Gündem

Fransa’da Üniversite Okumanın Artan Maliyeti

Fransa’da üniversite öğrencisi olmak pahalı mı? Enflasyon öğrencileri nasıl etkiliyor? 2023’te okula dönüşün maliyetini inceledik.

Fransa’da üniversite öğrencisi olmak ne kadar pahalı? Enflasyon Fransa’da öğrencileri nasıl etkiliyor? Yabancı öğrenciler için burs var mı? Sizin için çeşitli öğrenci sendikalarının 2023-2024 akademik yılının maliyetine ilişkin raporlarını inceledik.

Fransa’da öğrencilerin grev çağrısı (2019). Kaynak: https://actu.fr/economie/inflation-le-cout-de-la-vie-etudiante-va-exploser-a-la-rentree-2023-alerte-l-unef_59963353.html

Fransa’da üniversite öğrencilerinin yaşam maliyetinde %6,47 artış

Öğrenci haklarını korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek için mücadele eden UNEF’in (Fransa Ulusal Öğrenci Birliği) raporu geçen seneye göre öğrencilerin yaşam maliyetinde %6,47 artış olduğunu gösteriyor. Yeni eğitim-öğretim yılında öğrencilerin yıllık 594,76 Euro, aylık 49,56 Euro ek bütçeye ihtiyacı olacak.

Sendika, 19 yıldır her sene yapılan araştırmada artışın daha önce hiç bu kadar yüksek boyutlara ulaşmadığını belirtiyor.

Fransa’nın ana öğrenci sendikalarından bir diğeri FAGE (Genel Öğrenci Federasyonu) da 21 senedir kendi raporunu paylaşıyor. FAGE’ın kendi barometresine göre yeni akademik yılın maliyeti hakkında yayınladığı rapor öğrenciler için oldukça endişe verici.

Rapor, Fransa’da bir öğrencinin Eylül 2023’te okula dönüşünün ortalama 3.024 Euro‘ya mal olacağını gösteriyor. İle-de-France‘ta bu sayı 3.596 Euro‘yu buluyor. Diğer bölgelerde (Province) ise maliyet nispeten daha az, 2.972 Euro.

Böylece FAGE, okula dönüş maliyetinde geçen yıla kıyasla yaklaşık %4,7′lik bir artış olduğunu söylüyor.

Ulaşım, gıda ve elektrik ücreti öğrenci bütçelerini zorluyor

Pandemi sonrası enflasyon, Ukrayna-Rusya Savaşı ile artan enerji ve ulaşım fiyatları Fransa’da üniversite öğrencileri için oldukça güvencesiz bir ortam oluşturuyor. UNEF’in araştırmasına göre, öğrenciler için hayat pahalılığındaki azımsanamayacak bu artış, gıda enflasyonu ile de bağlantılı.

Sendikaya göre Fransa’da öğrenci bütçeleri, özellikle ulaşım (burssuzlar için +%5.91, burslular için +%3.95), gıda (+%14.3) ve elektrik (+%10.1) maliyetlerindeki artışlar nedeniyle zorlanacak.

Özellikle Paris‘te ulaşım da oldukça pahalı, yıllık öğrenci abonman fiyatı 373 Euro oldu.

Ayrıca öğrenciler için en büyük masraf geçen sene olduğu gibi yine kira ve yemek oluyor. Fransa’da öğrenciler ortalama olarak yaşam masraflarının %44,5’ini kiraya harcıyor. Bu da yaklaşık 533,83 Euro‘ya denk geliyor. Bu sayı ise 2022 yılına göre %8,95 daha fazla.

Sendikaların İstekleri

Fransa’da burslu öğrenciler kantinlerde 1 Euro’ya yemek yerken diğer öğrenciler 3,30 Euro veriyor. FAGE, 1 Euro’ya yemek olanağının tüm öğrenciler için genelleştirilmesini istiyor.

Bu, hayalperest bir hedef gibi duyulsa da aslında oldukça makul ve geçmiş senelerde yürürlükte olmuş bir öneri. Nitekim Fransız hükümeti, 2021’in Ocak ayında sağlık kriziyle artan öğrenci güvencesizliğine karşı önlem almıştı. Böylece burslu veya burssuz, Fransız veya yabancı tüm öğrenciler kantinlerde 1 Euro’ya karnını doyuruyordu. 2022 akademik yılında ise sadece burslu ve güvencesiz durumdaki öğrenciler bu olanaktan yararlanabilmeye başladı.

Geçtiğimiz Şubat ayında Ulusal Meclis’te Sosyalist milletvekillerinin hazırladığı tüm öğrenciler için 1 Euroluk yemek ücreti metni 1 oy ile reddedildi. Metin, merkez sağ parti Cumhuriyetçiler (LR) ve Macron’un kurucusu olduğu merkez parti Renaissance (RE) milletvekilleri tarafından desteklenmemişti.

Sonuç olarak hükümet, yeni akademik yılın başında üniversite kantinlerinde 2022-2023 yemek fiyatlarını koruyacağını söyledi. Yani burslu öğrenciler 1 Euro, diğer öğrenciler için ise 3,30 Euro ile karnını doyurabilecek.

Pandemi sürecinde geçerli olan tüm öğrenciler için 1 Euro’ya yemek olanağı. Kaynak: https://www.ac-bordeaux.fr/repas-a-1-euro-pour-tous-les-etudiants-122744

Grenoble’da 3 öğrenciden 2’si öğün atlıyor

Maalesef ki hükümetin aldığı bu son önlem birçok öğrencinin öğün atlamak zorunda olduğu gerçeğini saklamıyor. FranceInfo’nun Grenoble’da çeşitli dernekler ve öğrencilerle yaptığı bir röportaj endişelendirici gerçekleri ortaya koyuyor.

“Giderek daha fazla güvencesiz öğrenci görüyoruz; her üç kişiden ikisi düzenli olarak öğün atlıyor.”

Génération Précarité’de gönüllü öğrenci Camille Pagiras

Grenoble’da öğrenci güvencesizliği ile mücadele eden dernek Génération Précarité iki haftada bir gıda dağıtımları düzenliyor. Siz de okulunuzunda gıda dağıtımı yapan sendikaların dağıtım günlerine gidebilirsiniz.

İlaveten Fransa’da birçok öğrenci gibi Too Good To Go gibi uygulamaları kullanabilirsiniz. NOUS anti-gaspi gibi marketleri tercih edebilirsiniz. Bölyece israf edilecek yiyecekleri daha uygun bir fiyata alabilirsiniz. Hem ekonomik hem sorumlu bir tercih yapmış oluyorsunuz 🙂

Öğrencilere gıda dağıtımı. Kaynak: https://etudiant.lefigaro.fr/article/sans-ca-je-ne-mangerais-pas-a-ma-faim-a-paris-l-association-linkee-distribue-450-colis-alimentaires-aux-etudiants_7640589c-6534-11eb-8dce-2f0c136fe88e/

UNEF, hükümetin aldığı tedbirleri yetersiz buluyor

Sola yakın politik eğilime sahip olan UNEF, Macron hükümetini durumla mücadele için yeterince çaba göstermemekle suçluyor. Sendika, hibe desteğinde yapılan son reformun öğrenci güvensizliğiyle mücadelede yetersiz olduğunu düşünüyor.

Bu reform ile hükümet öğrenci hibelerinin miktarını 500 milyon Euro’dan fazla arttırmayı planlıyor. Reform ile hibeler artık aylık 145,40 ila 633,50 Euro arasında değişiyor. Ancak sendika, pandemiden bu yana özellikle artan öğrenci güvensizliğiyle mücadelede bu reformun “büyük ölçüde yetersiz” olduğunu söyüyor.

UNEF’in raporuna göre Fransa’da her 2 öğrenciden 1’i derslerin yanında çalışıyor. Sendika, derslerin yanında çalışmanın üniversitede başarısız olmanın ilk nedeni olduğunu hatırlatıyor. UNEF, hükümetin öğrenciler için etkili bir sosyal koruma sistemi kurmadığını eleştiriyor.

Yine de Fransa’daki eğitiminizi çalışarak finanse etmeyi planlıyorsanız “Fransa’da Öğrenci Olarak Çalışmak” yazımıza göz atabilirsiniz.

https://twitter.com/UNEF/status/1691861999641080253

Yabancı öğrenciler için burs var mı?

Sosyal devlet modeline dayanan Fransa’da öğrenci olmanın maliyetinin gitgide artması sosyo-ekonomik eşitsizliklerin artışına bir işaret ediyor.

Fransa’da öğrenci yaşam maliyetinin her sene bir önceki yıla göre artmasının yanında TL’nin Dolar ve Euro karşısında değer kaybetmesi maalesef ki Türk öğrencileri de ekonomik olarak sarsıyor. Yabancı öğrenciler için olan burslara bu linke tıklayarak erişebilirsiniz.


Son olarak Fransa’da gıda yardımı yapan kurumları listelediğimiz yazıdan da faydalanabilirsiniz.

*Fage’ın raporundaki gösterge, üniversiteye çift kayıt yaptırmış olmayan, burssuz ve artık aile evinde yaşamayan 20 yaşındaki bir üniversite öğrencisi için okul yılının başlama maliyetini gösteriyor.

Kapak Görseli: ASTRID AMADIEU / FRANCEINFO

Yazar Hakkında

Aslı Tamay

Saint-Joseph Fransız Lisesi'nden mezun, üniversite hayatına Panthéon-Sorbonne’da başladı. Halen Paris’te felsefe lisansı öğrenciliğine devam etmektedir. Politik felsefe, gazetecilik, edebiyat ve kültür alanlarına ilgi duyuyor.

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala