Gündem

2024 Olimpiyatlarının Öteki Yüzü

Paris 2024 Olimpiyatlarına hazırlanıyor. Bu süreçte ise sokaklardaki “sosyal temizlik” tepki çekiyor.

2024 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunlarına, diğer deyişle Fransa’da bugüne kadar düzenlenecek en büyük etkinliğe yalnızca birkaç ay kaldı. Birçok kişi, 2024 Olimpiyatları öncesinde, sırasında ve sonrasında en güvencesiz insanların durumu konusunda endişe duyuyor. Özellikle bu konu için kurulan dernekler birliği “Le revers de la médaille”, Olimpiyatların “arka yüzü”ne, toplumdan dışlanan en güvencesizlerin durumuna dikkat çekiyor. Güvencesiz kişilerin zorunlu tahliyele riskine karşı birlik, bu kişiler için tüm Fransa’da konaklama yerleri talep ediyor.

“Le revers de la médaille” grubunun kampanyası

“Le revers de la médaille”, 80’den fazla dernek ve STK’yı bir araya getiriyor. Grupta Emmaüs France, Médecins du Monde, la Ligue des droits de l’Homme gibi dernekler yer alıyor.

Birlik, Olimpiyat Oyunları Organizasyon Komitesi‘ne (OCOG), sporculara ve federasyonlara hitaben yazılan, 75 derneğin imzalandığı 30 Ekim tarihli açık mektupta endişelerini ortaya koyuyor. Bu yaz dünyanın dört bir tarafından Paris’e yaklaşık 16 milyon insan gelmesi bekleniyor. Birlik, bu insanlara Paris’in en güzel imajını sunmak için sokakların “istenmeyen” kişilerden temizlenmesini kınıyor. “Sosyal temizleme”, evsiz insanları, uyuşturucu kullanıcılarını, göçmen kamplarını ve seks işçilerini hedef alıyor.

“Dünyanın dört bir yanındaki mega spor etkinliklerinde yaşanan deneyimler, sokakların sosyal açıdan temizlenmesinin kanıtlanmış bir risk olduğunu ortaya koymaktadır. Bu durum 1980’lerden bu yana Olimpiyatlara ev sahipliği yapan pek çok kent için standart bir işlem haline gelmiştir. Bugüne kadar, 2024 Olimpiyatlarının da bu sürecin bir parçası olacağına inanmak için her türlü neden var”

30 Ekim Pazartesi günü Le Revers de la médaille tarafından yayınlanan açık mektup

2024 Paris Olimpiyatları gerçekten “sorumluluk sahibi” mi?

Paris Olimpiyatlarının “sorumluluk sahibi”, “örnek”, “etik” ve “kapsayıcı” bir etkinlik olması hedefleniyor. Ancak başkentte zorunlu tahliyeler, acil barınma yerlerinin sayısının azaltılması gibi alınan önlemler bu hedefler ile çelişiyor.

Olimpiyatlar, sporun birleştirici ve barışçıl bir etkinlik olarak tanınmasını ve desteklenmesini hedeflerken, savunmasız kişilerin zorla yerinden edilmesi, temel insan haklarına aykırı bir davranış olarak görülmektedir.

  • Zorunlu Tahliyeler: Mart-Eylül arasında Ile-de-France’taki göçmen nüfusunu azaltmak adına Paris’teki göçmen kamplarından ya da gecekondulardan 1.600 kişi tahliye edildi. Bu kişiler başkentten uzakta bulunan “bölgesel geçici barınma merkezlerine” yönlendirildi. Ancak birçok dernek bu merkezlerin sağladığı koşulları sertçe eleştirdi. Çünkü tahliye edilen kişiler kendilerini bekleyen koşullar hakkında bilgilendirilmezken, kendilerine sunulanı reddetmeleri halinde tüm barınma haklarını kaybediyorlardı.
  • Gıda dağıtımlarını azaltma/engelleme: Ekim ayında Paris’in 10. ve 19. bölgelerinin belirli alanlarında gıda dağıtımları valilik kararı ile bir aylığına yasaklandı. Paris İdare Mahkemesi bu kararı daha sonra askıya aldı.
  • Acil barınma yerlerinin sayısında düşüş: Derneklere göre acil barınma yerlerinin sayısının azaltılma sebebi bütçesel nedenlere bağlı.

“Daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü”

Aktivistler, Ekim sonundan beri sosyal temizliği kınamak için çeşitli eylemler düzenlediler. İlk olarak Ekim’de Saint-Denis’deki Olimpiyat Oyunları Organizasyon Komitesi binasının önüne “madalyonun ters yüzü” mesajını yansıttılar. Astıkları pankartlarla 2024 Olimpiyatları’nın arttırdığı sosyal dışlanmayı eleştirdiler. Bu pankartlarla Geleneksel Olimpiyat sloganına atıfta bulundular. Pankartlarda,

  • “Ile-de-France’ı güvencesiz koşullarda yaşayan insanlardan boşaltmak için DAHA HIZLI“,
  • “Belgesiz işçilerin sömürülmesine doğru DAHA YÜKSEK“,
  • “Sokakta yaşayan insanlara karşı güvenlik müdahalesinde DAHA GÜÇLÜ” yazıyordu.

Son pankart ise “BİRLİKTE, dışlanan insanların dikkate alınmasını talep edelim” mesajını iletiyordu.

Sonrasında, aktivistler ikinci eylemini 15 Aralık‘ta Sacré-Coeur’ün önünde gerçekleştirdi. Merdivenlerin üzerinde “Evsizlik, kamplar, squatlar, dayanışma” yazan uzun pankartlar açtı.

“Le revers de la médaille”ın 15 Aralık Sacré-Coeur’ün önündeki eylemi
Kaynakça: https://france3-regions.francetvinfo.fr/paris-ile-de-france/paris/jo-de-paris-2024-le-collectif-le-revers-de-la-medaille-manifeste-devant-le-sacre-c-ur-en-solidarite-avec-les-exiles-2890661.html Erişim tarihi:11/02/2024 © THOMAS SAMSON / AFP

“Olimpiyat Oyunları: hazır değiliz”

Bunun ardından birlik, 4 Şubat Pazar akşamı Arc de Triomphe’un önünde bir eylem daha düzenledi. Aynı zamanda, Vancouver 2010 Kış Oyunlarında benzer sorunlarla ilgilenen Kanadalı aktivistler eyleme eşlik etti.

Son olarak, 5 Şubat’taki basın açıklamasında ise Olimpiyat Oyunlarının organizatörleriyle birlikte çalışma çağrısını yeniledi.

Herkes için konaklama yerleri

Birliğin öncüsü olduğu hareketler bizi Olimpiyatlar gibi büyük spor organizasyonlarının güvencesiz insanlar üzerindeki etkisi üzerine düşünmeye itiyor. Bununla birlikte Paris’te dışlayıcı politikalar yeni bir olgu değil. Yine de Olimpiyatlara hazırlık sürecinde dikkate alınmayan kişilerin genellikle zaten dezavantajlı durumda olduğunu unutmamamız gerekiyor.

Bu nedenle, Olimpiyatların hızlandırdığı “toplumsal dışlanma” süreci, güvencesiz kişilerin haklarının daha da kuvvetli bir şekilde ihlal edilmesine, yaşam koşullarının ciddi şekilde kötüleşmesine neden oluyor.

Sonuç olarak dernekler birliği bu adaletsiz duruma karşı sunduğu çözümlerle şunları amaçlıyor:

  1. Güvencesiz kişilerin tahliye edilme riskini önlemek,
  2. Olimpiyatlar öncesinde ve sırasında temel sosyal hizmetlerin sürdürülmesini veya uyarlanmasını garanti altına almak,
  3. Son olarak, mümkün olduğunca çok sayıda insanın sokaklardan kalıcı olarak ayrılmasını sağlayacak barınma çözümleri bırakmak. Böylece birlik, Fransa’da toplamda 20.000 acil konaklama yerinin açılması çağrısında bulunuyor. Bunun 7.000’i Ile-de-France’da yer alacak.

Birliğin yayınladığı açık mektuba ve basın açıklamalarına bu linkten erişebilirsiniz. Sunulan çözümleri ise bu linke tıklayarak okuyabilirsiniz.


Son olarak Olimpiyat Oyunlarının maskotu Frig şapkası oldu. Peki bu şapkanın tarihteki yerini biliyor muydunuz? Yazımıza göz atmayı unutmayın.


(1) Paris Belediyesi’nin yürüttüğü Nuit de la Solidarité sırasında yapılan sayıma göre

Kaynakça :

  1. https://www.lequipe.fr/Jo-2024-paris/Tous-sports/Actualites/-jo-on-n-est-pas-pret-une-nouvelle-action-contre-le-nettoyage-social/1446846
  2. https://www.20minutes.fr/paris/4074624-20240205-jo-paris-2024-collectif-enflamme-arc-triomphe-denoncer-sortabris#:~:text=est%20pas%20pr%C3%AAt.-,%C2%BB,la%20ville%20pendant%20l’%C3%A9v%C3%A9nement.
  3. https://www.liberation.fr/sports/deplacement-force-de-sans-abris-avant-les-jo-de-paris-les-associations-craignent-un-nettoyage-social-20231030_LGY62CDJS5BEZC67V5OL2IB6JE/

Yazar Hakkında

Aslı Tamay

Saint-Joseph Fransız Lisesi'nden mezun, üniversite hayatına Panthéon-Sorbonne’da başladı. Halen Paris’te felsefe lisansı öğrenciliğine devam etmektedir. Politik felsefe, gazetecilik, edebiyat ve kültür alanlarına ilgi duyuyor.

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala