#İyiBilgi Gündem Kültür Sanat

Fransa’nın En Güzel Noel Pazarları

Yazar Selin Bal

Kasım ayının son günleri yaklaşıyorsa, Noel dönemi kapıyı çalıyor demektir! Birbirinden güzel dekorlar, Noel pazarlarındaki hediyelik eşyalar, çeşit çeşit atıştırmalıklar… Hem gözümüzün hem midemizin memnun olacağı o dönem geldi çattı. Fransa’nın birbirinden güzel Noel pazarlarını sizin için derledik, birlikte bakalım!

Tarihteki ilk Noel pazarları Almanların yoğun yaşadığı bölgelerde kurulmuştur. Bu sebepten olsa gerek ki, Fransa’nın eskiden Almanya hakimiyeti altında olan Alsace bölgesi en güzel Noel pazarlarına ev sahipliği yapıyor. İlk Noel pazarının ne zaman kurulduğuna dair kesin bir bilgi olmasa da 1400’lü yıllardan beri geleneğin devam ettiği düşünülüyor. 

Zamanla Avrupa’nın dört bir yanına yayılan Noel pazarı kültürü Fransa’da da çok önemli bir yere sahip. Köylerden metropollere, ülkenin dört bir yanında halkın keyifli vakit geçirip alışveriş yapabileceği pazarlar kuruluyor. Bölgedeki dükkanlar ve zanaatkarlar da Noel dönemini iple çekiyor ürünlerini sergilemek için. Aylar öncesinden standlar sahiplerine kavuşuyor.

Noel lezzetleri deyince aklımıza en başta sıcak şarap, krep, sıcak çikolata ve çeşitli peynirler geliyor. Fakat genellikle her Noel pazarının kurulduğu bölgeye has lezzetler ön plana çıkıyor. Buz pateni pisti, dönme dolap ve atlı karınca gibi Noel simgesi etkinlikler de bu pazarların yanında yerini alabiliyor. Tarihler şehre göre değişmekle birlikte genellikle kasım ayının sonlarında kurulup aralık sonunda kapanıyor. Noel günü olan 25 Aralık’ta ise pazarların büyük çoğunluğu kapalı oluyor. Ne de olsa Hristiyanlık kültüründe Noel günü demek herkesin evinde ailecek keyifli vakit geçirmesi demek. Gelin birlikte hem yerel halkın hem turistlerin tadını çıkardığı Noel pazarlarının en meşhurlarına göz atalım!

Strazburg

24 Kasım – 24 Aralık 2023 

Biliyoruz ki listemizin bir numarası şaşırtmıyor 🙂 Alsace bölgesinde birbirinden güzel Noel pazarları var fakat şehrin güzelliğini de düşününce akıllara ilk Strazburg geliyor. 1570’den beri var olan pazar, Fransa’nın en eski Noel pazarı olmasının yanı sıra Avrupa’nın en büyüğü! 

Ayrıca ekibimizin Strazburg fedaisi İkbal Baş, sizin için Strazburg Noel Pazarı Rehberi hazırlamıştı. 🙂 

Colmar 

23 Kasım – 29 Aralık 2023

Strazburg’dan trenle yarım saat mesafede bulunan Colmar da her geçen yıl popülerliğini artıran bir pazara sahip. Öte yandan, Colmar pazarı tek bir meydanda kurulmuyor, pek çok noktaya yayılıyor. Yani, Noel pazarını keşfederken şehri de sokak sokak gezmiş oluyorsunuz diyebiliriz. 

Kaysersberg

24 Kasım – 19 Aralık 2023 

Alsace bölgesinin bir başka güzel köyü Kaysersberg’in Noel pazarı da oldukça ziyaretçi topluyor. Fakat küçük bir köyde bulunması nedeniyle bu pazar yalnızca cumadan pazar gününe kadar açık. Noel döneminde Alsace bölgesindeki bu güzel pazarları keşfederken flammekueche, bretzel gibi Alsace lezzetlerini yerinde tadabilirsiniz!

Eguisheim

24 Kasım – 30 Aralık 2023

Bu tarihi köyü gezmek sıradan bir zamanda bile çok keyifliyken bir de Noel döneminde düşünün! Işıl ışıl dekorasyonlarla adeta bir masalın içindeymiş gibi hissedeceksiniz. Fakat Noel pazarı 24, 25 ve 26 Aralık tarihinde kapalı oluyor. Alsace bölgesinin pazarlarını keşfetmek istiyorsanız Munster, Rouffach, Ribeauvillé ve Riquewihr gibi köylere de şans verebilirsiniz!

Metz

24 Kasım – 30 Aralık 2023

Alsace-Lorraine bölgesinden uzaklaşmadan Metz’i de unutmayalım. 2021 yılında Budapeşte ve Basel’in ardından Avrupa’nın en güzel üçüncü Noel pazarı seçilmişti. Pazar günleri daha sakin geçiyor ve yalnızca bir meydandaki pazar açık kalıyor. 

Reims

24 Kasım – 24 Aralık 2023

Paris halkının hafta sonu kaçamağı için sıkça tercih ettiği bir şehre geldi sıra. Paris’ten arabayla yaklaşık 45 dakikalık uzaklıkta olan Reims de Noel döneminin popüler adreslerinden. Ayrıca aralık ayı boyunca her cuma ve cumartesi saat 20.00’da meşhur katedraline yansıtılan ışık gösterilerini de kaçırmayın deriz!

Amiens

23 Kasım – 31 Aralık 2023

Amiens Noel pazarı, European Best Destinations tarafından “Avrupa’nın En Güzel Noel Pazarı” ünvanını almıştı. Fransa’nın en ünlü katedrallerinden birine sahip olan Amiens, hem çocuklar hem yetişkinler için çeşitli etkinlikler sunuyor. 

Lille

22 Kasım – 31 Aralık

Komşusu Belçika’yı andıran şehir ambiyansıyla Lille’in Noel pazarı da en çok ziyaret edilen pazarlar arasında. Noel babasıyla, süslemeleriyle göz alan pazarı gezerken hem Fransız hem Flaman mutfağından esintilerle tadımlar yapabilirsiniz!


Derlediğimiz bu Noel pazarları dışında Montbeliard, Arras, Mulhouse, Rouen gibi pek çok şehir görmeye değer pazarlara sahip. Biz başlıca en büyüklerine ve en çok ziyaretçi ağırlayanlarına değindik. Ancak Noel döneminde Fransa’daysanız, nerede olursanız olun, şüphesiz Noel ambiyansının tadını çıkarabilirsiniz! Peki ya sizin favori Noel pazarınız nerede? Yorumunuzu bekliyoruz!

Ayrıca, Fransız yılbaşı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerini keşfetmek için buraya ve yılbaşı özel şarkıları için buraya göz atmayı unutmayın! 

Yazar Hakkında

Selin Bal

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala