#İyiBilgi Yaşam

Sıcak Şarap: Yıl Sonunun Müjdecisi

Aralık ayının soğuk ve karanlık gecelerinde içinizi ısıtacak sıcacık bir içecek olan geleneksel sıcak şarabı tanıttık.

Sıcak şarap servisi, Paris’te günler kısalıp geceler uzadıkça başlar. Buz kestiğiniz romantik bir yürüyüşün ardından içinizi ısıtacak en iyi durak hiç şüphesiz Le Marais ve Montmartre’tır. Noel pazarlarının, yemek stantlarının ve sıcak şarapların tadım zamanı olan Aralık ayına hazır mısınız?

Yüzyıllardır Süren Sıcak Şarap Geleneği

Avrupa’da Noel pazarlarının açılması ve yıl sonu kutlamalarının yaklaşması ile başlayan kış geleneklerinin ilk sırasında sıcak şarap gelir. Şimdi dilerseniz gelin bu şeker, meyve ve baharatla hazırlanan içeceği tüketme geleneğinin nasıl ortaya çıktığına göz atalım.

Sindirime yardımcı olması amacıyla şarap ve baharatların karıştırılması, Roma dönemine kadar uzanmaktadır. Bu dönemde sıcak şaraba “Conditium Paradoxum” adı verilmekteydi ve bu içecek ağırlıklı olarak bal, biber, defne yaprağı, fındık ve hurmadan oluşurdu.

Bu eklemeler ve baharatlar aynı zamanda şarabın oksitlenmeden daha uzun süre saklanmasını sağlamaktaydı. Bu baharatlı içeceğin bugünkü tadına en yakın olduğu dönem ise Orta Çağ idi. Avrupa’ya karanfil ve tarçın gibi yeni aromaların taşınmasıyla, bu baharatlı şaraplar zamanla daha popüler hale geldi. Bu bir nebze daha tatlı ve baharatlı sıcak şaraba “Hypocras” da denmekteydi.

Bu karışıma büyük keşifler sırasında elde edilen kakule ve turunçgiller gibi yeni malzemeler de eklenmiştir. Bugün bu içecek özellikle Fransa’da kurulan Noel pazarlarında çok popüler bir hal almıştır.

Sıcak Şarap Tarifi: Nasıl Hazırlanır?

Sıcak Şarap Malzemeleri

Her ülkede reçeteler değişse de Fransız sıcak şarabının geleneksel ve başlıca malzemeleri şu şekildedir:

  • 1 litre kırmızı şarap
  • 1 portakal
  • 1 limon
  • 100 gr pudra şekeri
  • 1 çubuk tarçın
  • 1 yıldız anason
  • 2 karanfil
  • 1 tutam rendelenmiş hindistan cevizi

Sıcak Şarabın Hazırlanışı

En popüler sıcak şaraplar, meyvelerin (narenciye) ve baharatların (tarçın) eklendiği bir kırmızı şarap bazıyla yapılmaktadır. Hazırlayacağınız içecek ısıtılmalı ancak asla kaynamasına izin verilmeden altı kapatılmalıdır.

İlk olarak büyükçe bir tencerenin içerisinde şarap, pudra şekeri, tarçın, yıldız anason, karanfil, hindistan cevizi ve sıkılmış limonu karıştırın. Ocağın altını hafifçe açarak bir süre bekledikten sonra içeceğinizi kaynama noktasına getirin. Kaynamazdan hemen evvel ocağı kapatarak 5 dakika dinlendirin. Bunun akabinde bir süzgeç yardımıyla bardaklara yavaşça servis edin. Daha önceden dilimlenmiş portakallarınızı her bir bardağın içerisine ekleyerek sunumunuza şıklık katabilirsiniz.

Keyifle geçireceğiniz bir akşamın ardından sıcacık şarabınızı yudumlayabileceğiniz bir adres olan Strasbourg Noel Pazarı’na ilişkin hazırladığımız rehbere göz atmayın unutmayın!

Bonne dégustation !

İçerik fikri: Öykü Ataytür

Yazar Hakkında

Elif Ayça Mert

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala