Kültür Sanat

Sanatçıların Gözünden Rouen’a Bakış

Bugüne dek pek çok sanatçıya ev sahipliği yapmış Normandiya’nın başkenti Rouen şehrine gelin bir de bu sanatçıların gözünden onların tablolarıyla bakalım.

ROUEN SAAT KULESİ

Rouen’ın en popüler sembollerinden birisi olan Gros Horloge, tabii ki buraya gelen sanatçıların tuvaline de yansımış. Solda bugünkü halini gördüğümüz Gros Horloge’un Léon-Jules Lemaître’in tablosunda hayat bulmuş halini ise sağdaki fotoğrafta görüyoruz.

ROUEN GÜZEL SANATLAR MÜZESİ

Rouen Güzel Sanatlar Müzesi, birçok esere ev sahipliği yapmasının yanısıra Charles Angrand’ın sağda gördüğünüz tablosuna da konu olmuş. Müzenin iç dizaynını yansıtan bu tablo, bugün halen aynı müzede sergilenmektedir.

PONT CORNEILLE – ROUEN

Pissarro’nun gözünden Seine’in ortasındaki Île Lacroix ve Pont Corneille. Solda ise aynı manzaranın bugünkü halini bulabilirsiniz.

SEINE NEHRI

Seine’in karşı kıyısından Rouen’ı izlemek ayrı bir zevk. Rouen Katedrali’nin eşlik ettiği bu manzara Charles Frechon’u da etkilemiş olmalı.

RUE EPICERIE – ROUEN

Katedrale çıkan Rue Epicerie’yi bir akşamüstü Pissarro böyle resmetmiş.

ROUEN KATEDRALİ

Ve tabii ki Rouen Kathedrali de birçok farklı ressam tarafından defalarca resmedilmiş. Her detayıyla izlemeye doyulamayan bu güzel ve görkemli katedrali İngiliz ressam J. M. W. Turner’ın gözünden görelim.

Claude Monet ise aşık olduğu bu katedrali tam 30 kez resmederek bir Rouen Katedrali serisi oluşturmuş. Yılın farklı mevsimlerinde ve günün çeşitli saatlerinde güneşin katedrale vuruşunu tuvaline yansıtan Monet, geride eşsiz bir seçki bırakmış.

BONUS – ETRETAT FALEZLERİ

Monet’den bahsetmişken Rouen’ın başkenti olduğu Normandiya Bölgesi’nin en görülesi doğal güzelliklerinden olan Étretat Falezleri’ne değinmeden olmaz. Monet bu eşi benzeri olmayan manzaraya da tablolarında pek çok defa yer verecektir.

Yazar Hakkında

Beyza Özdemir

1 Yorum

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala