Kültür Sanat

Yazarların Hayatını Değiştiren Kitap Hangisi Oldu?

Yasmina Khadra’dan Leila Slimani’ye Frankofon yazarların “hayatlarını değiştiren o kitap” bakın hangisi olmuş.

Herkesin hayatına dokunan en az bir kitap vardır. Bu kitap bazen size ömrünüz boyunca eşlik eder ve hatta bazen pusulanız olur. İçinde barındırdığı düşünce ve yarattığı dünya ile hayatınızın bir döneminde sizin için bir dönüm noktası olabilir.

Bu içerikte çağdaş Fransız ya da Frankofon bazı yazarların hayatını değiştiren yazar ve kitapları mercek altına aldık.

Keyifli okumalar!

Edouard Louis

Annie Ernaux ve Marguerite Duras’ın eserlerinin yanısıra hayatımı değiştiren diyebileceğim William Faulkner’in « Ağustos Işığı » kitabıdır.

Edouard Louis

Yasmina Khadra

Hayatıma eşlik eden birçok kitaplar olmuştur. Çok beğendiğim yazarlar vardır tıpkı Joseph Kessel, Jack London ve John Steinbeck gibi. Fakat gerçek anlamda beni etkileyen ve hayatıma etki eden kitap Taha Hussein’ın « Sefalet Ağacı » kitabıdır. Maalesef çok bilinen bir eser değil ama kendi mücadeleme her şeyden önce tanık olmamı sağlayan kitap bu eserdir.

Yasmina Khadra

Leila Slimani ve Hayatını Değiştiren Kitap

Lisboa, 20/09/2018 – Entrevista com a escritora franco-marroquina, Leila Slimani. (Filipe Amorim / Global Imagens)

Benim hayatımı değiştiren eser Milan Kundera’nın « Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği » kitabı. Hayatımı değiştirdi çünkü bu kitapta yer alan karakterlere çok yakın hissettim kendimi, hem coğrafi açıdan hem de jenerasyon bakımından çok farklı kimliklere sahip olmamıza rağmen. Kitabı ilk okuduğumda Fas’taydım. Birçok konuya karşı yaklaşımımı değiştirmemi sağladı bu kitap. Sizi daha özgür kılan bir kitap, sizinle beraber büyüyen bir eser.

Leila Slimani

Amélie Nothomb

Hayatımı değiştiren kitap Rainer Maria Rilke’nin «Genç Bir Şaire Mektuplar» kitabı. Neden bu kitap hayatımı değiştirdi? Çünkü yazma eylemini çok farklı bir şekilde ele alan bir kitap. Kitap, genç bir şairin şiirlerini Rainer Maria Rilke göndermesi ve düşüncelerini istemesiyle beraber başlıyor ve nihayetinde Rilke’nin ona yazdığı mektubu konu alıyor. Rilke, kendisine « genç, şiirleriniz hakkında ne düşündüğümü yazabilirim fakat bunun hiçbir önemi yok » diyor. Kendinize sormanız gereken tek soru « yazma yeteneğinizin olup olmadığı değil, yazı yazmadan yaşayabilir misiniz yaşayamaz mısınız? Eğer yazı yazmadan yaşayabilirseniz öyleyse sakın yazmayın. » diye cevap veriyor. Ben bu kitabı okuduğumda 17 yaşındaydım. Bu kitabı okuduktan sonra yazma yetkisine sahip olduğumu hissettim.

Amélie Nothomb

Paul Veyne

Hayatımı değiştiren bir değil ama iki kitap var. Bu kitaplardan biri Gustave Flaubert’in « Duygusal Eğitim » kitabı. 13 yaşımdan bu yana kaç kere okuduğumu hatırlamıyorum. İkinci kitap ise Stendhal’in « Parma Manastırı » kitabıdır. 15 yaşımdan bu yana kaç kere okuduğumu hatırlamıyorum. (« Parma Manastırı » Balzac’ın da en sevdiği kitaplar arasındadır.). Bu kitaplardan ilki bana « nasıl yaşanmaması gerektiğini » ikincisi ise « nasıl yaşanması gerektiğini » öğretmiştir.

Paul Veyne

Amin Maalouf’un Hayatını Değiştiren Kitap

Benim hayatımdaki en değerli eser Stefan Zweig’ın « Dünün Dünyası » kitabı. Gençliğimde okuduğum bir kitap değil, biraz daha geç okudum. Fakat uzun yıllardır bu kitabın rehberliğinde yaşadığımı söyleyebilirim. Yazdığım ve yazacağım kitaplara etkisi mutlaka vardır, çünkü sık sık okurum.

Amin Maalouf

Michel Onfray

Photos libres de droit pour la communication interne et externe hors Pub

Hayatımı değiştiren, Ernest Hemingway’in « Yaşlı Adam ve Deniz / İhtiyar Balıkçı » kitabı. 10 yaşında rastgele bu kitapla tanıştım ve çabucak büyüsüne kapıldım. Böylece kitaplar sayesinde kaçıp kurtulabileceğimizi keşfetmiş oldum. »

Michel Onfray

Alain Corbin

En sevdiğim kitapları biliyorum ama hayatımı değiştiren kitap/kitapların hangileri olduğunu bilmiyorum. Belki çocukken okuduğum kitaplar olabilir; Edgar Allan Poe’nun « Arthur Gordon PYM’nin Maceraları » kitabı ya da Jules Verne’in kitapları. Daha sonraki yıllarda okuduğum Stendhal’in « Kırmızı ve Siyah » kitabı da bu sorunun cevabı olabilir hayatıma etki anlamında.

Alain Corban

Annie Ernaux

Annie Ernaux est une écrivaine française.

Benim hayatımı değiştiren, 18 yaşında Simone de Beauvoir’dan okuduğum « İkinci Cins » kitabıydı. Bir anda kaybolmuş ve mutlu hissediyordum kendimi çünkü bir çeşit keşif söz konusuydu. O zamana kadar yaşadığım hayatı yeniden gözden geçirmem gerekiyordu ve önümde başka bir hayatın hazırlığı vardı. Tüm sorunlarının bilincinde olan bir kadının hayatı, bir nevi özgürlük ile tanışmak gibi. Hayatınızı değiştiren bir kitap size verilen bir hediyedir.

Annie Ernaux

İçerik: Nafi Alpay

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala