Kültür Sanat Yaşam

Fransa’nın En Ünlü Festivalleri ve Karnavalları

carnaval
Yazar Selin Bal

Carnaval de Nice, Fête de la Musique, Festival d’Avignon ve daha pek çok renkli etkinliklerle dolu Fransa’nın en dikkat çeken festival ve karnavallarına göz atıyoruz!

Fransa, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra canlı karnaval ve festivalleriyle de ünlü bir ülkedir. Her şehri farklı etkinliklere ev sahipliği yapan Fransa’nın önde gelen etkinliklerini keşfetmeye ne dersiniz?

Carnaval de Nice

Nice'de Karnaval

Fransa’da karnaval denildiğinde akla ilk gelen Nice Karnavalı, dünya genelinde büyük bir üne sahiptir! İki hafta boyunca süren bu muhteşem etkinlik, dansçılar ve ziyaretçiler tarafından dünyanın dört bir yanından yoğun ilgi görüyor. Devasa figürlerin geçitleri, göz kamaştıran havai fişek gösterileri, coşkulu çiçek savaşları ve daha birçok renkli etkinlikle soğuk kış aylarına neşe katıyor! Karnaval, 2024 yılında 17 Şubat ile 3 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Ayrıca, Fransa’nın Güneydeki İncisi: Nice başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Fête de la Musique

Paris'te müzik festivali

Her yıl pek çok ülkede kutlanan Müzik Festivali, 21 Haziran’da gerçekleşiyor. Adeta tüm Fransızları sokaklara döküyor diyebiliriz! Festival boyunca ücretsiz birçok konser ve gösteriye katılabileceğiniz gibi sadece sokaklarda yürüyüş yaparken bile festival havasını soluyabiliyorsunuz! Amatörlerden profesyonellere birçok sanatçının yer aldığı festival, akşam geç saatlere kadar devam ediyor.

Festival d’Avignon 

Avignon'da tiyatro festivali

Bu yıl 5 – 25 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek Avignon Festivali, dünyanın en kalabalık tiyatro festivallerinden biridir. Şehirde dolaşırken çeşitli gösterilere rastlayabileceğiniz gibi, adeta devasa bir açık hava tiyatrosuna dönüşen bir atmosferin tadını çıkarabilirsiniz. Özellikle tiyatroseverlerin hayatlarında en az bir defa deneyimlemesi gereken bu eşsiz festivali kaçırmayın.

Fransa’nın Orta Çağ Şehri: Avignon başlıklı yazımıza da göz atmayı unutmayın!

Fête du Citron/Carnaval de Menton

Menton'da limon festivali

İtalya sınırında bulunan tatil kasabası Menton, kış aylarında da ünlü bir festivale ev sahipliği yapıyor. Etkinlik, Limon Festivali veya Menton Karnavalı olarak biliniyor. Her yıl Şubat ayının ikinci yarısında 250.000 kişiyi bir araya getiriyor. Sokaklar limon sarısına dönüşürken, turunçgillerle süslenmiş figürlerin geçit törenleri düzenleniyor.

Carnaval de Dunkerque 

Dunkerque'de karnaval

Kuzey Fransa’nın kıyı şehri Dunkerque, her yıl tam üç ay boyunca süren kutlamalarıyla ünlüdür! Kış karnavalı, genellikle Ocak ayından Nisan’a kadar sürüyor. En coşkulu zamanı ise Mardi Gras adı verilen bir bayram günüdür. (Mardi Gras, Hristiyanlıkta Büyük Perhiz öncesi çok yemek yenilen “Yağlı Salı” anlamına gelir.)

Carnaval de Limoux

Çok uzun süren bir diğer karnaval ise, küçük bir güney şehri olan Limoux’da gerçekleşiyor. Karnaval, Noel ile Paskalya arasına denk gelecek şekilde neredeyse 4 ay sürüyor. Dünyanın en uzun karnavalı olduğu düşünülmektedir.


Bu festivaller yıllık olarak düzenlenir ve binlerce insanı bir araya getirir. Ancak, Fransa’nın zengin kültürel mirası sayesinde seçenekler sadece bunlarla sınırlı değil. Sizin deneyimlediğiniz kutlamaları keşfetmek için de tavsiyelerinizi bekliyoruz!

Yazar Hakkında

Selin Bal

1 Yorum

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala