#İyiBilgi Kültür Sanat Yaşam

Fransa’nın En Büyük 10 Şehri

Yazar Selin Bal

Akdeniz kıyılarından Alplere, Paris’in ışıl ışıl sokaklarından Bordeaux’nun üzüm bağlarına… Her bölgesinde ayrı güzellikler barındıran Fransa’nın en kalabalık şehirleri de adeta tüm bölgelere dağılmış durumda. Gelin birlikte en büyük 10 şehre göz atalım.

Fransa’nın Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü INSEE (Institut national de la statistique et des études économiques), 1 Ocak 2023 tarihinde Fransa nüfusunu 68.042.591 olarak açıkladı. Peki ya yaklaşık 70 milyon insanın yaşadığı Fransa’nın en kalabalık şehirleri hangileri?

Fransız Gastesi ekibi olarak bu şehirlerin hepsini gezdik ve bazılarında yaşadık/yaşıyoruz. İşte sizin için derlediğimiz, Fransa’nın en büyük 10 şehri!

1. Paris

Elbette dünyanın en turistik şehri olan başkent Paris’in, ülkedeki en kalabalık şehir oluşu da şaşırtmıyor. Üstelik 2,2 milyon nüfusa sahip olan Paris’e banliyöleri de eklersek, yani Métropole du Grand Paris diye geçen bölgeyi ele alırsak, burada yaklaşık 8 milyon ikamet ediyor. 

Pek çok insan Paris’te yaşamayı hayal ederken hali hazırda Paris’te yaşayan pek çok insan da Paris’ten kaçmaya çalışıyor… Hatta “Paris je te quitte” (Seni terk ediyorum Paris) isimli internet sitesinde, eskiden Paris’te yaşayıp sonrasında başka şehirlerde hayatlarını kuran insanlar süreçlerini anlatıyor. Neden bu kadar insan Paris’ten kaçmak istiyor? İşte birkaç sebep: Genel hayat pahalılığı, hava ve gürültü kirliliği, toplu taşıma problemleri, resmi işlemlerin yavaşlığı, hiç bitmeyen yol çalışmaları, trafik, grevler, yüksek kira bedelleri… Aslında bilindik metropol sorunları diyebiliriz. 

Bunların yanı sıra, birçok insanın Paris’te yaşamak istemesinin bazı nedenleri ise; kültürel zenginlik, iş fırsatları, dünyanın dört bir yanına seyahat kolaylığı, canlı gece hayatı ve adeta gez gez bitmeyen birçok tarihi ve turistik yer… Üstelik dünyaca ünlü okullar ve şirketler de Paris’te bulunuyor. 

Paris’te yaşamak, kişisel tercih ve önceliklere göre tartışmaya açık bir konu. Fakat Paris’te gezmeyi kesinlikle herkes deneyimlemeli! 

2. Marsilya

Yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip olan Marsilya, listede ikinci sırada yer alıyor. Akdeniz kıyısında bulunması nedeniyle havası oldukça sıcak ve yılda 5 milyon civarı turist çekiyor. Özellikle yaz aylarında Marsilya, adaları ve çevresindeki diğer turistik beldeler çokça ilgi görüyor. Parislilerin “Güney’e yerleşme” tabirlerinde bahsettikleri bölge de genellikle Marsilya ve çevresi oluyor. Deniz, güneş, Akdeniz insanı sıcaklığı ve nispeten uygun yaşam maliyetleri nedeniyle tatil için olduğu kadar yaşam için de elverişli bir şehir. 

Öte yandan; göçmen istilasına uğramış kirli ve tehlikeli bir şehir olarak tanımlandığını da belirtelim. Aslında tüm büyük şehirlerle benzer tehlikelere sahip. Diğer Fransız şehirlerinden farkı ise göçmenlerin yoğunluklu olarak banliyölerde değil de tam olarak şehir merkezinde bulunması. Öte yandan; Paris gibi “arrondissement” sistemine sahip Marsilya’da; 13,14, 15 ve 16’ncı bölgeler (arrondissement) “Quartiers nord” olarak adlandırılıyor. Özellikle uyuşturucu ticaretinden kaynaklı suç oranının yüksek olduğu bu mahallelerden uzak durmanızı tavsiye ederiz. 

Bonus: Marsilya, Paris’ten sonra en çok film ve dizinin çekildiği ikinci şehirdir.

3. Lyon

Listenin üçüncü sırasında bulunan Lyon ise yarım milyondan biraz daha fazla nüfusa sahip. Özellikle Fransız mutfağını keşfetmek isteyenler için çok iyi bir seçenek. Her ne kadar Paris sayısız restorana ev sahipliği yapsa da Fransa’nın yemek başkenti Lyon! Öyle ki, şehirlerin kişi başına düşen restoran sayısını kıyasladığımızda Lyon en önde geliyor. 2016’da « Meilleure destination de week-end » seçilen Lyon, gerek mutfağı gerek tarihi ve kültürel zenginliğiyle hafta sonu gezmek için en iyi adres!

Gelişmiş toplu taşıma ağıyla Lyon, araba sahibi olmadan en kolay yaşanabilecek şehirlerden biri. Okullarının eğitim kalitesi ve iş imkanlarıyla oldukça çekici bir şehir olmasına karşın yaşam maliyetleri de her geçen yıl artıyor. 

4. Toulouse 

Çok az bir farkla Lyon’un gerisinde kalan Toulouse, yakında üçüncü en büyük şehir olabilir! Özellikle öğrencilerin gözdesi olan bu “Pembe Şehir” (La Ville rose), aynı zamanda Avrupa’nın havacılık ve uzay araştırmaları başkenti olarak tanınıyor. 

Pirene dağlarının eteğinde, İspanya’ya komşu olan konumu ve sıcak havasıyla turistler tarafından da yoğun ilgi görüyor. Üstelik yerel halk da oldukça sıcakkanlı, tabii “chocolatine” yerine “pain au chocolat” demediğiniz sürece 🙂

Toulouse hakkında daha fazlasını öğrenmek isterseniz, ekibimizden Ayça Mert sizin için burada anlattı!

5. Nice

Yaz mevsiminde çok daha fazla insan ağırlasa bile yıl boyu hiç ıssız kalmayan Nice, en kalabalık şehirler arasında beşinci sırada! Dünyaca ünlü bir tatil beldesi olması nedeniyle yaşam maliyetleri biraz yüksek. Sonuçta Johnny Depp, Brad Pitt, Tina Turner gibi isimler ev almış Nice’ten, olsun o kadar 🙂 

Eğer yolunuz Nice’e düşerse, kalabalıktan uzaklaşıp çevresindeki büyüleyici köy ve koyları da keşfetmenizi tavsiye ederiz. Üstelik Cannes, Saint-Tropez ve Monaco gibi diğer turistik bölgelere de çok yakın. Ekibimizden Ayça Mert’in Nice hakkındaki yazısına göz atmayı unutmayın!

6. Nantes

Listenin altıncısı Nantes, 2004 yılında Times dergisi tarafından Avrupa’nın en yaşanılabilir şehri seçilmişti. O günden bugüne artan kültürel zenginliğiyle yaşamak için daha da çekici olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, yeşil alanlara ulaşmanın çok kolay olduğu şehirler arasında yer alıyor. 2013’te ise çevre duyarlı politikaları sayesinde Yeşil Avrupa Başkenti seçilmişti. (2022 yılında aynı ödülün sahibi, bir diğer Fransız şehri Grenoble oldu.)

7. Montpellier

Fransa’daki en büyük yedinci şehir, yine denizin ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz bir güney şehri: Montpellier. Öğrencisi bol, kültürel etkinlikler say say bitmez, plajlara ve doğal güzelliklere iki adım… Oldukça kalabalık bir şehir olmasına rağmen aradığınız her şeyi kolaylıkla bulabiliyorsunuz. Bu nedenle adeta küçük bir yerde yaşıyormuşsunuz hissi veriyor. Paris, Lyon ve Nice ile karşılaştırırsak yaşam maliyetlerinin daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. 

8. Strazburg

Özellikle Noel döneminde çokça turist ağırlayan Strazburg ise listenin sekizinci sırasında yer alıyor. Meşhur Noel pazarını gezmeye gelenler genellikle Colmar, Eguisheim gibi çevredeki güzel şehirleri de ziyaret etme fırsatı buluyor. Kaliteli okulları, bölgedeki iş imkanları ve de Almanya, İsviçre, Lüksemburg gibi ülkelere yakınlığıyla en gözde büyük şehirler arasında yerini alıyor Strazburg. 

Strazburg’da gezilebilecek yerleri merak ediyorsanız, şöyle buyrun. 

Meşhur Noel pazarını keşfetmek isterseniz ise, ekip arkadaşımız İkbal Baş burada anlatmıştı. 

9. Bordeaux 

Bordeaux denildiğinde çoğumuzun aklına şarapları, üzüm bağları gelse de sanat tarihiyle ve doğal güzellikleriyle de oldukça meşhur bir yer. Şehir, 2007 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini almıştır. Ayrıca, 1984 yılından beri trafiğe kapalı olan Rue Sainte Catherine, Avrupa’nın en uzun alışveriş caddesi. 

İlginç bir bilgi: İngiliz expat ve turistler Fransa’da en çok Bordeaux ve çevresini seçiyor. Belki de bölgenin geçmişte uzun süre Britanya hakimiyeti altında kalması nedeniyledir. 

10. Lille 

Bordeaux şarabı temsil ederken hemen ardından podyumda yerini alan Lille, çeşit çeşit biralarıyla meşhur. Belçika’ya yakınlığı nedeniyle bière, frites, gaufre (bira, patates kızartması, waffle) denildiğinde akla gelen Fransız şehri. Paris, Brüksel, Amsterdam ve Londra gibi önemli şehirler ile olan yakınlığı nedeniyle de oldukça popüler. 

Lille Güzel Sanatlar Müzesi, Louvre’dan sonra Fransa’nın en büyük sanat koleksiyonuna sahip müzesi. Ayrıca 2004 yılında Lille, Avrupa Kültür Başkenti seçilmişti. 


Fransa’nın en büyük, yani en kalabalık şehirler listemizin sonuna geldik. Yaşamak veya gezmek için siz bu şehirlerden hangisini tercih ederdiniz? Romantizm ve aşkın şehri Paris mi, denize ve güneşe doyamayacağınız Marsilya mı yoksa Fransız ve Alman kültürünün harmanlandığı Strazburg mu? 

En iyi öğrenci şehirlerinden bahsettiğimiz yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz. 

Yazar Hakkında

Selin Bal

1 Yorum

Yorum yap

Paylaş
Bağlantıyı kopyala