#GasteKüpürü

#GasteKüpürü (2-9 Ekim)

Fransa’da bu haftanın öne çıkan gelişmelerini derledik.

Fransa Gündemi

  • Île-de-France Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı araştırmaya göre, kafe ve restoranların %91’i personel istihdam etmekte güçlük çekiyor. İlk olarak gösterilen sebeplerden bazıları; vardiyalı çalışma saatleri, bedenen zorlayıcı olması ve düşük maaşlar.
  • Fransa’da yazdan kalma havalar yaşanıyor. Hafta boyunca mevsim normalinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları güneyde 28 dereceye kadar yükseldi.
  • Fransa’da enerji krizi ile mücadele tüm hızıyla sürüyor. Buna bağlı olarak hükümette yükselen boğazlı kazak trendi ise sosyal medyada gündem oldu. Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire’in ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da kameralar karşısına kazakla çıktı.
  • 2022 Nobel Fizik Ödülü’nü kuantum alanındaki bilimsel çalışmaları dolayısıyla Fransız Alain Aspect ve ekibi kazandı.
  • Avrupa Parlamentosu bütün telefon, tablet ve konsollarda tek tip şarj aleti kullanılması zorunluluğu getirdi. Dolayısıyla Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında geçerli olacak olan karar 2024 yılı bahar aylarına kadar uygulamaya geçirilmiş olacak.
  • Strazburg, Lille ve Bordeaux şehirlerinin ardından Paris Belediyesi de 2022 Katar Dünya Kupası’nı boykot ederek maçların dev ekrandan yayınlanmayacağını açıkladı.
  • Fransa’da bir televizyon programına katılan yarışmacının “aramızda yaşayan hayvan” sorusuna verdiği “yabancı” yanıtı ülkede gündem oldu.
  • Fransa’nın falezleriyle meşhur bölgesi Étretat’da Hindistanlı genç bir turist selfie çekilirken düşerek hayatını kaybetti. Bu yıl içinde aynı yerde, iki kişi daha fotoğraf çekilirken düşmüştü. Sonuç olarak, yaşanan bu ölümler “Selfie, tehlikeli bir trend midir?” sorusunu akıllara getiriyor.
  • Fransa’da hükümet, evinde Ukraynalı mülteci ağırlayan ailelere aylık 150€ maddi yardım yapılacağını açıkladı. Buna bağlı olarak 1 Nisan – 31 Aralık 2022 tarih aralığını kapsayacak olan yardımlardan, hükümet tahminine göre 5 ila 12 bin aile yararlanıyor olacak.
  • Belçika ve Portekiz’den sonra Fransa, kış dönemi için gaz stoklarını tamamen dolduran üçüncü ülke oldu.
  • Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 9 Mayıs’ta Avrupa Parlamentosu huzurunda yaptığı teklif hayata geçti. Kıtasal düzeyde stratejik bir diyalog amacıyla 44 ülkeden oluşan Avrupa Siyasi Topluluğu 6 Ekim itibariyle kuruldu.
  • Fransa Dışişleri Bakanlığı, İran’da bulunan vatandaşlarına en kısa zamanda ülkeyi terk etme çağrısı yaptı.
  • Fransa’da yakıt krizi grevlere sebep oldu. Buna bağlı olarak Total’in 5 rafinerisinde 4’ü servis dışı kalırken ülkedeki her 5 benzin istasyonundan 1’i an itibariyle kepenk indirmiş durumda.

Tarihte Bugün

  • 4 Ekim 1958. Fransa’da halen yürürlükte olan ve 5. Cumhuriyeti kuran Anayasa ilan edildi. Bu sebeple ülkedeki pek çok kurum ve kuruluş “hukuk gecesi” etkinlikleri düzenledi.

Kültür-Sanat

Haftanın Kitap Önerisi: La Place (Babamın Yeri)

“Bir izahata kalkışıyorum: Yazmak, ihanet edenin son çaresidir.”

Jean Genet

Ernaux, babasının ölümünün ardından kaleme aldığı bu eserde; onun toplumda kendine ve ailesine bir “yer” edinmeye çalışmasını yalın bir çarpıcılıkla anlatıyor.

“Belki de en büyük gururu, hatta varoluşunun sebebi: Onu hor gören dünyaya ait olmam.”

Annie Ernaux’dan okuyanın yüzüne tokat gibi çarpan gerçek bir anlatı: Domine edilen sınıfa ait bir babanın domine eden sınıfta kendine yer edinecek bir kız çocuk yetiştirme hikayesi.

2022 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Annie Ernaux’nun eserlerine başlamayı düşünüyorsanız “Babamın Yeri” ismiyle Türkçeye çevrilmiş bu kitabı listenize eklemeyi ihmal etmeyin!

İçerik: Beyza Özdemir

Annie Ernaux Özel Dosya

2022 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Annie Ernaux, bu ödülü kazanan ilk Fransız kadın yazar oldu. Ernaux’nun hayatını, üslubunu ve eserlerini Ekibimizden Beyza Özdemir sizler için özel bir dosya haline getirdi. Keyifli okumalar!

Cumartesi Sinema Kuşağı

Haftanın Filmi: Journal d’Un Curé de Campagne (1951)

Yeni görev yerine gelen rahip, kasabaya daha adım atar atmaz reddedilip dışlanır. Bu süreçte hem topluluğun tehdidine maruz kalacak hem de kaleme aldığı günlüğünde inançlarıyla yüzleşecektir.

Özgün İçerikler

Mutlu Pazarlar!

Yazar Hakkında

Fransız Gastesi

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala