#İyiBilgi Yaşam

Fransa’da Staj Bulma Rehberi

Fransa’da staj mı yapmak istiyorsunuz? Sizin için hazırladığımız rehberi ziyaret edin!

Sevgili arkadaşlar, Fransa’da staj yapmayı hiç düşündünüz mü? Gelin sizlere yardımcı olalım. Ücretli veya ücretsiz bir staj arıyorsanız, işte Fransa’da hayalini kurduğunuz stajı bulmanıza yardımcı olacak bu makale sizin için!

Not: Yazar da an itibariyle staj aramaktadır. O yüzden doğru adrestesiniz.

1. CV ve Motivasyon Mektubunuzu Hazırlayın

Staj aramanıza başlamadan önce, özenle hazırlanmış bir CV ve motivasyon mektubu oluşturmak çok önemlidir. CV’niz becerilerinizi, önceki deneyimlerinizi ve ilgili eğitiminizi vurgulamalıdır. Ayrıca her başvurduğunuz şirkete özel bir motivasyon mektubu hazırladığınızdan emin olun. Fransa’da resmi bir CV formatı yoktur. CV hazırlarken şirketi araştırarak beklentilerine karşılık verebilirsiniz. Aynı zamanda CV’nizde başlık olarak aradığınız stajı da belirtmeyi unutmayın.

2. Çevrim İçi Kaynakları Kullanın

İnternet, Fransa’da staj arama konusunda önemli bir araçtır. LinkedIn, Indeed gibi özel siteleri kullanın veya alanınıza özgü platformları tercih edin. Fransa’ya özgü siteler olan L’Etudiant, Le Figaro Etudiant, Apec gibi platformları kontrol edin. Fransız Hükümeti tarafından sunulan “1jeune1solution” (Bir Genç Bir Çözüm) platformu da staj ilanları yayınlıyor. LinkedIn profilinizi optimize etmek için ilgili anahtar kelimeleri kullanarak çevrim içi görünürlüğünüzü artırın. Bu mecralarda bilgilerinizin güncel olması önemlidir. Bir gün ansızın bir staj teklifiyle karşı karşıya kalabilirsiniz!

3. Sosyal Medyayı Keşfedin

Sosyal medya, özellikle LinkedIn, profesyonel bağlantılar kurmanın harika bir yoludur. Sizi ilgilendiren şirketleri takip edin. Profesyonel gruplara katılın. Hatta ilgi çekici içerik paylaşarak alanınıza olan ilginizi gösterin. Yaptığınız etkinlikleri profesyonel bir dilde ağınızla paylaşabilirsiniz. Profilinize uygun profillere bağlantı isteği yollamayı unutmayın. Mesleği öğrenmek için kendilerine soru sorabilirsiniz.

4. Kişisel Ağınızı Kullanın

Kişisel ağınızı kullanmayı unutmayın. Arkadaşlarınızdan, ailenizden ve öğretmenlerinizden staj fırsatları hakkında bilgi isteyin. Bu yöntemi daha çok lisans öğrencileri için öneriyoruz. Türkiye’den farklı olarak Fransa’da staj ilanlarının çoğu master öğrencilerine hitap eder. Bunun sebebi Fransa’da lisans eğitiminin çok genel olmasıdır diyebiliriz.

5. Şirketlerin Web Sitelerinde İlanları Kontrol Edin

Sizi ilgilendiren şirketlerin web sitelerini ziyaret edin ve “Carrière” veya “Nous joindre” bölümlerini kontrol edin. Şirketler genellikle staj ilanlarını doğrudan kendi web sitelerinde yayımlarlar. Öte yandan çoğu şirket spontane başvuruları kabul ediyor. Fransızca’da bu “candidature spontanée” şeklinde ifade ediliyor. Başvurduğunuz şirketlerin sizin gibi bir profesyonele ihtiyacı varsa sizlerle iletişime geçebilirler.

6. Okulunuzun Kaynaklarını Kullanın

Öğrenciyseniz, okulunuzun size staj bulma konusunda yardımcı olacak kaynakları olabilir. Okulunuzun kariyer hizmetleri veya staj birimi ile iletişime geçerek yardım ve tavsiye alabilirsiniz. Örneğin Strasbourg Üniversitesi‘nin birimi olan Espace Avenir, bu konuda öğrencilere yardımcı olmaktadır. Fakültelerin kendi bünyelerinde bulunan staj danışmanları ile de iletişim kurabilirsiniz. Öte yandan Avrupa Birliği, üniversitelere kariyer elçisi atamaktadır. Avrupa kariyerleri için bu elçilerle iletişim kurabilirsiniz. Bazı öğrenci kulüpleri, öğrenciler ile mezunlar arasında köprü kurma görevi yürütebiliyorlar. Kulüplerle de mutlaka iletişime geçin!

7. İş Fuarlarına ve Profesyonel Etkinliklere Katılın

İş fuarları ve profesyonel etkinlikler, potansiyel işverenlerle kişisel olarak tanışma fırsatları sunar. Önceden hazırlıklı olun, CV kopyalarınızı yanınıza alın ve mülakat pratiği yapın. Bu forumlarda karşınıza çıkabilecek fırsatları hayal dahi edemeyebilirsiniz!

8. Düzenli Olun

Tüm başvurularınızın, takip tarihlerinizin ve aldığınız cevapların kaydını tutun. Bu, düzenli olmanıza ve potansiyel işverenlere geri dönüş yapmayı unutmamanıza yardımcı olacaktır. Fransa’da staj aramaya en az 6 ay önce başlamalısınız. Eğer uluslararası kurumları düşünüyorsanız bu süre bir yıla kadar çıkabilir.

9. İnatçı Olun

Staj arama bazen moral bozucu olabilir ancak inatçı olmak çok önemlidir. Başvuruları ve ağ oluşturmayı sürdürün ve mülakat becerilerinizi geliştirmeye devam edin. Bağlantılarınızla görüşmekten çekinmeyin. Doğru staj zamanla gelecektir.

10. Mülakatlara Hazırlanın

Başvurularınızdan sonra mülakatlara hazırlıklı olun. Şirketi araştırın, sıkça sorulan sorulara cevaplar hazırlayın ve motivasyonunuzu ve becerilerinizi göstermeye hazır olun. Üniversitelerin mülakat simülasyonlarına katılmak bir artı olabilir. Her şeyden önce beden dilinizi yönetin. Halkla İlişkiler birimleri beden dili konusunda uzman kişilerden oluşuyor. Bunu unutmayın!

Mülakata gitmeden önce, sizin için hazırladığımız Fransa’da iş mülakatı tavsiyeleri yazımıza göz atabilirsiniz.

Sonuç

Fransa’da staj bulmak, profesyonel gelişiminizde önemli bir adım olabilir. Bu ipuçları ve püf noktalarını kullanarak, çevrim içi kaynakları ve kişisel ağınızı da dahil ederek hedeflerinize uygun stajı bulma şansınızı artırabilirsiniz. LinkedIn gibi çevrim içi görünürlüğünüzü artırmak için çevrim içi varlığınızı optimize etmeyi unutmayın.

Sonuç olarak, staj arama süreci bazen zorlayıcı olabilir, ancak öğrenme ve büyüme fırsatları sunar. Pozitif kalın, kendinizi geliştirmeye devam edin ve başarılı bir kariyer yolunuzda karşınıza çıkabilecek her fırsatı değerlendirmeye hazır olun.

Bonne continuation!

Yazar Hakkında

İkbal Baş

1 Yorum

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala