ikinci edisyonu bu mekânda sanatseverlerle buluşacak.

Paris Sergisinde Hangi Sanat Galerileri Yer Alacak?

Fuarda, çok sayıda galeri ve sanat eseri bulunuyor. Bu galerilerden bazılarına gelin daha yakından bakalım:

Almine Rech Gallery: Çağdaş sanatın önemli temsilcilerinden biri olarak fuara katılıyor. Galeri, Kenny Scharf gibi ünlü sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor ve ziyaretçilere unutulmaz bir sanat deneyimi sunuyor. Paris+ sanat fuarında eserlerini keşfedebileceğiniz sanatçılar arasında; Joël Andrianomearisoa, Tom Wesselmann, Tomokazu Matsuyama gibi sanatçılar bulunuyor. Keşfetmeye değer diyorum.

Skarstedt Gallery: Paris, New York ve Londra’da bulunan galeri mekanlarıyla tanınan ünlü Skarstedt Gallery, Paris+ par Art Basel’in bu seneki katılımcı galerilerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. KAWS’ın eserleri başta olmak üzere birçok önemli sanatçının eserlerini sergiliyor. Modern sanata ilgi duyanlar için bu galeri, fuarın ziyaret edilmesi gereken duraklarından biri. Keşfedebileceğiniz sanatçılar arasında Jeff Koons, John Chamberlain, Eric Fischl, Alberto Giacometti, Chantal Joffe, Hans Josephsohn, Joan Miró, Pablo Picasso, Richard Prince, Andy Warhol ve Christopher Wool yer alıyor.

Thaddaeus Ropac: Sanat fuarı ziyaretlerinde sanatseverlerin oldukça ilgisini çeken galerilerin başında geliyor. Paris, Londra, Seoul ve Salzburg’daki sergilerde sanat maharetini gösteren galeri, ilgi çekici eser ve sanatçıları bu yıl Paris’te sanatseverlerle buluşturuyor. New York’ta bulunan Guggenheim Müzesi’nde Gathering adlı sergisiyle birçok kişinin ilgisini çekmiş ünlü sanatçı Alex Katz’ın eserleri de galeri sayesinde bizlerle buluşuyor. Alex Katz eserlerinden en çok etkilendiğim sanatçılardan biridir ve çağdaş sanat dünyasında oldukça ses getirmiş bir sanatçı olarak bilinir. Georg Baselitz, Martha Jungwirth, Tony Cragg, Rachel Jones, Antony Gormley ve Robert Rauschenberg ise ilginizi çekebilecek diğer sanatçılardan sadece bazıları.

Semiose Galerie: Paris konumlu ve yeni keşfettiğim sanat galerilerinden biri olmakta. Galeri ilgi çekici eserleri fuar kapsamında bizlerle buluşturuyor. Amélie Bertrand⁠, Anthony Cudahy⁠ ve Oli Epp ilginizi çekebilecek sanatçılar olarak göze çarpıyor. Oli Epp’i ise galeri sayesinde yeni keşfettim ama eserleri oldukça ilgi çekici duruyor.

White Cube: Sanat dünyasının en tanınmış galerilerinden biri olan White Cube’a uğramadan fuar turumuzu bitirmek olmaz diye düşünüyorum. Booth D15’de sanatseverlerle buluşacak galeri, oldukça ilgi çekici sanatçıların eserlerini bizlerle buluşturuyor. Fuar kapsamında, White Cube’de; Darren Almond, Georg Baselitz, Julie Curtiss, Tracey Emin, Leonor Fini, Mona Hatoum, On Kawara, Christian Marclay, McClodden, Julie Mehretu, Isamu Noguchi, Park Seo-Bo, Pablo Picasso, Jessica Rankin, Doris Salcedo, Danh Vo ve daha birçok sanatçının eserlerini keşfetmek mümkün. Keşfedecek çok eser ve sanatçı var o yüzden ben Isamu Noguhi, Tracey Emin ve Julie Mehretu’ya öncelik verin derim. Fakat Doris Salcedo sanırım şu ana kadar galerinin en çok ilgi çeken sanatçılarından biri olmuş. Mehretu şu an sanat dünyasında oldukça ilgi uyandıran bir sanatçı. Noguchi ise New York City’de bulunan müzesiyle ve 2017’de New York City’de sergilenen kamusal sanat eserleriyle oldukça ilgi uyandırmıştı. Tracey Emin de yine benim ilgimi çeken bir sanatçı. Fuara gittiğinizde görmeniz gereken bir galeri derim.

Galerie Max Hetzler: Art Basel Paris+ kapsamında bu yıl keşfettiğim bir galeri oldu. Galeriyi booth A08’de ziyaret edebilirsiniz. Karel Appel, Victor Man, Bridget Riley, Toby Ziegler gibi sanatçıların eserlerini görebileceğiniz bir galeri. Eğer pek vaktiniz yoksa Bridget Riley’nin eserlerine öncelik verebilirsiniz. Berlin, Paris ve Londra’da galerinin süreli sergileri gerçekleşiyor. Berlin’de an itibariyle gerçekleşen sergide eserleri mevcut olan ünlü sanatçılardan bir diğeri de Paul McCarthy. Keşfetmeye değer!

Perrotin: Son zamanlarda en çok ilgimi çeken sanat galerilerinden biri olan Perrotin, sanat eserlerini bizlerle booth A7 de buluşturuyor. Galeri süreli sergilerini Paris, New York, Dubai, Hong Kong, Tokyo gibi şehirlerde gerçekleştiriyor. Ünlü çağdaş sanatçı Takashi Murakami ve Julian Charrière gibi sanatçıların eserlerini de görebileceğiniz bir sanat galerisi olarak karşımıza çıkıyor. Vaktiniz yoksa yalnızca Murakami’nin eserlerini keşfetmek iyi bir fikir olabilir.

Dediğim gibi, Paris’te ve Art Basel’de keşfedebileceğiniz çok sayıda galeri ve eser bulunmakta. Fuarı ziyaret etmek için, kalabalıktan kaçınmak adına müsait bir saat dilimi seçmeniz önerilir. Ne yazık ki, çok kısa bir süre içinde tüm galerileri dolaşmak pek mümkün görünmüyor. Ancak, galeriler hakkında önceden bilgi edinirseniz ve fuarı buna göre planlarsanız, sadece ilginizi çeken eserlere ve galerilere odaklanabilir ve ziyaretinizi daha verimli kılabileceksiniz.

Fuar, 18-20 Ekim tarihleri arasında VIP ziyareti için açıkken, 20-22 Ekim tarihleri arasında, yani yarın genel ziyarete açılacak. Paris+ par Art Basel, belirli saatlerde ziyarete açıktır ve online olarak da eserler keşfedilebilir. Detaylı bilgi için fuarın resmi web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Süreli sergiler dışında, Fransa’daki festival ve karnavallara da ilgi duyuyorsanız, en meşhur etkinliklere yer verdiğimiz yazımıza göz atabilirsiniz.

Metin Görselleri: Libération & Art Basel & AFP

Yazar Hakkında

Mina Yaşar

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala