Kültür Sanat

İzleyince Paris’te Hissettirecek Paris Filmleri

Sanatın ve aşkın biricik şehri Paris… İzlerken herkesin rüyalarını süsleyen bu şehrin sokaklarını turluyormuş gibi hissettiren filmleri sizler için derledik.

Tarihi ve kültürel zenginliğiyle moda ve stilin başkenti Paris, her dönem popülerliğini sürdürmüştür. Klişeleri ve onların ardındaki gerçekliği içinde barındırır. Paris’in en özel tarafı da budur. Yıllardır birçok şarkıya, filme, kitaba konu olan aşıklar şehri, ya da Fransızların deyimiyle ışıklar şehri, bir fantezi olarak da bir gerçek olarak da biriciktir. 

Paris’te geçen ya da onu konu alan yüzlerce film vardır. Midnight in Paris, Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, Before Sunset, Paris, je t’aime, Ratatouille… Bunlar en bilinenleri olsa da Paris filmleri saymakla bitmez.

İşte hem klişeleri içeren hem de onların ötesinde bize farklı bakış açılarından Paris’i yaşatacak filmler!

1. Funny Face / Şahane Macera (1957) – Stanley Donen

New York’taki bir moda dergisinin yazı işleri müdürü Maggie Prescott, bir moda tasarımcısının Paris’teki defilesini sunmak için yeni bir model arar. Bunun üzerine fotoğrafçı Dick’ten yeni bir yüz bulmasını ister. Dick, çekim için gittikleri kitapçıda çalışan Jo’yu keşfeder. Entelektüelliği güzellikten daha çok önemseyen Jo için, Paris’e gidip filozof Flostre ile tanışmanın tek yolu mankenlikten geçer.

Bu müzikal filmi sizi macera, moda ve aşk dolu bir Paris yolculuğuna çıkartacak!

2. Ballerina / Balerin ve Afacan Mucit (2016)  – Éric Summer, Éric Warin

19. yüzyılın sonlarında geçen bu animasyon film, bir yetimhaneden kaçıp Paris’e giden iki çocuğun hikayesini anlatır. Félicie, tek tutkusu dans etmek olan genç bir kızdır. En yakın arkadaşı Victor ise bir mucit olmayı hayal eder. Büyük bir balerin olma yolculuğunda Félicie, hayatı, azmi, arkadaşlığı keşfeder.

3. Les amants de pont neuf / Köprü üstü aşıkları (1991) – Leos Carax

Evsiz bir adam ve görme yetisi kusurlu genç bir ressam kadın Paris’teki Pont-Neuf Köprüsü’nün altında hayatta kalmak için mücadele etmektedirler. Bu film klişelerden tamamen uzak. Ancak yine de Paris’i her zamanki gibi tutku ve aşkla yansıtıyor. Ayrıca farklı bir bakış açısıyla bu şehirdeki yaşamı, zorlukları ve coşkuyu da hissettiriyor.

4. Paris pieds nus / Paris Büyüsü (2016) – Fiona Gordon, Dominique Abel

Gordon ve Abel sinemasının mekaniğini ve rengini yakalayabileceğimiz eşsiz bir film… Filmde ikili, Kanada’nın küçük bir kasabasında kütüphanecilik yapan Fiona ve Paris’teki bir evsiz olan Dom’u canlandırır. Paris’teki halası Martha’dan sıkıntı dolu bir mektup alıp yola çıkan Fiona’nın, kaybolan halasını bulma yolculuğunda Dom’la tanışmasını ve ardından başlarına gelen talihsizlikleri ele alan bu film, seyirciye hareketli ve neşeli bir Paris deneyimi sunuyor.

5. Le Week-End / Paris’te Bir Haftasonu (2013) – Roger Michell

Yaşlı bir İngiliz çift, bitmek üzere olan evliliklerinin yıldönümü için bir hafta sonu Paris’e giderler. Tatil boyunca birbirlerini yeniden keşfederler. Woody Allen filmlerinin sıcaklığını taşıyan bu film, koltuklarınızdan kalkmadan Paris havasını ciğerlerinize dolduracak!

Ayrıca Woody Allen’ın bir diğer Paris filmi Midnight in Paris incelememize de göz atmayı unutmayın.

Paris filmleri güzel ancak Fransız filmlerine daha geniş bir çerçeveden bakmak istiyorum diyorsanız Sineverse ile hazırladığımız Fransız Sinema Tarihinin En İyi 17 Filmi listemiz sizleri bekliyor.

Siz de sizi Paris’te hissettiren filmleri bizimle yorumlarda paylaşmayı unutmayın.

Kapak görseli: Funny Face

Yazar Hakkında

Tuğçe Karabacak

1 Yorum

  • Oldukça bilgilendirici ve fikir verici bir yazıydı. Ayrıca yazarın üslubunu da oldukça etkileyici buldum. Teşekkürler…

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala