Gündem Yaşam

Şiddet Ölçer: “Le Violentométre”

Kadına yönelik şiddet verilerinin endişe verici boyuta ulaştığı Fransa’da, şiddetle mücadele için kullanılan önemli bir araç: Şiddet Ölçer!

Şiddet ölçer, 2018 yılında “Observatoires des violences faites aux femmes de Seine-Saint-Denis et de Paris“, “En avant toute(s)” derneği ve Paris Belediyesi tarafından tasarlanmıştır. Daha sonra bu araç Centre Hubertine Auclert tarafından yeniden uyarlanmış ve bugünkü halini almıştır.

Basit ve kullanışlı olan bu aracın amacı, özellikle heteroseksüel ilişki yaşayan genç kadınlar arasında aile içi şiddet konusunda farkındalık yaratmaktır. Şiddet ölçer, daha kapsayıcı olması ve ilişki içerisindeki bütün kadınların bu araçla özdeşleşebilmesini sağlamak için düzenli olarak güncellenmektedir.

Şiddet ölçerin HD versiyonuna yazı sonundaki linke tıklayarak erişebilir ve mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.

Şiddet Ölçer Nedir?

Şiddet ölçer, kademeli olarak yeşilden kırmızıya doğru giden bir cetvel şeklinde tasarlanmıştır. Cetvel üç bölümden oluşur: Yeşil renk, turuncu renk ve kırmızı renk. Yeşilden kırmızıya doğru gidildikçe ilişki içerisindeki sevgi ve saygı azalır, şiddet artar. Dolayısıyla, şiddetin artışına işaret eden bu davranışlar konusunda kadınların uyarılması amaçlanır.

Yeşil Renk

“Keyfini çıkar, sağlıklı bir ilişkin var”. Evet, eğer bu cetvelde, partnerinin sana karşı davranışları yeşil kısımda yoğunlaşmışsa, karşılıklı saygı duyulan ve dengeli bir ilişki içerisindesindir.

Sarı/Turuncu Renk

“Dikkat et, dur de! Şiddet söz konusu!”. Bu evrede, ilişki içerisinde karşılıklı rızaya saygı gösterilmediğini ve şiddetin mevcut olduğunu gösteren davranışlar söz konusudur. Kadınlar, temkinli olma ve partnerine dur deme konusunda uyarılır.

Kırmızı Renk

“Kendinizi koruyun, yardım isteyin: Tehlikedesiniz!”. Cetvelin bu son evresinde, ilişkinizde güvenliğinizi tehdit eden ve aşırı şiddet içeren durumları ortaya koyan davranışlar yer almaktadır. Eğer ki bu durumun mağduru iseniz, can, mal veya beden güvenliğiniz tehlikededir. Bu durumlarda 3919 ücretsiz yardım hattını arayarak müdahale talebinde bulunabilirsiniz.

Şiddet Ölçerin Amacı Nedir?

Şiddet ölçer, insanların yaşadıkları durumların aslında şiddet durumları olduğunu ve bunun normal olmadığını fark etmelerine yardımcı olmayı amaçlar. Ayrıca bu cetvel, rızaya dayalı ve şiddet içermeyen bir ilişkinin nasıl görünebileceğine dair ipuçları sağlayabilir. Böylelikle, şiddet içeren eylemlerin ilişki içerisinde normalleştirilmesinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Fransa’da gerçekleşen aile danışmanlıklarında, insanlardan ilişkilerini şiddet ölçerin üzerine yerleştirmeleri istenir. Akabinde, “neden” sorusu sorularak ilişki içerisindeki hangi davranışın şahsı bu düşünceye ittiği konusunda bilgi alınmaya çalışılır. Bireysel görüşmeler ile muhtemel şiddet mağduriyetlerinin önüne geçilmek istenmektedir.

Dolayısıyla, bu araç herkes içindir ve amacı da şiddetin önemsizleştirilmesini önlemektir. Şiddet ölçer, banal kabul edilen davranışların içerisinde gizlenmiş şiddeti gün ışığına çıkarmayı başarmıştır.

Fransa’da Kadın Yönelik Şiddet ve Kadın Cinayetleri

Fransa’da 2022 yılında 118 kadın eşi veya eski eşi tarafından öldürüldü. Yani her 3 günde bir kadın öldü. 2023 yılında ise bu sayı henüz 17 Kasım itibariyle 95! 2021 yılı Kasım ayında 159.400 olan ev içi şiddet vakası, 2023 yılı sonunda 244.000’e yükseldi. Tüm bu veriler hükümeti harekete geçirdi.

Fransa’da hükümet, 1 Aralık itibariyle ev içi şiddet mağdurlarının talep halinde 600 Euro tutarında bir yardımdan yararlanabileceğini duyurdu. Kadın erkek fark etmeksizin ev içi şiddet mağdurları, ekonomik durumları göz önünde bulundurularak bu yardımı talep edebilecekler. Bu yolla kadın cinayetlerinin ve aile içi şiddetin önüne geçilmek amaçlanıyor.

Biz de bu 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde “kadına yönelik şiddete dur de!” diyoruz. Yalnız değilsiniz! #NousToutes


Cetvelin dili değişse de, şiddetin dili her ülkede aynı!

Şiddet ölçer cetvelini, Türkçe dahil olmak üzere farklı dillerde indirmek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz:

TÜRKÇE / TURC / TURKISH

FRANÇAIS / FRANSIZCA / FRENCH

ENGLISH / ANGLAIS / İNGİLİZCE

Yazar Hakkında

Öykü Ataytür

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala