#İyiBilgi

Fransız Savunma Sanayisi

Fransız savunma sanayisi, sadece Avrupa’da değil tüm dünyada sektörün önde gelenleri arasında yer alıyor. Üretim kapasitesi ve ihracat potansiyeli ile savunma sanayisinin dev şirketlerini bu yazımızda bir araya getirdik.

2022 yılından beri devam eden Ukrayna-Rusya savaşı, Avrupa gündemine yoğun bir şekilde etki etmektedir. Büyük bir insani krize sebep olan savaş, sınır güvenliği ve savunma söylemlerini tekrar gündeme getirdi. Güç dengelerinin değişmesi, ivme kazanan teknoloji ve devletler arası rekabet savunma sanayinin önemini ortaya koyuyor. Bu sebeple Fransa, 2024-2030 yılları için hazırladığı askeri programda bütçesinde ciddi bir artışa yer verdi. Fransız savunma sanayisi köklü bir geçmişin mirasçısıdır. Ardından gelen teknik birikim ve devletin itici desteği ile çağa uyumlu olarak gelişmektedir. Ancak devlet tek başına bu endüstrinin sahibi değidir. Özel şirketlerle yakın ilişkiler üzerine savunma sanayisini kurmuştur. Böylece ekonomik kalkınmaya destek sağlamak amacıyla bir denge politikası sürdürür. Ayrıca yüksek teknoloji ve nitelikli mühendis ihtiyacı gerektiren savunma sanayisi ciddi bir istihdam da sağlamaktadır. Dünyada ve Avrupa’da ilk sıralarda yer alan Fransız savunma sanayisinin önemli şirketleri yazımızın devamında yer alıyor.

1. Airbus Defence & Space

1970 yılında Fransız ve Alman firmalarının birlikteliğiyle ortaya çıkmıştır. Ardında bıraktığı elli yıllık geçmişle havacılık ve savunmada uzmanlaşmış çok uluslu lider bir şirkettir. Fransız uçak mühendisi Roger Béteille, şirketin A300 programında önemli bir figür olarak yer almıştır. Şirketin bir diğer Fransız mühendisi ise René Mouille’dir. Alouette, Super Frelon, Puma, Gazelle, Dauphin ve Ecureuil marka helikopterlerin geliştirilmesinde büyük bir etkiye sahiptir. Ayrıca SARIB süspansiyon sisteminin mucidi de Mouille’dir. Şirketin önemli Fransız mühendislerinden birisi de Jean Pierson’dır. 1985-98 yılları arasında CEO olarak görev almış ve ünlü Concord programına katılmıştır.

2. Thales

Thales; savunma, havacılık ve güvenlik alanlarında uzmanlaşmış çok uluslu bir Fransız grubudur. Şu anda bu alanlarda sistem ve ekipman tedarik eden kendi alanında dünyanın önde gelen oyuncularından biridir. Grup; güvenli iletişim, komuta ve kontrol sistemleri, siber güvenlik, gözetleme, keşif ve daha birçok alanda ileri teknolojik çözümler sunmaktadır.

Thales, inovasyonu ve teknolojik araştırmayı teşvik etmek için Fransa’daki diğer şirketler, üniversiteler ve araştırma merkezleriyle de ortaklıklar geliştirmektedir.
Şirket, günümüzün güvenlik ve teknoloji zorluklarını ve ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikler ve gelişmiş çözümler sunmaya devam etmektedir.

3. Safran

Safran grubu, Fransa’daki havacılık ve savunma sanayisinde önemli bir rol oynamaktadır. Teknolojik yeniliğe ve Fransız endüstrisinin küresel ölçekte rekabet edebilirliğini güçlendirmeye yönelik çalışmalar yürütmektedir. Bunun yanında uçak motorları, itki sistemleri, aviyonik ekipmanları, güvenlik sistemleri, gözetleme ve keşif sistemleri ile mekansal rampalar için ekipman dahil olmak üzere birçok alanda sistem ve ekipman sağlamaktadır.

4. MBDA

MBDA, füze sistemleri ve mühimmat konusunda uzmanlaşmış bir Avrupa savunma şirketidir.

5. Naval Group

Naval Group’un geçmişi, başlıca Fransız tersanelerinden biri olan Arsenal de Rochefort’un kuruluşuna kadar uzanmaktadır. Bugün deniz savunma endüstrisinde dünyanın önde gelen oyuncularından biridir ve denizaltıların, yüzey gemilerinin ve gelişmiş deniz sistemlerinin tasarımı, inşası ve bakımı konusunda uzmanlaşmıştır. Triomphant sınıfı nükleer denizaltılar bu şirketin ürünüdür. Nükleer tahrikli uçak gemisi Charles de Gaulle de Naval Group’un ürünüdür. Deniz savunma projelerinde de uluslararası ortaklarla işbirliği yapan Naval Group, dünyanın birçok ülkesine ürün ve hizmetlerini ihraç etmektedir.

6. Dassault Aviation

Dassault Aviation, askeri ve sivil uçakların tasarımı, geliştirilmesi ve üretiminde uzmanlaşmış bir Fransız uçak üreticisidir. Üretimlerinden biri olan Dassault Rafale ise çok yönlü savaş uçakları arasında yer almaktadır.

7. CEA

Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu (fr.: Commissariat à l’énergie atom et aux energies alternatives); enerji, savunma ve güvenlik, bilgi teknolojileri ve sağlık teknolojileri alanlarında Fransa tarafından finanse edilen bir araştırma kuruluşudur.

8. Ariane Group

Ariane Group, uzay fırlatıcılarının geliştirilmesi, üretimi ve pazarlanmasında uzmanlaşmış bir Fransız-Alman şirketidir. Şirket, uzay fırlatma aracı serisi Ariane roket ailesini geliştirmiştir. Avrupa şirketi olarak pazarda rekabetçi uzay fırlatıcıları üretmeye devam etmektedir

9. Nexter

Nexter sistemleri; kara silah sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve üretiminde uzmanlaşmış bir Fransız şirketidir. Faaliyetleri arasında kara kuvvetleri için zırhlı araç, top, mühimmat ve elektronik sistem üretimi yer almaktadır. Ayrıca Fransız ordusu için birçok modernizasyon projesi hazırlamıştır.

10. Arquus

Arquus; askeri araçların tasarımı, üretimi ve desteği konusunda uzmanlaşmış bir Fransız şirketidir. Başlangıçta şirket, sivil otomobil üreticisi olarak tanıdığımız Renault kardeşler adı altında kurulmuştur. Daha sonra ise Renault Trucks Défense olarak isim değişikliğine gitmiştir. 2018 yılında, Arquus adını almıştır. Fransız ordusu için askeri araçların ana tedarikçilerinden birisidir. Şirket ağırlıklı olarak kamyon, tank ve zırhlı araçlar üretmektedir. Arquus; keşif araçları, hafif zırhlı araçlar, lojistik araçlar ve koruma sistemleri gibi farklı kategorilerdeki askeri araçların tasarımı ve üretiminde uzmanlaşmıştır.

Son olarak geçmişten günümüze Fransız cumhurbaşkanlarını derlediğimiz yazımıza göz atmayı unutmayın.

Kaynakça

https://www.airbus.com/en/our-history

https://www.vie-publique.fr/parole-dexpert/286199-les-industries-francaises-de-defense-par-benoit-rademacher

https://www.thalesgroup.com/fr/global/groupe/historique

Yazar Hakkında

Elif Türkmen

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala