#İyiBilgi Yaşam

Fransa’da Hayvan Sahiplenmek

Köpek ve kedi sahiplendirme
Yazar Selin Bal

Fransa’da evcil hayvan sahiplenmek mi istiyorsunuz? Barınak, petshop, leboncoin ilanları… Nereden, nasıl hayvan sahiplenebileceğiniz ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlattık.

Fransa’da kedi, köpek, tavşan gibi bir evcil hayvan sahiplenmeye karar verdiniz. Nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Birkaç farklı yolu olan hayvan sahiplenme prosedürünü sizler için anlattık.

Nereden hayvan sahiplenebilirim?

SPA/Barınak
Hayvan barınağı

Öncelikle SPA (Société Protectrice des Animaux) nedir buna değinelim. SPA, Fransa’da 1845’te hayvanları koruma amacıyla açılan ilk kurumdur. SPA’ya ait olan veya olmayan, “refuge” adı verilen barınaklarda; sahibi tarafından terk edilen, bırakılan veya sokakta bulunan hayvanlar toplanır. SPA adı altında devlete bağlı barınakların yanı sıra özel barınaklar da vardır. 

Terk edilen hayvan sayısının, sahiplenilen hayvan sayısından daha fazla olması nedeniyle devlet barınaklarındaki hayvanlar için ötanazi bazen kaçınılmaz son oluyor. Her ne kadar barınak çalışanları ve gönüllüleri hayvanları sahiplendirmek veya geçici aile bulmak için ellerinden geleni yapsalar da özellikle yaşlı veya hasta olanların uyutulması en iyi seçenek olarak görülüyor. 

İnternette “SPA, refuge animaux” gibi anahtar kelimelerle birlikte yaşadığınız şehri belirterek çevrenizdeki barınaklara kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bulunduğunuz yerde hem özel hem devlet barınakları veya sadece bir tanesi olabilir. Özel barınaklar; SPA’lara göre daha küçüktür ve çoğunlukla tek bir hayvan türü sahiplendirir. Örneğin; yalnızca kedi sahiplendiren barınaklara çok sık rastlıyoruz. Her ne kadar devlet-özel şeklinde bahsetsek de barınakların hepsi “association” statüsüne sahiptir.

Geçici / koruyucu aileler (famille d’accueil), barınaklardaki hayvanlar kalıcı bir aile bulana kadar evlerini / bahçelerini açarlar. Amaçları hem hayvana hem de barınağa yardımcı olmaktır. Aynı zamanda sahiplendirme sürecini hızlandırmak için internet sitelerinde veya sosyal medyada ilan paylaşabilirler. 

Buradan SPA’nın internet sitesine göz atabilirsiniz.

Petshop (Animalerie)

“Satın alma, sahiplen!” diyoruz ve petshop’lardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz 🙂

Ayrıca, Fransa hükümeti 1 Ocak 2024 itibariyle petshop’larda kedi ve köpek satışını yasaklayacak.

Şahıstan sahiplenme

Eğer bir tanıdığınız aracılığıyla hayvan sahiplenecekseniz çip taktırma, kısırlaştırma, aşı gibi gereklilikleri yerine getirdikten sonra evcil hayvanınızın kimliğini edinebilirsiniz. 

Eğer leboncoin veya Facebook ilanları aracılığıyla bir şahıstan sahiplenecekseniz dikkat etmeniz gerekenler değişiyor. Örneğin; yasal olarak 8 aylıktan küçük yani sütten kesilmemiş hayvanları sahiplendirmek yasak; fakat internette pek çok yavru hayvan ilanı görmek mümkün. Öte yandan yapılan masraflara katkı payı olarak istenen ücreti (participation) abartanlar nedeniyle adeta sahiplenmekten ziyade satın almaya dönüşüyor. 

Bir şahıstan sahiplendiğinizde genellikle resmi bir belge (kimlik, adres beyanı vs.) gerekmiyor. Üstelik SPA’ya göre de daha az para talep ediyor olabilirler. Bu nedenle şahıslar aracılığıyla ilerlemeyi daha kolay bulabilirsiniz. Fakat durum pek öyle değil. Hem hayvanın geçmişi ve sağlık durumu hakkında kesin bilgilere sahip olamıyorsunuz. Hem de barınak yerine tüm masrafları siz karşılayacağınız için sonuç itibariyle daha pahalı olabiliyor.

Kendi deneyimimden bahsedecek olursam; barınaktan sahiplendiğim kedim kısır, çipli ve aşılıydı. Barınağa ödediğim katkı payı 70 euro’ydu. Genellikle bu gerekliliklerin hiçbirini yaptırmayan şahıslar da ilan vererek aşağı yukarı aynı miktarı talep ediyor. Ayrıca, kedimi sahiplendikten sonra 15 gün içinde hasta olmuştu. Bu nedenle barınağın yönlendirdiği bir veterinere götürerek hiçbir ücret ödemedim. 

Barınaktan Hayvan Sahiplenme Süreci

Barınakların çalışma şekli birbirine göre değişiklik gösterir. Bir barınaktan kolayca hayvan sahiplenebilirken başka birinde uzun bir süreç gerekebilir. Zorlu bir yere denk gelseniz de pes etmeyin, belki de bir canlının hayatını kurtarmak üzeresiniz 🙂 Kurum çalışanları hayvanların ihtiyaçlarına göre en iyi şartların sağlanması için çaba gösterirler. Gerekirse bahçeli eve sahip olmak veya evde başka bir hayvan olmaması gibi şartlar koyabilirler. Süreç sonunda da düzenli aralıklarla fotoğraf / video göndermenizi isteyebilir, hatta ziyarete gelmeyi teklif edebilirler. Baktıkları fazla hayvan sayısı nedeniyle, SPA’lardan hayvan sahiplenme süreci özel barınaklara göre daha kolay olabiliyor. Evcil hayvanınızı sahiplendikten bir süre sonra, kimliği adresinize teslim ediliyor.

Hayvan Sahiplenmenin Maliyeti Nedir? 

Veterinerde köpek muayenesi

SPA’nın internet sitesinde belirtilen bilgiye göre; kedi sahiplenmek için katkı payı miktarı 170€, köpek içinse 270€. Acil sahiplendirme durumlarında ise minimum 60€ oluyor. 

SPA haricindeki özel barınakları tercih ederseniz ödenen miktar biraz daha az olacaktır. SPA, bünyesindeki tüm hayvanları muhakkak kısırlaştırır, çiplendirir, aşılarını yaptırır ve düzenli veteriner kontrolünden geçirir. Diğer özel barınaklarda ise bu koşullar imkanlarına göre değişmektedir. 

Kendi deneyimimde; koruyucu aile tarafından verilen ilan aracılığıyla özel bir barınaktan sahiplenmiştim. Yukarıda bahsettiğim gibi; ödediğim 70€ her şeyi tam olan bir kedi için oldukça uygun. Katkı payı haricinde kuruma bağış yapmak isterseniz, dilediğiniz miktarı siz belirleyebilirsiniz.

Şahıs aracılığıyla sahiplendiğiniz senaryoda ortalama maliyetleri belirtelim:

Kedi

Çip taktırma: 70€

Kısırlaştırma: 60-90€ (erkek), 110-150€ (dişi)

Aşı: Senelik 60-100€ arası; yalnızca ilk senedeki aşılar nedeniyle 200€ civarını buluyor.

Beslenme: Satın aldığınız mamanın kalitesine göre değişse de yaş mamayla beraber senelik 200-300€ gibi bir masraf düşünebiliriz. 

Sağlık: Kedinin sağlık durumuna göre veterinere gitme sıklığı değişse de senelik ortalama için 100-200€ diyebiliriz. 

Köpek

Çip taktırma: 70€

Kısırlaştırma: Köpeğin cinsine/büyüklüğüne göre değişmekle beraber ortalama 250-300€.

Aşı: Senelik ortalama 50-100€

Beslenme: Senelik yaklaşık 600€

Sağlık: Senelik veteriner masrafları da cinse ve köpeğin durumuna göre değişmekle beraber ortalama 100-300€ diyebiliriz.

Son olarak Fransa’da hayvan haklarının tarihi hakkında bilgi edinmek isterseniz Fransa’da Hayvan Haklarının Korunması yazımıza göz atmayı unutmayın!

Yazar Hakkında

Selin Bal

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala