#İyiBilgi Tarih Yaşam

Fransız Parfümleri

Fransız parfümleri, dünya çapında öne çıkan kalitelerini köklü tarihsel miraslarına borçludur. Yüzyıllar boyunca biriktirilmiş ustalık ve tutku ürünleridirler.

Fransız parfümleri, çağlar öncesine kadar uzanır. Parfümün tarihi serüveni uzun ve heyecan vericidir: Koku kullanımının kökeni Antik Mısır’a dayanır.

Günümüzde ise parfümün zirveye ve bugünkü kimliğine ulaştığı yerin Fransa olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Fransa, parfüm endüstrisinde yıllardır dünya liderliğini sürdürmektedir. Fransız parfüm endüstrisi, zengin bir tarihe dayanmakla birlikte, uzun soluklu bir uzmanlık ve tutkunun mirasıdır. Fransız parfüm evleri, geçmişten bugüne biriktirdikleri bilgi ve deneyimle dünya çapında tanınan ve takdir edilen parfümler üretmeye devam etmektedirler.

Bu yazımızda, hem Fransa’da parfüm endüstrisinin nasıl şekillendiğini inceledik hem de Paris’te ziyaret edebileceğiniz öne çıkan parfüm evlerini bir araya getirdik. 

Parfümün Tarihsel Gelişimi

Batı’da esans üretimi on ikinci yüzyıla kadar var olmamıştır. Oysa Persler, Avrupalılardan çok önce, gül, lavanta ve biberiye gibi aromatik bitkiler yetiştirirler. Askerler, olası salgın hastalıkları önlemek için hijyen malzemesi olarak bu bitki aromalarını kullanırlar. Persli askerlerin İtalya’ya gelmesiyle bu dikkat çekici yenilik de beraberlerinde gelir. Kısa süre sonra İtalyanlar da aromatik bitkiler yetiştirmeye başlarlar. Ancak güzel koku kullanımının algısı, Kraliçe Catherine de Médicis’in döneminde şekil alır ve kokunun talihi döner. Rivayete göre, Médici’nin moda olan deri eldivenlerinin kötü kokusunu bastırmak için aromatik yağlardan yararlanır. Bu durum, günümüzde kaybolmuş bir meslek olan “Gantier-parfumeur” yani eldiven parfümcülüğü mesleğinin de doğmasına neden olur. Böylece parfüm kullanımı artmakla kalmaz, aynı zamanda parfüm kraliyet ve prestij sembolü haline gelir. Ayrıca parfüm kelimesi, Latince “per fumum” kökeninden gelir ve ilk olarak on altıncı yüzyılda duyulmaya başlar.

Parfüm üretimi, on altıncı yüzyıldan Fransız Devrimi’ne kadar hızla yayılmıştır. Ancak, devrim sırasında kısa bir gerileme yaşar. Parfüm, burjuvalar arasında yayılmış olsa da, hala ayrıcalıklı elit bir sınıfın sembolü olarak kabul görülür. Ancak daha sonra, parfüm tekrar popüler hale gelir. Özellikle Sanayi Devrimi ile sermayedarlar için oluşan özgür ortam, parfüm üreticilerini cezbeder. On dokuzuncu yüzyıl, parfüm endüstrisinin hız kazandığı dönemdir. 1830’da Fransa, parfüm üretiminin dünyadaki merkezi konumundadır. Yirminci yüzyıla gelindiğinde ise günümüzde hala ikonik olan markalar ortaya çıkar. Bu markalar arasında Chanel, Dior ve Guerlain gibi isimler bulunur. Bugün Fransa hala parfüm üretiminde uzman ülke konumundadır. Yüzyıllara dayanan mirasıyla niş bir alanda hizmet vermektedir. Fransa’yı ziyaret ettikten sonra, edinebileceğimiz en zarif ürünlerden biri Fransız parfümleridir. Bu nedenle, yazımızın devamında Paris’te bulunan birkaç parfümeriyi ele almak istedik. Çoğunun parfüm atölyeleri düzenlediğini de belirtmek gerekir.

Paris Parfümerileri

  • L’Artisan Parfumeur
  • Nicolaï parfumeur-créateur
  • Molinard
  • Maison Oriza L. Legrand
  • Jovoy Paris
  • Comptoir Sud Pacifique

Fransa’nın meşhur kırmızı topuk modasının nereden geldiğini biliyor muydunuz? “XIV. Louis Dönemi ve “Kırmızı Topuk” Modası” yazımızda sizler için anlattık.

Kaynakça

https://www.sortiraparis.com/loisirs/shopping-mode/guides/148380-le-guide-des-parfumeries-de-niche-ou-originales-a-paris

https://courtoisparis.fr/blogs/le-journal-du-chapelier/lhistoire-du-gantier-parfumeur

https://www.parfumeurs-createurs.org/fr/filiere-parfum/histoire-du-parfum-99

Yazar Hakkında

Elif Türkmen

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala