Kültür Sanat Tarih

Paris’te Orta Çağ İzleri

Yazar Sıla

Yüzyıllardır pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Fransa’nın başkenti Paris’te Orta Çağ’ı soluklayabileceğiniz yerleri listeledik.

Paris’te Orta Çağ yazımıza o döneme ait bir alıntı ile başlamak icap eder:

N’être pas à Paris, c’est être à moitié homme.
Jean de Jandun

*Paris’te olmamak, yarım insan olmaktır.
Paris’te Orta Çağ yapılarına başlıca Cite Adası’nda rastlarız.


Paris, 5. ve 15. yüzyıllar arasında eşi görülmemiş bir ivmeyle büyüyerek Avrupa’nın en büyük metropollerinden biri haline geldi. Öyle ki, filozof ve din adamı Jean de Jandun, dönemin entelektüel ve bilim insanlarının yalnızca Paris’te bulunabileceğini ima ederek “Paris’te olmamak yarım insan olmaktır” diyecekti.

12. yüzyıldan itibaren yerleşim Rive Gauche’un (nehrin sol kıyısı) dışına doğru taşarak Rive Droit’ta (nehrin sağ kıyısı) katlanarak büyümeye devam etti. Daha önce eşi benzeri görülmemiş bu büyüme, Paris’te Orta Çağ izlerine rastlamamızı sağlayan ve zamana meydan okuyan kalıntılarını bıraktı.

Şimdi gelin, şehir merkezinden uzaklaşmadan Paris’te Orta Çağ kalıntılarına nerelerde rastlayabileceğinize bakalım.

Paris’te Orta Çağ İzleri Bulabileceğiniz Başlıca Beş Mekan

1. Sainte-Chapelle

İlk olarak şehrin tam ortasına, yani Cité adasına gidiyoruz. Sainte-Chapelle 13. yy’da Saint Louis tarafından Palais de la Cité’nin kalbinde inşa edildi. Bugün, 15 metre yüksekliğinde 1000’den fazla vitrayla ziyaretçilerin gözlerini kamaştırıyor. Şapel aynı zamanda dünyaca ünlü klasik müzik konserlerine ev sahipliği yapıyor. Mutlaka belirtmemiz gerekir ki ziyaret etmeden önce rezervasyon yapmalısınız.

2. Philippe-Auguste Duvarları

İkinci olarak, Paris’in savunması için inşa edilen duvarlara göz atacağız. Tarih boyunca Paris’i koruyan duvarlardan ayakta kalan, Philippe-Auguste’ün inşa ettiği duvardır. Bu duvarın günümüze dek ayakta durmuş kalıntılarını şehrin çeşitli uğrak noktalarında görebilirsiniz. İpucu isterseniz 5 Rue Clovis (5. Bölge) üzerindeki duvara bakabilirsiniz. Bu duvar, şehrin o dönemki sınırları hakkında fikir edinmenizi sağlıyor.

3. Paris’te Orta Çağ Müzesi: Cluny

20 aylık uzun bir restore sürecinin ardından Cluny Müzesi, 2022 baharında kapılarını yeniden ziyaretçilerine açtı. Restorasyon sonrası modern görünüme kavuşan müze, Fransa’da ortaçağa adanan tek milli müze olma özelliği taşıyor.

4. Saint-Denis Bazilikası

Saint Denis ıssızlaşmış: göçmen kuşlar soluklanıyor, köhne altarlarında ot bitmekte.

Chateaubriand Fransız Devriminden sonra depo olarak kullanılan bazilikayı böyle tasvir etmişti. Fransız kral ve kraliçelerinin ebedi güzergahı olan bu Gotik bazilikada birçok ünlü kralın anıtsal mezarını ziyaret edebilirsiniz. 

Bununla birlikte bazilikanın bulunduğu Montmartre sokaklarına ilişkin hazırladığımız içeriğe göz atmayı unutmayın.

5. Maison d’Ourscamp

Son olarak Marais bölgesine doğru adımlıyoruz. Bugün Paris Historique derneğine ev sahipliği yapan bu ufak ve şirin mekanı gördüğünüzde, orta çağın nasıl bu kadar içimizde olabileceğine şaşıracaksınız. Şirin yeşil bordürü ilk bakışta göze çarpan bu yapı bugün kütüphane ve fotoğraf arşivini sizlerle paylaşıyor. İçeride veya aynı sokakta bulunan diğer binalarda orta çağa has ahşap duvar yapıları görebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Sıla

1 Yorum

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala